torek, 25 februarja, 2020

Koronavirus: Kdaj k zdravniku?

Čeprav majhne, možnost, da se nov koronavirus pojavi Sloveniji, obstaja. A to ne pomeni, da naj vsi, ki so prišli s Kitajske, hitijo k zdravniku. Če pa je oseba potovala po Kitajski, predvsem v provinci Hubei, in po povratku zboli, naj ostane doma in se izogiba stikom z drugimi ljudmi, naj pokliče osebnega zdravnika in poskrbi za higieno kašljanja in kihanja.

Evropski center za nadzor in obvladovanje bolezni ocenjuje tveganje za pojav koronavirusa v Evropi kot srednje visoko. Ob tem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da je Slovenija pripravljena za primer vnosa tega virusa v državo. Tako so izdelana priporočila za potnike, ki se vračajo z ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti, prav tako je vzpostavljena laboratorijska diagnostika za potrditev virusa v najkrajšem možnem času.

V prvi vrsti je pomembno, da se pri obravnavi morebitnih bolnikov zmanjša tveganje nadaljnjega prenosa na najnižjo možno raven, poudarjajo na NIJZ.

Če je oseba potovala po Kitajski in je po povratku zbolela, torej kašlja, ima vročino in težko diha, na NIJZ svetujejo, naj ostane doma, se izogiba se stikom z drugimi ljudmi.

Preden zakašlja ali kihne, naj pokrije usta in nos z robčkom ali pa naj zakašlja oz. kihne v zgornji del rokava in ne v dlan. Skrbno naj si tudi umiva roke z milom in vodo, po potrebi naj si jih tudi razkuži.

Pokliče naj izbranega ali dežurnega zdravnika ter mu pove, da je nedavno potovala v Wuhanu ali bila na Kitajskem ter zbolela. Zdravnik pa bo presodil, če potrebuje ambulantni pregled, predpis zdravil ali pa napotitev v bolnišnico.

Ob sumu na okužbo s koronavirusom mora zdravnik skladno s protokolom obravnave bolnika prositi, naj si nadene kirurško masko. Pregled pa opravi v izolacijskem prostoru, ločeno od ostalih bolnikov. Zdravstveni delavci, ki vstopajo v izolacijski prostor, morajo upoštevati navodila za preprečevanje prenosa okužbe in nositi zaščitno masko za enkratno uporabo.

Splošna uporaba zaščitne maske v Sloveniji pa, kot navajajo na NIJZ, ni potrebna, saj se te premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite.

Obravnava bolnika naj poteka v skladu z dobro klinično prakso – odločitev o hospitalizaciji mora sloneti na kriterijih, ki se upoštevajo pri bolnikih s pljučnico. Zdravljenje poteka po presoji lečečega zdravnika.

Če zdravnik posumi na okužbo z novim koronavirusom, bolniku odvzame vzorec kužnine za potrditev oz. izključitev okužbe. Gre za bris nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in drugih kužnin. Pri tem mora uporabljati osebno varovalno opremo, to je masko, zaščito za oči in rokavice.

Vzorce pošlje na analizo, pri čemer se tudi svetuje, da se ugotavlja prisotnost običajnih povzročiteljev pljučnice, kot so bakterije in virusni povzročitelji (gripa, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus, virus parainfluence itd.), saj obstaja možnost hkratnih okužb.

Prav tako mora obvestiti epidemiologa NIJZ, ki bo pridobil dodatne podatke in podatke o bolnikovih kontaktih

Vprašanja in odgovori:

Kako je potekala identifikacija novega koronavirusa?

Kakšno je trenutno stanje?

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo?

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Ali obstaja tveganje, da se nov koronavirus pojavi v Sloveniji?

Kakšni so predvideni ukrepi, če okuženi s koronavirusom obišče Slovenijo?

Kaj svetujemo potnikom na Kitajsko?

Kaj svetujemo potnikom po vrnitvi s Kitajske?

Ali je smiselno nositi zaščitno masko?

Ali paketi, ki so poslani iz Kitajske, predstavljajo tveganje za okužbo?

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: