torek, 25 februarja, 2020

V Ormožu prenovljena in posodobljena mejni prehod in okoliška infrastruktura

Na mednarodnem mejnem prehodu Ormož je bilo danes še posebej slovesno. Namenu so namreč predali prenovljen in na novo zasnovan mejni prehod, na katerem skupaj delajo slovenski in hrvaški policisti, obnovljena pa je tudi infrastruktura v okolici objekta. Zaradi lege, velikosti in prometnih povezav, so konec lanskega leta celostno preuredili območje mejnega prehoda. Na novo so bili zasnovani objekti, prometne in obračalne površine, komunalne instalacijske naprave in priključki ter zunanja ureditev. Ormoški mejni prehod predstavlja pomembno čezmejno komunikacijo, preko katere letno prestopi državno mejo med Slovenijo in Hrvaško okoli milijon potnikov. Pogoji za delo mejne policije na mejnem prehodu v Ormožu so bili vzpostavljeni leta 1991. Število potnikov preko mejnega prehoda se je nenehno povečevalo, istočasno pa infrastruktura ni bila deležna večjih sprememb, pogoji za delo policije so se tako z leti slabšali. Izgradnja nove obvoznice okoli Ormoža je narekovala tudi gradnjo novega mejnega prehoda, ki bo policistom obeh držav nudil veliko boljše delovne pogoje. Od leta 2013 namreč tam slovenski in hrvaški policisti izvajajo skupno mejno kontrolo.

Minister za javno upravo Rudi Medved je ob odprtju dejal, da je država dolžna skrbeti za mejne prehode, dokler jih imamo, saj je to pomembno za večjo pretočnost prometa, dobro počutje zaposlenih in vtis potnikov, ki pridejo v državo. Stari prehod po njegovih besedah zaradi lege, velikosti in prometnih navezav tudi ni več ustrezal novi prometni ureditvi. Ministrstvo načrtuje tudi obnove drugih prehodov. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je obnovo ocenil kot pomembno naložbo tudi za policijo. Vlada po njegovih besedah krepi nacionalno varnost, pri čemer je za notranjo varnost proračun za letos in prihodnje leto rekorden. S tem lahko po dolgih letih nevlaganja v slovensko policijo to okrepimo in tudi v prihodnje bomo vlagali tako v policijo in objekte, je dodal. Slovenska policija spoštuje človekove pravice, a mora sodobne kriminalne dogodke obravnavati s sodobnimi pooblastili. Če tega ne bomo razumeli, bomo pri preganjanju kriminala zastareli, je še povedal minister Poklukar.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je opozorila na zelo pomemben prvi vtis, ki ga dobi potnik ob vstopu v državo, pri čemer je pomembna tudi prijaznost policije. Objekt, ki ga skupaj uporabljajo slovenski in hrvaški policisti bo okrepil pozitivno sodelovanje, omogočil boljše delovne razmere, bolj prijazen pa bo tudi do potnikov, je povedala Bobnarjeva. »Obmejna mesta so stičišče kultur, sobivanja, mejni prehodi pa za številne potnike predstavljajo prvi ali celo edini stik z našo državo. Tu si, prav v postopkih s policisti, ustvarijo prvi vtis o Sloveniji. Večina ljudi, ki prestopi mejo, nima neposrednega in poglobljenega uvida v delo policije, zato urejenost in kredibilnost države oz. njenih institucij ocenjujejo po marsičem drugem. Denimo po prijaznosti policistov, ki jih pričakajo ob prestopu meje, ter po urejenosti objekta in njegove okolice,« je še med drugim dejala Bobnarjeva.

Pridobitve so po besedah župana Ormoža Danijela Vrbnjaka veseli tudi meščani, saj je promet zdaj speljan mimo mesta in bo tako manj gneče, obenem pa upa, da se zato ne bo zmanjšalo število turistov, ki se ustavijo v mestu. Rekonstrukcija mejnega prehoda Ormož zajema nove objekte s prostori, nove nadstrešnice s kontrolnimi kabinami, prenovitev obstoječe nadstrešnice z zabojniki za policijo obeh držav, novo čistilno napravo in vso drugo opremo za delovanje mejnega prehoda, kot so agregat, zapornice, usmerjevalne table s semaforji, pa tudi novo ureditev prometnih površin s komunalnimi napravami.

Vrednost osnovne investicije je bila 927.126,64 evra, pri čemer je ministrstvo za javno upravo zagotovilo dve tretjini sredstev, Direkcija RS za infrastrukturo pa tretjino, občina Ormož pa projekte za gradbeno dovoljenje in izvedbo. Čez mejnih prehod Ormož mimogrede večinoma prehaja lokalni promet, saj mejni prehod prečkajo predvsem hrvaški in slovenski državljani, ki živijo v bližini meje in se zaradi dela, opravkov ali nakupov vozijo na drugo stran meje. Drugače je v času turistične sezone, ko prihaja do preusmeritve prometa iz bolj obremenjenega MP Gruškovje na druge mejne prehode. Ormoški mejni prehod tako letno prečka okoli milijon potnikov. V letu 2019 je dnevno povprečno sprejel okoli 1.200 osebnih vozil oz. 2.500 potnikov.

Tags: , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: