Bojijo se za zdravje, a tudi za stroške…

Tudi na severovzhodu države zapirajo gostinske lokale

Tudi na skrajnjem severovzhodu države, v Prekmurju, Prlekiji, Slovenskih goricah in Halozah, kjer sicer ni veliko odkritih primerov okužbe s koronavirusom, velika večina ljudi upošteva navodila odgovornih za preprečitev širjenja virusa, žal pa nekateri še vedno ne dojemajo resnico problema. Ob vsem tem je pozitivno, da mnogi gostinci, frizerji in izvajalci še nekaterih storitvenih dejavnosti, začasno zaustavlja svoje poslovanje. In med slednjimi je trenutno največ gostincev, čeprav je tudi teh manj kot po nekaterih drugih delih države. Posebej vztrajajo še tisti, ki predvsem ponujajo malice, kajti kot pravijo, delavci, ki so obvezno v službi, morajo nekje nekaj pojesti. Lastniki so sicer, kot smo slišali, premalo seznanjeni o tem, kako in kaj, mnogi pa ne glede na vse trdijo, da je kljub vsemu na prvem mestu zdravje, tako zaposlenih kot gostov, in zato so gostinske objekte zaprli. Skorajda pa ni gostinskih lokalov ob živilskih prodajalnah in bencinskih črpalkah, ki bi zaprli, saj smo izvedeli, da mnogi ljudje tako ali tako obiskuje trgovine in črpalke in se potem „na hitro“ ustavi na „šilčku-zdravličku“. Sploh pa gostinci, ki so lokale zaprli skrbi, kako bodo delavcem izplačali plače, kako bodo poravnali račune, ki prihajajo, oni pa nimajo nobenih prihodkov. Poleg razumevanja gostov, ki se zavedajo, da je skrb za zdravje vseh nujna, pričakujejo tudi razumevanje države, ki jim bo pomagala.

Med bolj znanimi gostinskimi lokali, kjer ponujajo tudi hrano, so v Prlekiji, Prekmurju in Slovenskih goricah, zaprti tudi Gostišče Zorko v Borecih, Penzion Petelin v Benediktu in Okrepčevalnica Balejranca v Noršincih pri Murski Soboti. Znani prleški gostinec, vinski vitez in kasač-tekmovalec, Dušan Zorko, nam je povedal, da je gostišče zaprl dokler se stanje en izboljša, saj se zaveda, da je najpomembnejše zdravje ljudi, skrbi pa ga kako bodo preživeli. „Danes bomo še izplačali osebnih dohodek vsem desetim zaposlenim, pozneje pa ne vem kako bo, kajti prihajajo računi, ne če za nabavljeno blago in materiale, temveč tudi iz FURS, Sazas in z mnogih drugih naslovov“, dodaja Zorko. V Okrepčevalnici „Balejranca“, kjer imajo največ malic si se odločili za popolno zaprtje lokala. „Glede na razglasitev epidemije sledimo navodilom za ‘ugasnitev javnega življenja, in od jutri, 16.3.2020, naprej zapiramo svoja vrata, seveda do preklica izrednih razmer. Skrijte se pred korono in se vidimo, ko se situacija normalizira. Bodimo solidarni do drugih, omejimo stike na najnujnejša opravila in ostanite nan zdravi“, sporočajo svojim gostom v Balejranci.

„Želimo vas obvestiti, da so vrata Penziona Petelin do nadaljnjega zaprta. Preprečiti želimo širjenje virusa. Žal smo v takem času, ampak verjamemo, da nam bo skupaj uspelo! Hvala vsem gostom za razumevanje v upanju, da se čim prej spet vidimo“, so nam sporočili iz benediškega Penziona Petelin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: