petek, 3 aprila, 2020

Predstavili so spominsko-znanstveni zbornik: Vanekovo stoletje

V Pokrajinski in študijski knjižnici (PiŠK) Murska Sobota je potekala posebna slovesnost ob 100-letnici rojstva velikega Prekmurca in Slovenca, dr. Vaneka Šiftarja. Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru (UM) in Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane so namreč pri Univerzitetni založbi UM izdali spominsko-znanstveni zbornik “Vanekovo stoletje”, ob 100-letnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja. Zbornik je uredila prof. dr. Darja Senčur Peček, dolgoletna sodelavka Ustanove in prodekanja Pravne fakultete UM. Na ovitku trdo vezane publikacije v nakladi tristo izvodov je domiselno umeščena grafika Vanekove karikature avtorja Ladislava Kondorja. Recenzenta sta bila zaslužni profesor UM dr. Silvo Devetak in akademik prof. dr. Marko Jesenšek z mariborske Filozofske fakultete. V zborniku je zbranih petintrideset prispevkov, od spominskih, ki osvetljujejo življenje in različna področja delovanja treh, med seboj povezanih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega sopotnika Antona Vratuše in tudi dolgoletnega sodelavca Ustanove, lani preminulega Franca Kuzmiča, do strokovnih in znanstvenih prispevkov, tematsko v širšem smislu povezanih s Prekmurjem in/ali z delom Vaneka Šiftarja.

Monografija, ki jo sestavlja petintrideset znanstvenih in strokovnih prispevkov, ki se dotikajo Prekmurja in področij, kjer so pustili sledi Vanek Šiftar ter Anton Vratuša in Franc Kuzmič, je bila izdana ob stoletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja in je v bistvu tretji tako imenovani Vanekov zbornik. V prvem delu so spominski prispevki, ki osvetljujejo življenje in različna področja delovanja treh pomembnih, med seboj povezanih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega sopotnika Antona Vratuše in lani umrlega Franca Kuzmiča. V drugi del so uvrščeni strokovni in znanstveni prispevki, tematsko v širšem smislu povezani s Prekmurjem in/ali z delom Vaneka Šiftarja in Antona Vratuše. V tretjem delu so zbrani znanstveni prispevki, ki posegajo na različna raziskovalna področja Vaneka Šiftarja, pa tudi Vratuše in Kuzmiča, vse od prava (tako ustavnega kot delovnega), zgodovine, jezikoslovja do človekovih pravic, domoljubja, družbene odgovornosti in humanistike v najširšem smislu.

Na dobro obiskani slovesnosti v soboški PiŠK, kjer je poleg predstavnikov izdajateljev zbornika, spregovoril tudi Feri Hajoš, dolgoletni prijatelj in sodelavec dr. Vaneka Šiftarja, so zbornik predstavili: prof. dr. Darja Senčur Peček, urednica in drugi avtorji, v programu, ki ga je pripravila Irma Benko, pa so sodelovali: Pevski zbor Štefan Kovač, Glasbena šola Murska Sobota, Romska glasbena skupina “DNNK”, ter voditelja Gabrijela Granfol Peurača in Boštjan Rous. Tako je leto stote obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) sklenila s še enim presežkom: spominsko slovesnostjo ob izidu zbornika Vanekovo stoletje. Lepo obiskanega hommaga stoletnice rojstva in dvajsetletnice smrti prof. dr. Vaneka Šiftarja, kjer je bilo več kot stopetdeset ljudi. »Bil je človek, ki je razmišljal o smislu človekovega bivanja na življenjski ravni. Vse, česar se je lotil, je odsevalo znanstvenika in razumnika, ki sta mu svoj pečat dala čas in prostor, v katerem je živel in nihče pošten ne more reči, da si ni prizadeval za duhovno zbirališče,« meni o njem zaslužni profesor UM in nekdanji dekan mariborske Pravne fakultete prof. dr. Franc Pernek. Domačija Šiftarjevih v Vrtu spominov in tovarištva (VST) na Petanjcih v občini Tišina je simbolno prerasla v »duhovno zbirališče« (ne le teh) treh med seboj povezanih markantnih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega prijatelja, akademika prof. dr. Antona Vratuše (1915-2017) in nadaljevalca njunega dela, lani umrlega mag. Franca Kuzmiča. Njihovemu življenju in delo so tudi posvečeni prispevki – vseh je v treh delih petintrideset – v že tretjem Šiftarjevem zborniku. V zaznamovanje letošnje stoletnice priključitve Prekmurja k matici je pravnik, univerzitetni profesor, raziskovalec, publicist, romolog, urednik, pesnik in politik, zaslužni profesor UM, snovalec UŠF in tvorec VST, eden izmed idejnih vodij Mednarodnega kulturno zgodovinskega simpozija Modinci (Mogersdorf), soustanovitelj PIŠK, Pomurskega muzeja in Panonskega raziskovalnega centra na Gradiščanskem, vstopil že maja letos, ko mu je UŠF v VST na Petanjcih posvetila osemnajsti dan spominov in tovarištva z naslovom Naši zakladi.

Upokojeni diplomat Ferenc Hajoš se je Vaneka Šiftarja, »človeka izjemnih kvalitet, ki je kljub temu ostal skromen«, spomnil iz obdobja, ko je pri njem kot preiskovalnem sodniku na soboškem okrožnem sodišču začel s sodniškim pripravniškim stažem in ko je Šiftar – »še v času, ko so nas ločevala minska polja in žična ograja« – pripravil obisk in »vodil prvo slovensko pomursko uradno delegacijo, bil sem njen član, v sosednjo madžarsko županijo«. Z Vanekovimi pesniškimi verzi prepleteno spominsko slovesnost so nadaljevali še nekateri avtorji besedil v zborniku skupaj s prvim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom, ki je povezal stoletnici Šiftarjevega rojstva in odločitve Pariške mirovne konference o usodi Prekmurja. »Nastaja nek drug svet, v katerem Vaneku verjetno ne bi bilo udobno. Zagotovo pa bi se s svojo energijo pridružil mladim, ki vse bolj dvigujejo svoj glas za več pravičnosti, več spoštovanja človeka, dela in narave,«je menil Kučan. Podpredsednik UŠF in Vanekov sin Marjan Šiftar je bil po interpretaciji očetove pesmi Pismo sinu – »Toplo ni, / če skrčen spiš / v dolgi postelji, s kratko odejo. / Če v ozkem svetu / vzravnan hodiš, namrzneš! / In? / Vzravnan hodi.« – močno čustven: »Ob vsej neprizanesljivosti in kritičnosti sem vedel, da je moj zaveznik in tovariš. Po dvajsetih letih delovne dobe me je hudomušno porogljivo spraševal, kdaj bom začel delati kaj resnega. Po toliko dodatnih letih pa bi lahko bil, verjamem, oče Vanek pomirjen, zadovoljen, nismo se mu izneverili. Vrt in UŠF živita polno, bogato življenje, sem lahko vzravnan in ne bom zamrznil!«

Fotografije s predstavitve zbornika (Foto: arhiv UŠF)

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: