Skip to content

Bakos.si

Kaj policisti svetujejo pešcem in voznikom?

V petek na območju PU Maribor poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce

Pešci še vedno ostajajo ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev. Najpogosteje so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi ogrožanj pešcev na prehodih za pešce. Zanemariti ni mogoče tudi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (npr.
neosvetlitev in nepravilna hoja izven naselij ter nepravilno prečkanje cest v naseljih). Prometna varnost pešcev se je na območju PU Maribor, v obdobju od 1. 1. do 30. 9. 2021, nekoliko izboljšala glede na primerjalno obdobje leta 2020. V prometnih nesrečah je bilo udeleženih 53 (61) ali 13 % manj pešcev, med katerimi je 1 (1) pešec umrl, 7 (11) je bilo hudo telesno poškodovanih in 41 (40) lahko telesno poškodovanih.
Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo pešcev je neupoštevanje pravil o prednosti. Sledijo vzroki, kot so neprilagojena hitrost, premiki z vozilom in nepravilnosti pešcev. Varnost pešcev je najbolj ogrožena jesenskih, zimskih mesecih in v zgodnjih spomladanskih, ko so pešci v večjem obsegu udeleženi v prometu (med delavniki, v časovnih intervalih, ko je vidljivost slabša in kot je že omenjeno, predvsem v naseljih). V okviru poostrenih aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev, ki na območju Republike Slovenije potekajo od 1. do vključno 10. 10. 2021 (https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/110801-med-1-in-10-oktobrom-poostreni-nadzori-policije-za-vecjo-varnost-pescev), bodo na območju Policijske uprave Maribor, v petek, 8. 10. 2021, med 6. in 13. uro, izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad kršitvami pešcev in vozniki, ki ogrožajo pešce.
„Ker se zavedamo, da lahko za svojo varnost največ storijo udeleženci cestnega prometa sami, jim svetujemo – voznikom svetujemo: upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost (posebej pozorni bodite pred prehodi za pešce, ki niso opremljeni s svetlobnimi prometnimi znaki); hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti; na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih); izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču; posebej pozorni bodite na pešce ob pogojih slabše vidljivosti (npr. megla, zgodnji jutranji, večerni in nočni čas). Pešcem svetujemo: poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke); upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste; predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu,“ poudarja Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor.
Več o nasvetih za večjo varnost pešcev najdete na spletni strani Policije: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/prometna-varnost-category-blog/vozniki-pazite-na-pesce
.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: