Daša in Timotej Pomurka in Pomurec leta 2019

Radio Murski vali pripravil posebno slovesnost s predaj priznanj naj Pomurcem in glasbenikom

Tudi v letu 2019 je regionalni radio Murski val, pod pokroviteljstvom Save Turizem – Terme 3000, nadaljeval z odmevno akcijo izborov mesečnih dobitnikov laskavih nazivov Pomurec – Pomurka meseca, ob koncu leta 2019, pa so poslušalke in poslušalci izbrali Pomurca in Pomurko leta 2019. In tik pred dnevom žena so na slovesni prireditvi v Kulturnem domu v Dobrovniku dobitnicam in dobitnikom izročili priznanja. Dobto obiskano prireditev so popestrili z glasbenimi vložki glasbenikov, ki so kot naj izvajalce Slovenske, Narodno-zabavne in Murske pesmi leta 2019, na omenjenem radiu v letu 2019 izbrali njihovi poslušalci.

Kakorkoli že, Radio Murski val je lani že 29. leto zapored izbiral in izbral Pomurko in Pomurca leta. S pomočjo poslušalcev je postala Pomurka leta 2019 Daša Štesl, prekmurska doktorska študentka matematike, ki je prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije. Je promotorka znanja in znanosti v regiji, ki verjame, da se lahko v pokrajini ob Muri uspe tudi z znanjem. Pomurec leta 2019 je Timotej Šoš iz Mlajtincev, ki je na 8. Evropskih igrah za mlade športnike invalide v Brnu na Češkem kot edini Prekmurec zastopal barve Slovenije in v panogi balinanja bocce osvojil prvo mesto. Timotej je tudi eden izmed ambasadorjev projekta Postani športnik, osrednji namen katerega je vključevanje mladih invalidov v šport.

Na prireditvi so podelili priznanja tudi mesečnim zmagovalcem izbora, pa tudi izvajalcem murske pesmi leti (Skupina Blue Plenet s skladbo Čakam nate), slovenske pesmi leta (Alya za skladbo Spet zaljubljena) in narodnozabavne Pesmi našega srca leta 2019 (Ansambel Aktual s skladbo Prekmurje moj dom). Priznanja mesečnim zmagovalcem in glasbenikom sta podeljevali direktorica družbe Radio Murski val Maja Gjergjek in vršilka dolžnosti odgovorne urednice Lidija Cer Magdič. Priznanje Pomurki in Pomurcu leta 2019 pa je izročil solastnik in prokurist družbe Radio Murski val Janez Hanč.

In kdo so bili mesečni zmagovalci v letu 2019?

Februar: Tatjana Puc Kous, zdravnica iz Murske Sobote, ki je z željo, da spodbuja znanost, donatorka Slovenske znanstvene fundacije, ki skrbi za pospeševanje in promocijo znanosti. Za svoj prispevek je letos prejela priznanje, saj s svojo donacijo omogoča izvajanje poslanstva Slovenske znanstvene fundacije, in prof. dr. Mitja Slavinec, pomurski akademik, ki je eden največjih promotorjev znanja in raziskovanja v Pomurju. Imenovan je bil v Odbor RS za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni dejavnosti in izvoljen v disciplinsko komisijo Olimpijskega komiteja Slovenije.

Marec: Daša Štesl, prekmurska doktorska študentka matematike, ki je prejela rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru kot najboljša študentka generacije. Tema njenega doktorskega študija je Teorija iger, in Peter Juteršnik, ki je na podelitvi najvišjih državnih priznanj za šport za leto 2018 prejel Bloudkovo plaketo. Juteršnik je eden izmed tistih, ki so veliko prispevali k razvoju slovenskega športa, v Pomurju pa je bistveno prispeval na področju košarke.

April: Barbara Petovar iz Gornje Radgone, ki sta ji Slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L’Oréal Adria na mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendijo kot perspektivni mladi raziskovalki, in Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija iz Murske Sobote, prejemnik tako imenovanega gospodarskega oskarja, nagrade, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Z inovativnostjo, odgovornostjo, strokovnostjo in vizionarstvom je prispeval k uspešnosti in ugledu ne le podjetja, temveč tudi celotne komunalne dejavnosti v Sloveniji.

Maj: Andreja Rojko Dajč iz Sotine, ki je finalistka izbora podjetnice leta – 500 podjetnic 2019. Je lastnica podjetja Dajč produkt ter hkrati nosilka obrti, ki jo je prevzela po očetu. Po izboru 500 podjetnic je bila letošnja finalistka, in Dejan Žabot, policist iz enote vodnikov službenih psov PU Murska Sobota v Murskih Petrovcih, ki je na nogometni tekmi z oživljanjem rešil življenje starejšemu moškemu iz okolice Kobilja. S pravilno uporabo defibrilatorja je pridobil dragoceni čas do prihoda reševalcev.

Junij: Metka Fujs, direktorica Pomurskega muzeja, ki je prejela Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo. Nagrado je prejela za dolgoletno uspešno, vestno in aktivno opravljanje poslanstva zgodovinarke, muzejske svetnice, direktorice in članice državnih ter mednarodnih društev in komisij, in Bojan Madjar, sodelavec Pomurskih lekarn, ki je med letošnjimi nagrajenci Slovenskega farmacevtskega društva. Gre za najvišje društveno priznanje za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke in predstavlja pomemben prispevek h gospodarskemu ter družbenemu razvoju.

Julij: Angela Marton, dobitnica letošnjega priznanja najzaslužnejšim prostovoljcem, ki ga podeljuje Slovenska filantropija. Angela Marton je dobila priznanje za dolgoletno prostovoljsko delo in spodbujanje solidarnosti. Martonova je bila 40 let zaposlena na Zavodu za zaposlovanje, kjer je spodbujala k prostovoljstvu ne le sodelavce, temveč tudi vse, ki so potrkali na njena vrata, in Jože Rituper iz Pečarovcev, vodja pohodov po Goričkem, ki so del izkaznice pohodnika / pohodnice po Goričkem Goričkega drüjštva za lepše vütro. V društvu letos zaznamujejo 10-letnico organiziranih pohodov po Goričkem. V tem času so številni pohodniki od blizu in daleč v prijetnem druženju spoznali Goričko pokrajino in njene ljudi, kulturne in naravne znamenitosti.

Avgust: Renata Vogrinčič iz Mlajtincev, ki je z možem Brankom z oživljanjem rešila življenje Suzani Zadravec. V ključnem trenutku, ko je na njihovo dvorišče zavil avto in je soprog Zadravčeve, ki je utrpela srčni infarkt, prosil za pomoč, je Vogrinčičeva odreagirala in ženski masirala srce, mož Branko pa ji je nudil umetno dihanje, s čimer sta ji rešila življenje, in Vladimir Pfeifer, očesni kirurg, ki mu je Kongres ameriškega združenja za kirurgijo podelil nagrado za strokovni film, v katerem je prikazana inovativna minimalna invazivna tehnika implantacije umetne šarenice in umetne leče.

September: Simona Kaučič, ravnateljica zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, ki je prejela nagrado Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije. Kot so zapisali v obrazložitvi, je pod njenim vodstvom zavod doživel množico korenitih sprememb, tako na organizacijskem kot na strokovnem področju, in Damijan Korpič iz Murske Sobote, pripadnik slovenske vojske in vrhunski jadralni pilot, ki je zasedel tretje mesto na Mednarodnem vojaškem prvenstvu v jadralnem letenju v Nemčiji.

Oktober: Mateja Godec, profesorica kemije na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, ki je za svoje mentorsko delo s strani Farmacevtske družbe Krka prejela posebno plaketo za dolgoletno prizadevno spodbujanje in uspešno mentorstvo dijakov pri raziskovalnem delu, in Timotej Šoš iz Mlajtincev, ki je na 8. Evropskih igrah za mlade športnike invalide v Brnu na Češkem kot edini Prekmurec zastopal barve Slovenije in v panogi balinanja bocce (beri boče) osvojil prvo mesto. Timotej je tudi eden izmed ambasadorjev projekta Postani športnik, osrednji namen katerega je vzpostavitev dolgoročnega sistema za vključevanje mladih invalidov v šport.

November: Nataša Matjašec Rošker, igralka Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je prejela nagrado za najboljšo igralko 34. Gavellinih večerov. Žirija je presodila, da igralka mariborskega teatra svoj lik “igra z vzvišeno avtoriteto brezkompromisne igralske veščine”, ter direktor družbe Virs iz Lendave Renato Pahor in prokurist podjetja Aleš Puklavec. Podjetje Virs je zaslužno, da smo v regijo dobili prvo Zlato gazelo, priznanje za najhitreje rastoče podjetje, izbor pa tradicionalno pripravlja družba Dnevnik. Podjetje s 40 zaposlenimi med drugim ustvarja nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega, ki jim izplačujejo nadpovprečne plače.

Vsi dosedanji zmagovalci…

Pred Daši in Timotejem, ki sta zmagala za leto 2019, so v Pomurju imeli že 28 parov naj Pomurca in naj Pomurke. Največkrat (7) je slavil nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan, radijski moderatorki in glasbeni urednici Smilja Baranja in Simona Špindler (po 4), trikrat pa je slavil nekdanji generalni direktor Mure, Božo Kuharič. Tako so doslej osebnosti leta v Pomurju bili, 1991: Božo Kuharič & Lidija Kosi; 1992: Božo Kuharič & Smilja Baranja; 1993: Marko Slavič & Vida Žabot; 1994: Božo Kuharič & Cilka Sukič; 1995: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1996: Milan Kučan & Simona Špindler; 1997: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1998: Milan Kučan & Smilja Baranja; 1999: Milan Kučan & Simona Špindler; 2000: Milan Kučan & Simona Špindler; 2001: Ivan Camplin & Marjeta Ciz; 2002: Milan Kučan & Smilja Nabergoj; 2003: dr. Jožef Smej & Marta Zadravec; 2004: Bojan Rajk & Simona Špindler; 2005: Vlado Kreslin & Marija Rudolf Vukan, dr.med.; 2006: dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. med. & docent Mitja Lainščak, dr. med.; 2007: Katja Vrdjuka & mag. Radovan Žerjav; 2008: Živa Vigali & Martin Horvat; 2009: Julija Sardelič & Anton Balažek; 2010: Jožica Škerlak & Rok Vori; 2011: Marija Horvat & Vlado Karoly; 2012: Polinca Fiala & Boštjan Maček; 2013: Jasmina Opec & mag. Geza Erniša; 2014: Metka Lipič Baligač & Dejan Horvat 2015: Barbara Horvat & Igor Kolenko; 2016: Mirjana Mulec &.Blaž Šumak; 2017: Nika Zorjan ter Dušan in Damjana Rajh; 2018: Gabrijela Horvat in Miran Andrejek; 2019: Daša Štesl in Timotej Šoš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: