Skip to content

Bakos.si

Danes goduje sv. Cecilija, zaščitnica glasbenikov

Vsako leto, 22. novembra se v katoliški cerkvi praznuje god svete Cecilije. Gre za rimsko mučenko, ki je živela v 3. stoletju, v 15. stoletju pa so začeli častiti kot zavetnico glasbe. Leta 1584 je Aleksander Marino ustanovil v Rimu bratovščino svete Cecilije kot organizacijo glasbenikov. Tudi francoski glasbeniki od 16. stoletja častijo Cecilijo za svojo patrono in njen god obhajali vsako leto 22. novembra.

Kot zaščitnica glasbe je bila prvič upodobljena leta 1420 na sliki, ki jo hranijo v Frankfurtu. Ob prazniku svete Ceciliji se po slovenskih cerkvah zbirajo predvsem številni člani pevskih zborov. Tako je to bilo tudi v župniji svetega Petra Gornja Radgona. Posredujemo nekaj podatkov o imenu svete Cecilije. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ima ta čas na območju vse Slovenije 1.339 žensk ime Cecilija. To ime je med ženskimi imeni v Sloveniji na 172. mestu. Na območju Pomurja ima ime Cecilija 213 žensk. To ime je med ženskimi imeni v Pomurju na 79. mestu. Poleg žensk z imenom Cecilija je na območju vse Slovenije 10 žensk, ki nosijo ime Cilika. Na območju Pomurja po statističnih podatkih (ta beleži le primere ko je teh najmanj pet) v Pomurju ni ženske z imenom Cilika.

Sicer pa ime Cecilija v vsem slovenskem prostoru močno izumira. V obdobju po letu 1981 do sedaj so namreč starši dali ime Cecilija vsega 15 dojenčkom. Vsem ženskam z imenom Cecilija, čestitamo ob njihovem godovnem dnevu. Ob tem dodajamo, da je bil v polpreteklem času godovni dan bolj »čaščen« kot rojstni dan. Na godovni dan je večina odšla tudi k sveti maši in to ne glede na vremenske prilike. Jutranje maše denimo v radgonski župniji so se navadno pričele ob 6. uri in to skozi vso leto, razen v maju, ko so se te pričele že pol ure prej. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: