torek, 25 februarja, 2020

Vrstijo se odzivi na poziv ljubljanskem nadškofu Stanislavu Zoretu naj odstopi

Potem, ko je Civilna iniciativa Dovolj.je javno zahtevala odstop nadškofa Stanislava Zoreta, ker da ni storil dovolj za zaščito žrtev spolnih zlorab, v Slovenski škofovski konferenci (SŠK) »odločno zavračajo neresnične trditve«. Nekako najostreje se je odzval murskosoboški škof Peter Štumpf, prav tisti, katerega so v omenjeni civilni iniciativi razglasili za „edinega, ki med slovenskimi škofi odkrito skrbi za zaščito žrtev spolnih zlorab s strani duhovnikov in drugih zaposlenih v cerkvi“. Sam je namreč zagrozil, da bo v primeru odstopa nadškofa Zoreta odstopil tudi sam. „Nadškofa Stanislava Zoreta poznam kot velikega poštenjaka in popolnoma podpiram izjavo SŠK, da ima pri zaščiti otrok in mladoletnih prav on velike zasluge za sedanje zadnje smernice o zaščiti mladoletnih. Nadškof Zore je zame maksimalni poštenjak, tako v moralnem kot tudi duhovnem pogledu. Je izvrsten pastir, pravi sobrat škofom in duhovnikom ter vernikom. Nekateri bi radi, da bi škofje delali čudeže, delamo po najboljši volji, znanju in močeh. Zato izražam sobratu Stanislavu svojo solidarnost“, trdi škof Štumpf.

Ob tem dodaja, kako se v Škofiji Murska Sobota sooča s problemom spolnih zlorab, toda izvaja ničelno toleranco do vseh anomalij, jih odpravlja in formira duhovnike po določilih kanonskega prava, smernicah papeža Frančiška in navodilih SŠK. „Pri izvajanju ničelne tolerance mi pomagajo strokovne in pravne službe. Pri tem podpiram dobronamerno in konstruktivno delo civilnih iniciativ, strokovnih služb in tudi posameznikov, ki mi pri tem pomagajo z informacijami in strokovnim svetovanjem. Še naprej bom sodeloval tako s civilnimi iniciativami kot z Ekspertno skupino za reševanje spolnih zlorab pri SŠK in vsemi, ki se iskreno trudijo za zaščito otrok in mladoletnih. Hudo mi je za vse žrtve, ki zaradi tega trpijo, kakor tudi za tiste duhovnike, kolikor so bili krivo ovadeni in so postali žrtve negativnih namer posameznikov ali civilnih iniciativ. Iz lastnih izkušenj vem, da ti postopki trajajo zelo dolgo in je pri tem potrebno upoštevati strokovne službe. Zato je popolnoma razumljivo, da se tudi v ljubljanski nadškofiji ne morejo rešiti vsi primeri kar čez noč. Vsak škof je pri svojem delu in odločanju svoboden, zato ne more biti suženj vseh mogočih mnenj in zahtev, tudi če so predstavljene kot še tako »svete« ali »pravične«; vsak škof je omejen s svojim zdravjem, časom, svojimi močnimi in šibkimi točkami. Ker je samo človek, ne more delati čudežev. Tako nadškof Zore kot vsi škofje, sem prepričan, da delamo po svoji najboljših močeh in z najboljšim namenom“, zagotavlja murskosoboško škof.

Ob koncu je dodal: „Če bo moral odstopiti nadškof Stanislav Zore, bom odstopil tudi jaz. Molim za njega in vso slovensko Cerkev v upanju, da vse te zadeve dobijo takšen epilog, ki bo govoril o Božji pravičnosti in usmiljenju“, dr. Peter Štumpf SDB, soboški škof ordinarij.

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: