Častni predsednik je starejši od gasilskega društva

Gasilci Sovjaka čestitali Ivanu Kocuvanu 80. rojstni dan; Slavljenec je član PGD Sovjak že 46 let

Gasilci in gasilke PGD Sovjak v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, so v svojem gasilskem domu s priložnostno slovesnostjo počastili osemdeseti življenjski jubilej dolgoletnega gasilskega tovariša Ivana Kocuvana. Besede zahvale in želje po dobrem zdravju ter da bi se še vrsto let srečevali v domu, h izgradnji katerega je jubilant veliko doprinesel, je izrekel predsednik PGD Sovjak, Ivan Fras in slavljencu soimenjaku, ob prisotnosti gasilskih tovarišic in tovarišev, med njimi je bil tudi poveljnik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici Edvard Štelcer, izročil priložnostno darilo. Slavljenec, rojen 12.12.1939, je sicer starejši od PGD Sovjak, ki deluje od leta 1947. Na domače gasilko društvo, v katerega je vključeno veliko vaščanov Sovjaka, so krajani zelo ponosni. Ponosen član pa je skoraj pol stoletja tudi slavljenjec Ivan Kocuvan, ki ima hišo nasproti gasilskega doma.

Ivan je močno povezan z gasilci pa tudi gasilskim domom. Da pa so gasilci povezani tudi z njim se je pokazalo, ko so ga ob njegovi življenjski obletnici, praznoval je 80 let življenja, povabili med se. V veliki dvorani doma so se zbrali člani upravnega odbora, ki so pod vodstvom predsednika Ivana Frasa pregledali kake aktivnosti jih čakajo v bodoče. Seji se je malo pozneje, ker je bil pri zdravniku v Gornji Radgoni, pridružil tudi slavljenec. Po končani seji pa sta predsednik društva Ivan Fras, in poveljnik Marko Mesarič, ter predsednik GZ Sv. Jurij ob Ščavnici ob izročitvi darila svojemu gasilskemu tovarišu čestitali za njegov visoki življenjski jubilej, ter mu izročili priložnostno darilo. Predsednik pa se je jubilantu zahvalil za vse, kar je dobrega naredil za društvo. Čestitali so mu tudi vsi drugi prisotni gasilci.

Slavljenec Ivan se je rodil v družini, kjer je bilo 17 otrok, od katerih živijo le še Ivan, Jakob in Lojzek. Po osnovni šoli, ki jo obiskoval v Sv. Juriju ob Ščavnici, je odšel v uk v Industrijsko kovinarko šolo pri Tovarni avtomobilov v Mariboru. Tam si je pridobil poklic strojnega ključavničarja (sam rajši pove, da je bil »mašin šlosar«) in se takoj zaposlil v TAM, kjer je delal polnih 39 let, do stečaja tovarne. Leta 1965 se je poročil. Z ženo Mimiko, ki je bila zaposlena v Piku v Melju, otrok nista imela. Živela sta v Mariboru, v tem času pa sta si v Sovjaku, kjer sedaj živi, kupila parcelo in gradila dom, v katerega sta se vselila po upokojitvi. Danes v svojem domu živi sam, saj mu je pred leti žena umrla. Ob hiši, je v Sovjaku imel tudi vinograd, katerega pa je, ker sam ne more, prepustil v obdelavo nečaku, naprednemu mlademu vinogradu iz Sovjaka Jožetu Kocuvanu.

Posebno poglavje njegovega življenja je gasilstvo, saj se je v PGD Sovjak vključil leta 1973. V njem je vseskozi aktivno sodeloval, saj je bil predsednik, član nadzornega odbora in imel še druge zadolžitve. Sedaj je le častni predsednik in gasilki veteran društva. Bil je tudi med ustanovitelji GZ Sv. Jurij ob Ščavnici. Za soje delovanju v gasilstvu je prejel števila društvena priznanja. Leta 2014 pa je prejel odlikovanje II. stopnje Gasilske zveze Slovenije. „Nikoli nisem bil gasilec, da bi žel slavo. Gasilec sem bil zato, da sem lahko komu naredil kaj dobrega. Gasilci so bili vedno moji prijatelji, mi smo rekli tovariši, kjer sem bil med njimi enak. Še danes skoraj vsak dan obiščem gasilki dom, če se v njem kaj dogaja ali ne. Dejal bi, da je to moj drugi dom. Mojim gasilskim tovarišem, posebno predsedniku Ivanu Frasu in poveljniku Marku Mesariču, se zahvaljujem za tako topel in lep sprejem ki so ga pripravili ob mojem življenjskem jubileju. Vesel sem, da društvo vodijo mladi gasilci, ki so garant, da bo društvo še naprej delovalo in se zavijalo.« je dejal Ivan, ki je tudi član Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, Turističnega društva Sv. Jurij ob Ščavnici in Društva upokojencev Sv. Jurij ob Ščavnici. In ker je aktiven v društvenem življenju kraja in občine mu ni dolgočasno niti po smrti žene Marije.

Gasilci Sovjaka ne pozabljajo svoje sotovariše, ki so orali gasilsko ledino v kraju (Foto: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: