Dr. Karel Gržan o polnovrednosti slehernika

Enotekin literarni večer posvečen izidu nove knjige z naslovom 95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja

V osrčju Prlekije in njegovem samem centru so svoj dom v Enoteki Ljutomer našla vrhunska vina 25 prleških vinarjev z več kot 80 vzorci različnih vin. Roko so si podale preteklost, znanje in visoka kakovost, saj vas Enoteka popelje skozi muzejsko zbirko, vinsko knjižnico ter vinoteko. A čeprav je v ospredju vino in vse kar je povezano z njim povezano, se v ljutomerski Enoteki, katero mimogrede vodi nekdanja Slovenska vinska kraljica Sandra Vučko, odvijajo tudi različna literarna, umetniška in podobna dogajanja. In tako je Enoteka Ljutomer, prav v času, ko se mošt dokončno spreminja v novo vino, organizirala poseben literarni večer, katerega gost je bil duhovnik, publicist, zgodovinar in pisatelj, pater, dr. Karel Gržan. Slednji je namreč ob izidu nove knjige z naslovom „95 tez za izhod iz slepe ulice vzgoje in izobraževanja“ prisotnim predaval na temo “O polnovrednosti slehernika”, predvsem o tem, da je vsak zlata vreden, samo treba ga je znati prepoznati v njegovi odličnosti. Razložil je od kod ideja, od kod viri informacij in kakšen možen izhod iz slepe ulice ponuja.

Morda ni naključje, da izid knjige skorajda sovpada na dan državnega praznika, dneva reformacije…, morda zato, ker je ravno tako kot pred več kot 500 leti, s Primožem Trubarjem, zopet napočil trenutek za temeljite spremembe. V družbi vse bolje vlada norost, ki želi, da se jo resno jemlje…, morda je prišel čas dvornih norčkov, ki bodo skozi humor odkrivali nesmisel norosti, ki se kot rak rana razrašča v družbi in jo pohablja v svoji najgloblji človečnosti. Zanimiv večer v prelški prestolnici so zaključili z besedami, da naj naši učenci ne bodo pridni, tekmovalni ponavljači ampak razmišljujoči, prodorni, sodelujoči posamezniki, ki bodo družbo iz slepe ulice popeljali v boljši jutri.

Omeniti tudi kaže, da Enoteka Ljutomer popelje obiskovalce skozi muzejsko zbirko, vinsko knjižnico ter vinoteko. Tam obiskovalcem nudijo: možnost nakupa buteljk, možnost degustacije v Enoteki, ne gre prezreti ponudbo Enoteke za slavja (obletnice, poroke, rojstne dneve, poslovna darila…, vodeno degustacijo pa vam organiziramo tudi na želenem kraju slavja ali dogodka, ali pa gostom zgolj pomagajo pri izbiri vina za njihov dogodek iz svoje ponudbe). Vodja Enoteke, Sandra Vučko ( 031-229-778) – vsandra@gmail.com, priporoča tudi darilne bone s katerimi lahko razveselite svoje bližnje. Delovni čas Enoteke Ljutomer je med ponedeljkom in petkom od 10 -17 ure, sobota 10-12 ure, nedelje in prazniki je zaprto, za skupine po dogovoru oz. po predhodnem naročilu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: