Konjiški vinarji in vinogradniki tudi pri kraljici Meti!

Iz Škalc, Dobrave in Zlatega griča v Radgonske, Slovenske in Jeruzalemske gorice in kleti

V tem prijetnem jesensko-zimskem času, ko po kleteh dozoreva še en vrhunski vinski letnik, se je skoraj 50 (od okoli 120) članic in članov Vinogradniško – vinarskega društva Slovenske Konjice, odpravilo na svojo tradicionalno strokovno ekskurzijo, ki je bila dejansko strokovna, kajti udeleženci so obiskali same vinogradnike in njihove kleti. Tokrat so se, pod vodstvo predsednice društva Ivice Podkrajšek, odločili iz svojih vinorodnih Škalc, Dobrave, Zlatega griča…, odpeljati v prav tako vinorodne Slovenske gorice in Prlekijo. Zraven je na polnem avtobusu, kjer ni manjkalo sladkih domačih dobrot ter seveda odličnih vin, bil tudi humorist in harmonikar Matej, ki je skrbel za prijetno vzdušje. Po vožnji iz Konjic, mimo Maribora in Lenarta, se je nekako vse skupaj „uradno” začelo v neposredni bližini Gornje Radgone, v Hercegovščaku, kjer stoji ena najbolj znanih hiš penin v Sloveniji, Hiša penin Frangež, kjer nadaljujejo že več kot 170 letno tradicijo pridelovanja penin v Gornji Radgoni.

Prav tam domuje tudi letošnja Vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež. Celotna družina Frangež sicer nadaljuje tradicijo pridelovanja penin v Gornji Radgoni, po stari klasični metodi, po kateri je polnil penine v Radgoni že njihov ded, Štefan Frangež, kateremu je vodenje radgonske kleti po drugi svetovni vojni zaupal Clotar Bouvier. In v omenjeni kleti, ki je še veliko več od tega, sta lastnik Hiše penin Frangež, Jernej, in njegova hčerka, kraljica Meta, gostom – vinogradnikom iz Slovenskih Konjic predstavila svojo hišo penin in družinsko podjetje specializirano za pridelavo penin, ki predstavljajo 95 % njihove celotne proizvodnje. V ta namen so zgradili tudi čez 2.000 kvadratnih metov veliko vinsko klet, v štirih etažah lahko hkrati gostijo več sto gostov. In vse to so si, poleg same kleti, kjer zorijo sto tisoče vrhunskih penin, ogledali tudi konjiški vinogradniki. Zgodba zase je bila degustacija izvrstnih penin, ki so navdušile tudi dejanske poznavalce vin in penin. Frangeževi pridelujejo ducat različnih vrst penin, večinoma iz sort chardonnay, modri pinot in traminec po klasični metodi in razne zvrsti ter sadne penine po charmat metodi.

Ob takšnih peninah se je bilo težko posloviti od Hiše penin Frangež, a kljub temu so se gostje iz Slovenskih Konjic, iz Radgonskih goric, nekoliko vrnili proti Mariboru, in sicer do Jareninskega vinskega dvora, kjer v Vinski kleti Dveri-Pax nadaljujejo več kot 800-letno benediktinsko tradicijo vinarstva na območju severovzhodne Slovenije. Seveda so svoje delo predstavili gostom iz Slovenskih Konjic, kateri so lahko uživali v njihovih vrhunskih kapljicah. A čeprav je bilo nekoliko naporno, so se vinarski popotniki z „Zlatega griča“ odpravili naprej, mimo Radgonskih, Kapelskih, Ljutomerskih in Jeruzalemskih vinorodnih gričev, do Zasavcev v Ormoških vinorodnih goricah. Tam, na območju Miklavža pri Ormožu so jih gostili in razvajali na Turistični kmetiji Puklavec. O tem, kakšna izvrstna vina in vrhunsko domačo kulinariko nudijo pri Puklavcu pa ne gre izgubljati besed v kar so se med drugimi prepričali tudi tokratni izletniki-vinogradniki s konjiškega območja.

Vsi so bili navdušeni, ne le v Hiši penin Frangež, v kleti Dveri-Pax, na Turistični kmetiji Puklavec…, temveč nad celodnevnim potepanjem med rekama Muro in Dravo, natančneje v Slovenskih goricah in Prlekiji. Ob tej priložnosti smo sicer izvedeli, da Vinogradniško-vinarsko društvo Slovenske Konjice deluje od leta 1991, njegova aktualna predsednica pa je Ivica Podkrajšek. Njihovo delo je še posebej prepoznavno po vedno bolj kakovostni pridelavi grozdja. V dobrih 28 letih svojega delovanja so na osnovi izobraževanja dosegli visok nivo pridelave kakovostnih in vrhunskih vin, s katerimi njihovi člani sodelujejo tudi v mestni vinoteki. Društvo aktivno sodeluje in pomaga pri organizaciji občinskih prireditev kot so vinogradniški ples, ocenitev vin letnika, podelitev priznanj in poklon stari trti v Škalcah, Martinovanje in podobno. Sodelujejo z lokalnimi skupnostmi občin Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje in Dobrna ter s strokovnimi službami kmetijske zbornice, s Kmetijsko svetovalno službo in Ministrstvom za kmetijstvo in okolje. Prav tako pa so aktivni člani krovne organizacije »VINIS« – Združenje društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije. Svoje delo želijo izboljšati še z dodatnim izobraževanjem na strokovnem področju, s sodelovanjem z drugimi društvi, na prireditvah in raznih ocenitvah vin, strokovnih ekskurzijah… .Predsednica društva nam je tudi zaupala, da so vinogradniki na njihovem območju zadovoljni z letnikom 2019 tako po kakovosti kot po količini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: