Skip to content

Bakos.si

Jutri goduje mučenka, sveta Barbara

God svete Barbare se v katoliški cerkvi praznuje 4. decembra. 

Mučenka iz prvih krščanskih stoletij je pri nas zelo češčena, saj ji je posvečenih 18 cerkva, v številnih pa najdemo njen kip ali drugo upodobitev.

Zgodba o sveti Barbari govori o lepem in pametnem poganskem dekletu, doma iz grške Nikomedije, ki pa je imelo to nesrečo, da je bil njen oče Dioskur izjemno posesiven. Da bi nadziral njene socialne stike in vplive nanjo, je sezidal stolp in Barbaro zaprl vanj. Kljub temu je prek Origenovih spisov in služinčadi prišla v stik s krščansko vero.

Ko očeta ni bilo doma, se je dala krstiti, služabnike pa je prosila, naj na stolpu poleg dveh že obstoječih okenc naredijo tretje, da jo bodo tako trije snopi svetlobe spominjali na sv. Trojico. Ko je prišel oče in izvedel, kaj se je zgodilo, je pobesnel. Hčer je izročil sodnikom (bilo je leto 306, čas krutih Dioklecijanovih preganjanj kristjanov). Sodniki so Barbaro obsodili na smrt z obglavljenjem, oče, od vedno zagrizen nasprotnik kristjanov, pa se je ponudil, da bo sodbo izvršil sam. Kar se je tudi zgodilo: oče Dioskur je v imenu države obglavil lastno hčer Barbaro.

Barbaro so v srednjem veku prišteli k štirinajstim pomočnikom v sili. Najdemo jo v ‘ženski trojici’, kjer se je pridružila sv. Katarini in sv. Marjeti. Upodabljajo jo s stolpom, ki je simbol vsakega jetništva, vrata, ki se čudežno odpro, pomenijo rešitev iz vsake stiske, kelih, ki ga sv. Barbara drži v rokah, pomeni okrepčilo, ki ga ji je dajala njena trdna vera. Zaradi keliha velja tudi za zavetnico za srečno smrt.

Zato svetnico Barbaro častijo Katoličani, ki se pri delu soočajo z nevarnostjo nenadne in nasilne smrti. Sveta Barbara je pokrovitelj rudarjev, predorov, oklepnikov, vojaških inženirjev, orožnikov in vseh drugih, ki so delali s topovi in eksplozivi. Prizivajo jo proti grmenju in strelam ter vsem nesrečam, ki so posledica eksplozij smodnika. Je tudi zavetnica topničarjev. Sicer pa je bila Barbara hčer bogatega pogana z imenom Dioskur. Oče jo je imel zastraženo in zaprto v stolpu, da bi jo obvaroval od zunanjega sveta. Ko je na skrivaj postala kristjanka, je zavrnila možitveno ponudbo, ki ji jo je posredoval oče. Preden je ta odpotoval, je zapovedal, naj poleg njenega bivališča uredijo zasebno kopališče, namenjeno njej. V njegovi odsotnosti je nato Barbara ukazala, naj naredijo na stolpu namesto dve oken tri okna, ki predstavljajo Sveto Trojico. Ko se je oče vrnil, se je izpovedala za kristjanko. Potegnil je meč, da bi jo ubil, vendar je na njeno molitev v zidu stolpa nastala luknja, ona pa je bila čudežno prenešena v gorsko sotesko, kjer sta dva pastirja pazila na svoji čredi. Dioskur je v iskalni gonji naletel na prvega pastirja, a ga je slednji uspel zavrniti, vendar drugi pastir je Barbaro izdal, za posledico pa okamenel, njegova čreda pa se je spremenila v kobilice.

V Sloveniji je tačas po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije 9.218 žensk z imenom Barbara. To ime je med ženskimi imeni v Sloveniji na 10. mestu. Vse manj Slovencev pa daje svojim otrokom ime Barbara, saj je bilo od leta 2011 do lanskega leta dani ime le 42 deklica. Na območju Pomurja nosi ime Barbara 305 žensk. Kot tako je to med ženskimi imeni na 50. mestu. Je pa na območju vse Slovenije 18 cerkve posvečenih sveti Barbari. Na območju Pomurja ni nobene cerkve, ki bi bila posvečena sveti Barbari… (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: