Skip to content

Bakos.si

Danes je svetovni Dan paliativne oskrbe

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe izpostavlja pomen enakopravnega dostopa do celostne oskrbe za neozdravljivo bolne in njihove svojce. Paliativna oskrba je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikom s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi, ne glede na njihovo starost. Ta oskrba nudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Cilj paliativne oskrbe je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. 

“Paliativna oskrba je aktivna celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim.
Onkološko zdravljenje in sočasna podporna paliativna oskrba skupaj predstavljata sodoben pristop v obravnavi bolnikov z neozdravljivimi oblikami raka in jim omogoča ne le čim daljše, temveč tudi čim bolj kakovostno in dostojanstveno življenje.
Ob iztekajočemu življenju si vsak človek želi, da mu je zagotovljena najboljša kakovost življenja, dostojanstvo, spoštovanje in upoštevanje njegove volje. Oskrba umirajočega bolnika je zgolj del celostne paliativne. Glavni elementi paliativne oskrbe so: bolniku prilagojeno obvladovanje problemov (telesnih, psiholoških, duhovnih, socialnih) v obdobju obravnave neozdravljive bolezni, strokovna oskrba v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem ter podpora družini,” poudarjajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer od letos imajo mobilno paliativno enoto, ki nudi paliativno oskrbo na domu, in katero vodi Monika Dundek Celec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: