četrtek, 27 februarja, 2020

„Gostišče pri Antonu“ v Jamni pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je vredno obiska

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici, dolga let ni bilo gostilne, kjer bi pripravljali tople obroke za obiskovalce, kar je bilo žalostno za domačine, še bolj pa za turiste in druge obiskovalce, ki jih je na tem območju vedno več. Za odprtje »podružnične« gostilne v Jamni, streljaj od občinskega središča, ki deluje v nekdanji Domajnkovi gostilni in trgovini, se je leta 2002 odločil znani gostinec iz Cerkvenjaka, Jožef Braček. V času obratovanja je gostila, ki se je nekoč imenovala „Pri Maji“, spremenila videz, z dograditvami pa dobila velike gostinske prostore in veliko parkirnih mest. Gostilna se sedaj imenuje Gostišče pri Antonu, v njej je na voljo prostora za več kot 200 gostov, kar je velika pridobitev za občino Sv. Jurij ob Ščavnici, tako za goste posameznike, kot različne skupine turistov in izletnikov, skupinske proslave in slovesnosti, nenazadnje tudi za sedmine. Gostišče pa je ustrezno tudi za različne društvene zbore in sestanke, ki se končajo s pogostitvami in družabnimi srečanji. Seveda v gostišču skrbijo za vrhunske kulinarične dobrote, ob tem je lastnik poskrbel tudi za odličen gostinski kader, ki je sposoben postreči še tako zahtevnega gosta…

Sicer pa, v Svetem Juriju ob Ščavnici je v davni preteklosti delovalo veliko gostinskih lokalov, kjer so pripravljali tudi tople jedi. Gostilne iz preteklosti so popisane v znameniti brošuri Gostilne in trgovine v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, za katero so zgodovinsko gradivo zbrali člani Zgodovinskega društva Gornja Radgona, ki je brošuro, s pomočjo občine Sv. Jurij ob Ščavnici, leta 2002, tudi izdalo. V njem so različni avtorji v sliki in besedi opisali 101 trgovino in gostilno iz omenjene občine. Med opisi je tudi Domajnkova gostilna in trgovina v Jamni, katera je od leta 2002 v lasti Jožefa Bračka, sicer tudi lastnika znanega Gostišča pri Antonu v Cerkvenjaku. Po domače so gostilni nekoč rekli pri Polaku in jo je ustanovil Matija Domajnko, rojen leta 1882, umrl pa 63 let pozneje, leta 1945. Skozi njeno zgodovino so se lastniki menjavali, na koncu pa je bila kar nekaj let zaprta. Ker v središču občine ni bilo lokala, kjer bi lahko gostu ponudili toplo hrano, se je novi lastnik odločil, da v Jamni odpre omenjeni »podružnični« gostinski lokal, ki ga je najprej poimenoval Gostilna Pri Maji, pozneje pa je gostilna dobila novo ime, Gostilna pri Antonu v Jamni. Ker je gostilna ob prometni cesti med Gornjo Radgono in Ptujem, je seveda dobro obiskana., a predvsem zaradi kvalitete, saj se gost vrača tam, kjer je dobro. In za to je poleg kakovosti hrane in pijače, zaslužno tudi marljivo in prijazno gostinsko osebje, ki v Jamni ima veliko dela. Še zlasti je to ob koncih tedna, ko mora običajno vse zaposleno osebje priti na delo. To pa niti ne preseneča, saj v gostišču nudijo same izbrane jedi, od domačih, do mednarodne kuhinje in praktično vsega kar si gost zaželi.

Ker je v Gostilni pri Antonu veliko gostov, zraven mora biti tudi veliko gostinskega osebja (Foto: Ludvik Kramberger in Arhiv gostišča)

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: