četrtek, 27 februarja, 2020

V Lendavi so odprli 6. mednarodno razstavo več kot stotih fotografij; Na razpis se je prijavilo 365 avtorjev iz 57 držav s kar 6006 fotografij

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave in Galerija-Muzej Lendava sta v Galeriji muzej Lendava, uprizorila odprtje 6. mednarodne fotografske razstave „Pannonia Reflections 2020“. Na razstavi, ki bo na ogled do 29. februarja 2020, je razstavljenih 86 nagrajenih fotografij in še 30 sprejetih. Razstava fotografij Pannonia Reflections, katero je odprl Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije, je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe iz vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost. Razstava poteka pod pokroviteljstvom in pravili Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America). Fotografsko društvo Pannonia uspešno realizira projekt že šesto leto zapored.

Organizacija razstave je potekala v več korakih. V začetku avgusta 2019 so objavili razpis, in sicer na pet tem: Prosta barvna, Prosta črno-bela, Ulica, Potovanja in Voda. Natečaj, ki so ga objavili na spletnih straneh Mednarodne zveze za fotografsko umetnost in Fotografskega društva Pannonia, je bil odprt do začetka decembra 2019, nanj pa se je prijavilo 365 avtorjev iz 57 držav s kar 6006 fotografij. Sredi decembra se je v Lendavi sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Igor Debevec in Andreja Ravnak iz Slovenije ter Zoran Đorđević iz Srbije. Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri ocenjevanju sta bili sicer merodajni predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Tako je najbolje ocenjenih 86 fotografij, sedemdesetih avtorjev iz 29 dežel sveta. Te fotografije in še 30 drugih najbolje ocenjenih, ki so bile sprejete so tako sedaj do konca meseca na ogled vsem ljubiteljem fotografij.

Ob otvoritvi razstave sta fotografe in obiskovalce nagovorila tudi predsednik Fotografskega društva Pannonia Davor Dolenčić in direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, ki sta izrazila zadovoljstvo nad takšno zainteresiranostjo za razstavo fotografij Pannonia Reflections.

Najbolje ocenjenim so ob odprtju razstave podelili priznanja, prav tako je Fotografska zveza Slovenije podelila članom slovenskih fotografskih društev še razstavljalske naslove, diplome Mednarodne zveze za fotografsko umetnost. Podelil jih je pooblaščenec Mednarodne zveze za fotografsko umetnost za Slovenijo Vasja Doberlet.

Priznanja: Zlato medaljo Mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP v temi Črno bela za fotografijo One with nature je prejel Matej Rukavina – Slovenija; Zlato medaljo Fotografske zveze Amerike PSA v temi Voda za fotografijo V vrtincu je prejel Milan Malovrh – Slovenija; PSA zlato medaljo v temi Črno bela za fotografijo Neža je prejel Nik Bertoncelj – Slovenija; Zlato medaljo Fotografske zveze Slovenije FZS v temi Potovanja za fotografijo On a train je prejel Dejan Kokol – Slovenija; Zlato medaljo Fotografske zveze Slovenije v temi Črno bela za fotografijo Walk je prejel Davorin Volavšek – Slovenija; Salon zlato medaljo v temi Črno bela za fotografijo Mostovi Benetk je prejel Milan Malovrh – Slovenija; Fiap srebrno medaljo v temi Črno bela za fotografijo Windy day in V je prejel Nenad Martić – Hrvaška; Srebrno medaljo Fotografske zveze Slovenije v temi Barvna za fotografijo The party is over je prejel Oliver Bešić – Hrvaška; Salon srebrno medaljo v temi Potovanja za fotografijo Way past broken heart je prejel Miran Krapež – Slovenija; Fiap bronasto medaljo v temi Barvna za fotografijo Iron lady je prejel Dejan Kokol – Slovenija; Bronasto medaljo Fotografske zveze Slovenije v temi Črno bela za fotografijo Dead end je prejel Jure Kravanja – Slovenija; Bronasto medaljo Fotografske zveze Slovenije v temi Barvna za fotografijo Future je prejel Boglárka Soltész – Madžarska; Bronasto medaljo Fotografske zveze Slovenije v temi Voda za fotografijo Opposite directions je prejel Anuška Vončina – Slovenija; FZS bronasto medaljo, tokrat v temi Potovanja za fotografijo Vineyard je prejel Jure Kravanja – Slovenija; Salon bronasto medaljo v temi Potovanja za fotografijo Event je prejel Stojan Gorup – Slovenija; Fiap diplomo v temi Črno bela za fotografijo Mati in hči je prejela Andreja Peklaj – Slovenija; Fiap diplomo v temi Voda za fotografijo Stay dry je prejel Zoran Kolarić – Hrvaška; Fiap diplomo v temi Voda za fotografijo Greed je prejel Istvan Magdo – Romunija; Fiap diplomo v temi Barvna za fotografijo Sunbathing with Medusa je prejel Nenad Martić – Hrvaška; Na koncu je sledila podelitev posebne nagrade za najboljši slovenski klub. Nagrada se določi na podlagi števila sprejetih fotografij in na letošnjem natečaju so največ sprejemov izmed slovenskih fotoklubov zbrali člani Fotokluba Ljubljana. Pooblaščenec FZS za FIAP, Vasja Doberlet je za tem podelil še FIAP nazive za leto 2019.

Fotografije: Tomaž Galič

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: