sobota, 29 februarja, 2020

Na podeželju še danes lahko občuduješ ljudi, ki opravljajo stara dela

Gotovo je na podeželju jesenski čas najlepše v celem letu. Kmetovalci, poljedelci, vrtičkarji, vinogradniki, sadjarji in drugi pospravljajo plodove svojega dela oziroma darila narave. Nekateri naletijo na lepe in trofejne pridelke, drugi so zadovoljni, če jim je letina bila naklonjena. Posebnost so opravila, ki so že pozabljenja, saj je tehnologija močno napredovala in le redki se še danes poslužujejo starih ročnih del, ki so danes prava atrakcija za otroke, posebej tiste iz urbanih območij. Za mnoge je zanimivo tudi nekoliko nenavadno opravilo, na katero smo naleteli v Galušaku v Slovenskih Goricah. Na dvorišču domačije Kolblovih, kjer bivata mama Marija in hčerka Silva, so našli pri ročnem trebljenju buč 90 – letno Marijo Kolbl. Ker je to opravilo redko videti, nam je Marija razložila, da gre za zanimivo in prijetno opravilo.

»Buče trebim ročno že od otroštva. Vedno smo jih sadili za domače potrebe. Po navadi v krompirju ali pa na robu njive, ki je bila zasajena s koruzo ali peso. Ker imamo posest okoli hiše smo jih na kankolah, na katere smo položili šibnat koš, vozili na dvorišče, kjer smo jih ročno trebili. Tedaj smo gojili buče, ki so bile mnogo večje kot danes. Seme, ki je bilo ovito v luskine, pa je bilo treba luščiti. Sedanje, mi jim pravimo golice, so mnogo manjše, semena pa so gola, zato jih ni treba luščiti. Treba jih je le posušiti na soncu. Iz takih semen pridelamo najboljše bočno olje, ki nam ga pripravi oljarna Kocbek na Stari Gori. Ker še gojimo tudi sončnice, ki jih tudi jaz klopfam iz pogač, tudi ta semena namenimo za sončnično olje. V tem olju smo v preteklosti pražili pustne krofe, mešano z bučnim oljem pa smo ga uporabljali tudi za solate. V preteklosti smo kopaje od buč in pogače od sončnic krmili živini in prašičem. Pravzaprav se je vse kar smo pridelali na zemlji uporabilo. Tako smo tudi ščavje od pese, repe in korenja pokrmili živini. Danes vsega tega skoraj ni več,« je povedala sogovornica Marija.

O

Marija Kolbl uživa tudi pri trebljenju buč (Foto: Ludvik Kramberger)

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment

error: