Skip to content

Bakos.si

Ime tedna je Mitja Lainščak, predstojnik Odseka za kardiologijo Internega oddelka SB Murska Sobota

Ozaveščenost o srčnem popuščanju je še vedno nižja kot pri drugih bolezenskih stanjih

Ime prejšnjega tedna “Radio Val 202” je postal Mitja Lainščak, predstojnik Odseka za kardiologijo Internega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota, ki je kot prvi Slovenec sodeloval pri pripravi Smernic za obravnavo bolnikov z akutnim in kroničnim srčnim popuščanjem evropskega kardiološkega združenja. Smernice predstavljajo najpomembnejši dokument za obravnavo določene bolezni, ki jo skupina priporoči za klinično prakso.

“Izdajo jih na vsakih 4–5 let, za kar je odgovorna skupina 25–30 ljudi, ki pri projektu sodelujejo dve leti. Končni proizvod je dokument, ki obsega nekaj več kot sto strani in je temelj za obravnavo bolezenskega stanja. Med avtorji smernic sta letos tudi dva bolnika, zato je vsaj del smernic zapisan v jeziku, ki je razumljiv laični javnosti.

To je zelo pomembno, saj je ozaveščenost glede srčnega popuščanja še vedno nižja kot ozaveščenost o drugih bolezenskih stanjih. Veliko pa lahko v slogu preprečevanja srčnega popuščanja naredimo tudi sami.

“Največ, kar lahko ljudje storijo zase in je odvisno samo od njih, je, da ne kadijo in da upoštevajo režim ustrezne prehrane ter redne telesne dejavnosti. Preostalo je vsaj delno pogojeno tudi z genetiko.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: