Čudovito je, ko odraščaš z gozdom in ob gozdu!

Po stažu najstarejši negovski lovec, županov oče, Stanko Rojko ljubi naravo in divjad

Vsak starejši človek, zlasti tisti rojeni pred 2. svetovno vojno so nadvse zanimivi sogovorniki, saj vedno imajo kaj novega in zanimivega za povedati. In med slednje sodi tudi Stanko Rojko iz Negove, ki je bil rojen 23.12.1934, sicer pa po stažu najstarejši, po starosti pa drugi najstarejši, član Lovske družine Negova, kjer je hkrati tudi prvi in edini častni član. Ker je pred koncem leta 2019 praznoval lep življenjski jubilej – 85. rojstni dan, so ga namreč obiskali mu čestitali za jubilej, ga ob prazničnih voščilih, obdarili aktualni ter dva prejšnja predsednika – starešina LD Negova, Marjan Kšela, ter Slavko Lončarič, ki je družino vodil 14 let, in predsednik LD Negova v treh mandatih, torej 12 let, Vlado Rojko. Prijetnemu klepetu in obujanju spominov iz gozda ter tudi lovskih zgodbic in anekdot, ob bogato obloženi mizi v domači hiši praktično sredi Negove, a spet neposredno ob gozdičku, se je pridružil tudi slavljencev starejši sin, sicer župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, ml. Tudi on je lovec, enako tudi mlajši sin Slavljenca Stanka, Milan Rojko, ter tudi njegov sin Blaž. Torej so v družini kar štirje lovci, že pred tem je jager bil tudi Stankov oče Jože Rojko. Naš sogovornik, ki je od leta 1957, poročen s soprogo Heleno, poleg dveh sinov – lovcev ima še hčerko Danico, vsi trije pa so ju z ženo osrečili s šestimi vnuki ter štirimi pravnuki.

Med pogovorom s slavljencem smo slišali lepo zgodbo o tem, kako se ljudje zaljubijo v naravo in živali. Sam Rojko je praktično odraščal z gozdom in ob gozdu, nato je ves svoj delovni staž preživel v naravi, v nekdanjem Kmetijskem kombinatu Radgona, najprej kratek čas v vinogradu, nato vse do upokojitve, davnega leta 1987, v gozdu. „Dejansko sem močno navezan na naravo, na te gozdove okrog nas in sploh na celotno območje naših Slovenskih goric. Že kot 15-letnik, po končani OŠ, sem se zaposlil in vmes sem samo dve leti bil v JLA, najprej v Kninu, nato v Dubrovniku in na Lastovu, na koncu malo v Splitu. Ves ostali čas sem tukaj na obrobju gozda in največ po gozdovih, kjer skrbim za naravno okolje in seveda tudi stalež živali. Kljub visoki starosti še ne mislim odnehati, saj imam rad gozd in naravo ter se rad sprehajam, zato bom hodil v gozd dokler me bodo nogo nosile. Imamo dobre lovske tovariše in nobenih problemov ni. V gozdu je čudovito, zato sem ponosen, da sem lahko toliko let delal kot gozdni delavec, kjer smo sadili in podirali drevje, torej skrbeli za gozd. Čeprav je bilo težko, je bilo tudi lepo. Prvi motorno žago sem v roke dobil leta 1961, pred tem pa smo tudi najdebelejša drevesa podirali z ročnimi žagami“, nam je razlagal Stanko Rojko, ki se lahko pohvali, da je prvi izmed negovskih lovcev sploh, v domačem revirju (Pekel), ustrelil divjega prašiča. Bilo je to leta 1976, ko so divji prašiči tod bila velika redkost. Sploh pa Stanko pa je uspešen tudi v zbiranju lovskih trofej. Danes slavljenec tudi pove, da mu pravzaprav veliko gibanja v naravi zelo koristi in sam, kljub zrelim letom, kot pravi, nima nobenih zdravstvenih ali kakšnih drugih težav.

Stanko Rojko je v lovske vrste stopil pomladi davnega leta 1956, torej bo kmalu minilo že 64 let odkar je član zelene bratovščine, vseskozi LD Negova. V tem času je v družini opravljal številne funkcije in dolžnosti, za svoje požrtvovalno in pošteno delo je prejel tudi najmanj ducat različnih priznanj in odlikovanj, tako s strani LD Negova, kot Zveze lovskih družin Prlekije in Lovske zveze Slovenije. Tudi s svojo duhovitostjo je dobil poseben imidž med kolegi, tako da ga vsi cenijo in spoštujejo. Obisk dveh prejšnjih in sedanjega predsednika – starešina LD Negova je Rojka zelo razveselil, saj je potrjeno, da ga kljub njegovim letom, lovski tovariši ne pozabljajo.

Omeniti tudi kaže, da v LD Negova, kjer posebno pozornost namenjajo izobraževanju in usposabljanju članstva, ter še zlasti varovanju narave, okolja in prostoživečih živali, lepo pozornost namenjajo tudi svojim starejšim prijateljem jubilantom. Nikakor ne pozabljajo na svoje tovariše, člane zelene bratovščine, ki že desetletja aktivno delujejo v lovskih organizacijah, hkrati pa imajo okrogel življenjski jubilej, kar starejšim ljudem veliko pomeni. Tega se zaveda aktualni starešina LD Negova Marjan Kšela, ki obljublja, da bodo s to lepo prakso nadaljevali tudi v bodoče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: