Fundacija Svečka zbrala 54.226,40 evrov!

Končuje se ekološko humanitarno akcijo „Manj svečk za manj drobov“

V ekološko – humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov, ki poteka v številnih slovenskih krajih, in ki se počasi končuje, so do sedaj zbrali 54.226 evrov. Iz Fundacije Svečka so sporočili, da bodo zbrana sredstva namenili kritju stroškov zdravljenja, nakupu zdravstvene opreme, kompletov prve pomoči, defibrilatorjev, in za reševanje ob poplavah ter z višin. Vodja akcije Primož Jelševar je dejal, da projekt temelji na tradiciji, saj ni nič narobe s prižigom sveče in položitvijo cvetja, ampak da tudi ni nič narobe, če namesto 15 svečk kupimo 14 in tako kakšen evro namenimo za reševanje življenj. V tej trajnostni akciji se namesto sveče na grob položi zastavico, sredstva, ki bi jih namenili nakupu sveč, pa se usmerijo v dobrodelne namene. „Prav je, da skrbimo za lepo urejene grobove preminulih, vendar je vsak trenutek, ki ga preživimo s svojimi najdražjimi, tisočkrat več vreden kot najlepše urejen grob“, poudarja Jelševar, ki dodaja, da prav letos obeležujejo 10. obletnico ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov.

„V letošnji ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov je bilo do sedaj zbranih rekordnih 54.226,40 evrov. To so v večini sredstva, ki so jih obiskovalci pokopališč v preteklih dnevih osebno darovali na stojnicah, znesek pa se še povečuje. Na račun Fundacije Svečka se še vedno stekajo donacije posameznikov in organizacij, ki darujejo tudi preko spletnih donacij in z SMS sporočilom. V Fundaciji Svečka se zahvaljujemo vsem koordinatorjem, vsaki izmed 140 sodelujočih organizacij in več kot 500 prostovoljcem, ki so v dneh pred 1. novembrom sodelovali pri izvedbi akcije. Hvala vsem darovalcem, ki so sodelovali v letošnji akciji, in s tem pomagali mnogim organizacijam in posameznikom z zdravstvenimi težavami. S pomočjo vseh teh dobrih in požrtvovalnih ljudi bomo tudi letos lahko reševali življenja ter olajšali marsikatero zdravstveno težavo. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena pokritju stroškov zdravljenja težkih bolezni, operacij, nevrofizioterapevtskim obravnavam otrok, nakupu bolniških postelj, defibrilatorjev, motomed naprav, kompletov prve pomoči, opreme za reševanje ob poplavah, opreme za reševanje iz višin in za druge namene. Hvala, da lahko skupaj gradimo bolj zdrav in bolj trajnostni svet.“, poudarjajo na Fundaciji Svečka.

Kot rečeno je v letošnji akciji sodelovalo 140 organizacij in več kot 500 prostovoljcev. Na stojnicah so bili prisotni v: Murski Soboti, Litiji, Mariboru, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Celju, Dobrepolju, Dolu pri Ljubljani, Domžalah, Grosuplju, Ivančni Gorici, Savi, Šentjurju, Škofji Loki, Logatcu, Šmartnem pri Litiji, Vojniku, Kopru in Vuzenici. Še vedno pa je možno prižgati t. i. SMS svečko – takšno virtualno svečko prižgemo, če pošljemo SMS s ključno besedo SVECKA5, za 5 evrov donacije na 1919.

Po podatkih organizacije Greenpeace Slovenija so namreč plastične sveče na slovenskih grobovih v enem letu odgovorne za kar 2.400 ton odpadkov. Tako je Slovenija na vrhu evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. Letna poraba na pokopališčih znaša približno 16 milijonov sveč, kar pri gorenju prispeva k obremenitvam kakovosti zraka, hkrati pa povzroči približno 2.400 ton odpadkov.

Greenpeace Slovenija je v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jozef Stefan” (CPR-IJS), ugotavljali tudi ogljični odtis uporabe sveč, kjer so po podrobnejši raziskavi prišli do nadvse kritičnih ugotovitev: Tako povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč. Energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, so enake količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu. Ogljični odtis ene sveče enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila. Elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo bistveno ne prispeva k zmanjšanju CO2 izpustov. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je enaka 5 100 000 litrov bencina…

Zato so ponudili alternativne rešitve in predloge, kako uporabo sveč s trajnostnimi načini zmanjšati – ali še raje, se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Npr.: Na prodnike se napiše lepe misli ali sliko, se doma naredi nagrobno ikebano iz naravnih materialov (rožmarin simbolizira večno ljubezni in zvestobo) ali položi rezano cvetje; prižgete lahko virtualne sveče; na grob položimo doma narejene izdelke iz naravnih virov; dovolj je tudi že tisti trenutek, ko se na njih spomnimo ob grobu in vse drage pokojne nosimo v svojih srcih in lepih spominih; če ste sami že spremenili navado, pa lahko naredite naslednji korak in ozavestite in opolnomočite svoje bližnje. „Več ko nas ozavešča druge, prej bomo prišli do cilja. Z opuščanjem prižiganja sveč potem denar namenite dobrodelnim organizacijam kot je naša ali se pridružite pobudam kot je Manj sveč za manj grobov“, še poudarjajo na Greenpeace Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: