Danielov prijatelj iz Dubaja ponuja pomoč, slovenski oblastniki pa nič…

Zakaj je besen in razočaran pomurski odvetnik Daniel Katalinič, ki ima vplivnega prijatelja v Združenih arabskih emiratih; Razočaran tudi Peter Podlunšek

Ob dejstvu, da pri nas še vedno primanjkuje veliko medicinske opreme, zlasti zaščitnih mask in razkužil, da o respiratorjih niti ne govorimo, je logično, da skuša marsikdo, preko svojih znancev po svetu, pomagati. Žal pa naši oblastniki, ki po prepričanju mnogih sami niti niso preveč uspešni, nimajo odziva, v kar se je prepričal tudi znani pomurski odvetnik Daniel Katalinič. Slednji je namreč preko prijatelja iz Dubaja dobil zagotovilo za donacijo zaščitne opreme, in je vzpostavil kontakt s pristojnimi v državi, žal pa odziva ni bilo. Enako težavo z odzivnostjo vladajočih pa ima tudi eno najbolj uglednih slovenskih podjetij za proizvodnjo medicinske opreme Medicop iz Murske Sobote. Omenjeno podjetje pa vodi Peter Podlunšek pilot, ki je kot prvi Slovenec tekmoval v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race, in je tudi tako spoznal ogromno ljudi iz sveta biznisa.

Odvetnik Daniel Katalinič je sicer na družbenem omrežju delil zapis, v katerem je razkril, da je zaprosil prijatelja dr. Mohammeda Al Ayoubija iz Dubaja za pomoč pri dobavi nujno potrebne zaščitne opreme v Slovenijo. Slednji se je takoj odzval, ampak sta naletela na nerazumljivo ignoranco s strani države, ki se ni odzvala na ponujeno roko pomoči. „Živimo v času, ko Camujevi liki postajajo meso z vso eksistencialistično brutalnostjo. Krizni štab nas seznanja z resnostjo situacije in nujnostjo spoštovanja ukrepov preprečevanja širjenja virusa, da se zdravstvenemu sistemu omogoči obravnavo najbolj ogroženih pacientov, glede na trenutne razpoložljive kapacitete ter da se v tem času nabavi zadostne količine medicinskega materiala (kirurške in respiratorne maske, razkužila) in respiratorjev. Zdravstveni delavci zgroženi apelirajo na javnost in opozarjajo, da imajo zaščitnih mask le še za nekaj dni! Predsednik vlade, ministri in vsi njihovi… na ves glas opozarjajo, da ne morejo spraviti čez mejo kamionov z zaščitnimi maskami, da ne morejo nabaviti respiratorjev in prosijo vse za pomoč. Na tiskovnih konferencah govorijo o poteku komunikacije z domnevnim šoferjem kamiona, ki naj bi izginil s 3 mio. zaščitnih mask…Za zgoraj opredeljeno delo, ki ga štejejo kot povečan obseg dela, se takoj nagradijo z zvišanjem plač!!!“ je ogorčen Katalinič.

Istočasno se zdravniki in zdravstveno ter drugo osebje v zdravstvenih zavodih po Sloveniji bori za življenje ljudi! In če zgolj pomislimo, kaj jih še čaka, glede na zadnje slike iz Bergama?!Podobno velja za trgovce in farmacevte. „Gre za ljudi, ki jim je nujno potrebno zagotoviti zaščitno opremo! Ti ljudje ne razmišljajo o plačah, razmišljajo in trepetajo za svoje ter zdravje in življenje drugih! O izjemnem pomanjkanju zaščitne opreme in respiratorjev ter težavah o katerih poročajo mediji v Sloveniji, tudi v zvezi zapleti z dostavo medicinskega materiala iz Nemčije in Belgije, sem obvestil prijatelja dr. Mohammeda Al Ayoubija iz Dubaja. Ta je nemudoma odreagiral zagotovil zaščitne maske, razkužila in respiratorje, ki jih je želel donirati Republiki Sloveniji! Problem, na katerega je naletel, je dostava pošiljke v Ljubljano, glede na to, da so izjemni problemi s prehodi meje iz drugih držav v Slovenijo, brniško letališče pa je zaprto. In v taki situaciji sem priča popolni ignoranci Vlade RS, še posebej Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo! Že v četrtek, 19.3.2020, sem namreč, potem, ko so me na Ministrstvu za obrambo RS napotili na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, slednjemu posredoval mail, v katerem se to ministrstvo naproša za pomoč pri prizadevanju za dovolitev pristanka letala s humanitarno pomočjo – donacijo na brniškem letališču. Gre za donacijo zaščitnih mask (kirurške in respiratorne maske) in razkužil!“, trdi soboški odvetnik.

Minevajo dnevia in z ministrstva se sploh niso odzvali! Ko se je donator iz ZAR obrnil še na Veleposlaništvo RS v Abu Dabiju je dobil skop odgovor, naj se obrne na Ministrstvo za obrambo RS in krog je sklenjen! „Tako se torej kaže povečan obseg dela, ki terja zvišanje plač! Bodo imeli predstavniki Vlade RS obraz pogledati v oči zdravstvenemu osebju, trgovkam in vsem drugim ogroženim in jim bodo lahko povedali, da so naredili vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi pomagali? Mimogrede, včeraj je na zagrebško letališče prispela humanitarna pošiljka (medicinski material) Združenih arabskih emiratov v vrednosti 1,5 mio. EUR, ki je bila sosednji državi donirana na podlagi že v mesecu februarju odposlane prošnje predsednika Republike Hrvaške Zorana Milanovića“, pravi Katalinič in ponavlja, kako je problematika pomanjkanja zaščitnih mask izjemno velika, predvsem v zdravstvu jih krvavo potrebujejo, zato bi država morala sprejeti vse, ki tako ali drugače, želijo zagotoviti zaščitne maske, respiratorje in drugo opremo.

Po Kataliničevem javnem zapisu, pa so stvari očitno dosegle tudi nekatere pristojne. Kot nam je Katalinič zaupal, so se angažirali v stranki SDS, glede celotne zadeve pa ga je kontaktiral tudi pomurski poslanec Jožef Horvat, ki je član NSi, stranke vladajoče koalicije, katere predsednik Matej Tonin je obrambni minister. „Zadeve so se začele premikati, ampak zdaj je nastal problem pri tem donatorju iz Dubaja, ki je izgubil voljo glede na neodzivnost naših. Upam, da ga bom uspel prepričati. Dubajski dobrodelnež je namreč že imel rezervirano dobavo zaščitne opreme iz Kitajske, ampak, ker v 48 urah ni bilo odgovora, je zadevo moral preklicati. Gre sicer za poln kontejner zaščitne opreme, kakšnih 400-500 tisoč kosov robe, zagotovo,“ ocenjuje naš sogovornik, ki je ob tem izpostavil zapis Petra Podlunška, generalnega direktorja podjetja Medicop, ki se srečuje s podobno težavo. V Medicopu namreč proizvajajo medicinsko opremo, med drugim tudi sisteme za oskrbo za kisik, po katerih je ravno sedaj v času epidemije koronavirusa veliko povpraševanje, kar so večkrat izpostavili tudi na zdravstvenem ministrstvu.

„Zaradi nujnih razmer smo razvili mobilni sistem za oskrbo s kisikom za ustanove, ki te možnosti nimajo kot recimo DSO, mobilne bolnice, manjši oddelki v bolnicah. Info smo poslali na MZ, MORS, Skupnost domova za starejše, Upravo za blagovne rezererve, gospodarsko ministrstvo in drugim. Mislite, da je bil kakšen odziv? Absolutno NIČ! Kot da problem ne obstaja. Poleg tega se čez noč ne da zadev rešiti ampak vse rabi svoj čas. In sedaj je moment, da se rešijo zadeve, kajti prava kriza prihaja šele čez 2 do 3 mesece, zdaj je še ni! Takrat bo prepozno ukrepati,“ pravi Podlunšek, ki dodaja, da so v podjetju zaradi izrednih razmer usmerili proizvodnjo ravno na te aparate, ampak se po dveh tednih nihče od pristojnih ne oglaša, čeprav ima ministrstvo njihovo ponudbo na mizi. „Iz sveta pa se oglašajo iz dneva v dan in zadeve tečejo popolnoma tekoče. Edino v Sloveniji se zadeva ne premakne, praktično nobene dobave nimamo v naši državi razen gasilskih akcij. Imam občutek, da tako pač mora biti. Naši ljudje se vsak dan vračajo v proizvodnjo zaradi velike družbene odgovornosti, sami se organizirajo tudi za delo čez vikend, ker vedo, da če nas ljudje kdaj potrebujejo je to zdaj, tokrat na žalost samo tujih,“ je oster generalni direktor Medicopa. Ministrstvo za javno upravo je sicer 18.3.2020 sporočilo, da naj vsi ponudniki zaščitne opreme svoje ponudbe naslovijo na Zavod RS za blagovne rezerve in v ponudbo vključijo podatke o vrsti artikla, ceni in roku dobave.

Mimogrede sta prav iz Medicopa prišli mobilni respirator in mobilni defibrilator, za katera je deset pomurskih podjetij zbralo 32.000 evrov, medicinski napravi pa sta namenjeni Zdravstvenemu domu Murska Sobota.

SONY DSC

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: