Drobtinica 2019 – otrokom za šolo v naravi

OZ RKS Gornja Radgona pripravilo tradicionalno dobrodelno akcijo; Revščina prizadene 12 % slovenskih otrok

Enako kot marsikje po državi je tudi Območno združenje RK Gornja Radgona, v vseh štirih občinah (Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici), katere pokriva, pripravilo tradicionalno akcijo ob letošnjem Svetovnem dnevu hrane. Tako so ob Mercatorjevih trgovinah v Apačah, Radencih, Svetem Juriju ob Ščavnici in pred Marketom, na radgonski tržnici uredili stojnice, ter v Supermarketu Tuš v Gornji Radgoni, kjer so, v okviru dobrodelne akcije »Drobtinica 2019«, s sloganom „Malo je…veliko“ ponujali mimoidočim kruh. Prostovoljne denarne prispevke, kot „plačilo“ za kruh pa so namenili za otroke iz socialno ogroženih družin. Ob pomoči številnih pekarn: Mercator, Kaučič, Štručka, Rž Fekonja in Mlinopek, ki ponujajo kruh v Gornji Radgoni in okolici, in ki so tokrat brezplačno prispevale kruh ali kakšno drugo donacijo, so aktivisti RK ter podmladek RK iz osnovnih šol s svojimi mentoricami, zbrali kar nekaj sredstev, predvsem prostovoljnih prispevkov, ki bodo tako koristno porabljena za pomoč otrokom, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin, pri plačilu stroškov šole v naravi. Na stojnicah so na območju Gornje Radgone zbrali skupaj 2.115,00 evrov.

Sicer pa, otroci, ki predstavljajo petino prebivalstva Slovenije, so povsod po svetu ena najbolj ranljivih družbenih skupin. Opravljene so raziskave in veliko vemo o vplivih revščine na telesno in duševno zdravje otrok, šolski uspeh in posledično možnost doseganja izobrazbene ravni. Vemo tudi to, da je veliko obrazov revščine. Zelo malo pa vemo o tem kako živi vsak osmi med mladoletnimi otroci, ki jih zajema statistični podatek, da je revnih kar 45.000 (11.7%) od vseh otrok v Sloveniji? V kakšnih okoliščinah živijo? Koliko slabe materialne življenjske okoliščine prizadevajo njihovo človeško dostojanstvo, upe za prihodnost? Kaj sanjajo? „V RKS ne poznamo odgovorov na vsa ta in še mnoga druga vprašanja, želimo pa storiti kar moremo. Jasno nam je, da ob tako velikih potrebah pomagamo nekaterim in žal ne vsem otrokom. Lahko pa ozaveščamo javnost o stiskah otrok zaradi revščine. Z enodnevno kampanjo Drobtinica 2019 želimo prav to. Zbrati kar največ sredstev za šolske sklade v svojih okoljih in obenem ob svetovnem dnevu hrane in mednarodnem dnevu boja proti revščini, delovati kot socialni aktivisti za socialno dobro otrok.

Zelo smo veseli, da je Mercator d.d. akcijo podprl tudi letos. K uspehu Drobtinice pomembno prispeva s promocijo akcije v svojih prodajalnah in še posebej z velikodušno donacijo kruha in drugih pekovskih izdelkov. Letos so Drobtinici namenili več kot 3,8 tone kruha in peciva, prostovoljke in prostovoljci RK pa so sredstva zbirali na stojnicah v Mercatorjevih trgovinah.

Prav tako smo v imenu otrok, za vso njihovo podporo pri pripravi in izvedbi Drobtinice hvaležni trgovskim podjetjem Spar, ki prispeva več kot 1,5 tone kruha in pekovskih izdelkov in podjetjem Tuš, Jagros d.o.o. in Supernova, ki omogočajo postavitev stojnic pred oz. v njihovih trgovinah“, poudarjajo na RKS, kjer otroke, ki živijo v revščini in trpijo zaradi njenih posledic, vidijo kot posebej ranljivo skupino, kateri namenjajo posebno pozornost. Kljub izboljšanim gospodarskim kazalcem, je revščina pri nas še vedno prisotna in prizadene skoraj 12 % mladoletnih otrok. V preteklem desetletju so prav s to humanitarno akcijo osnovnošolskim otrokom iz socialno šibkejših okolij omogočili na deset tisoče toplih obrokov, a tudi nekatere druge vrste pomoči.

Drobtinica je letos sicer potekala skupaj v kar 41 območnih združenjih RKS: Ajdovščina, Cerknica-Loška dolina-Bloke, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kočevje, Koper, Kočevje, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Metlika, Mozirje-Zgornja Savinjska dolina, Murska Sobota, Ormož, Postojna-Pivka, Ptuj, Radlje ob Dravi, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vrhnika, Zagorje ob Savi in Žalec.

Poleg omenjenega zbiranja sredstev za otroke na stojnicah, pa državljani lahko prispevajo nekaj sredstev tudi s pošiljanjem SMS na 1919 s ključno besedo DROBTINICA in prispevate 1 evro ali DROBTINICA5 in prispevate 5 evrov.

Besedilo in foto: O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: