četrtek, 2 aprila, 2020

Na zanimivem dogodku predstavili dva svetovna prvaka, ki jima je pot med zvezde trasiral tudi prleški zdravilec Stanko Filipič

V Svetem Juriju ob Ščavnici, ki je Sloveniji in svetu dal številne velikane (Grossman, Trstenjak, Ilešič, Korošec, Starogorski, Kocbek, Kreft, Grmič,…) na različnih področjih življenja, je tik pred izrekom letošnjega leta, potekal dogodek kakšnega tukaj ne pomnijo. Prvič je v majhni občini v Slovenskih goricah, ob slovenski, bila zapeta tudi ameriška državna himna, kar je v živo zapel domači glasbenik (Štajerski fakini) Ivan Fleisinger. Prav tako je v omenjenem kraju, poleg občinske in slovenske, plapolala tudi ameriška zastava. Za vse to sta poskrbela predvsem znani slovenski zdravilec, mag. Stanislav Filipič in župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana, ki sta pripravila sprejem za svetovnega prvaka in nosilca treh olimpijskih medalj v lokostrelstvu, Američana Bradyja Ellisona in njegovo slovensko ženo, prav tako svetovno in evropsko prvakinjo v lokostrelstvu Tojo Černe Ellison. Dobra stotnija uglednih gostov od blizu in daleč se je namreč družila z vrhunskima športnikoma, ki sta tudi sama presenetljivo opazovala, kaj se pravzaprav dogaja v njuno čast. Enostavno sta združila in povezala Prlekijo, Slovenske gorice in nenazadnje vso Slovenijo.

Vse skupaj se je praktično začelo lani pomladi, ko je Stanislav Filipič moral resno poseči v življenje Toje in še zlasti Bradyja, katera je lokostrelstvo združilo tudi na življenjski poti. Poklicna lokostrelca, on iz bližine Phoenixa, ona iz Ljubljane, sta si življenje uredila v Arizoni v ZDA, čeprav pravita, da je njun dom vsepovsod, najpogosteje pa na letalih in letališčih. Na krilih njune ljubezni in seveda trdega dela, ki ga zahteva vrhunski šport, sta nizala vrhunske rezultate v svetovni konkurenci, Brady z ukrivljenim lokom, Toja s sestavljenim lokom, s katerim pa žal še ne more tekmovati na olimpijskih igrah, a trdno računa, da bo sestavljeni lok v programu OI, če ne že leta 2024, potem zagotovo leta 2028. Brady je že osvojil tri olimpijske medalje, na zlato cilja prihodnje leto na OI v Tokiu. In za to bo še posebej hvaležen svoji Slovenki, Sloveniji, Prlekiji in še posebej tamkajšnjem zdravilcu Stanislavu Filipiču.

O tem, kako je nekdanji policist-kriminalist „resno posegel“ v življenje dveh vrhunskih športnikov smo že podrobno prvi pisali, in zato smo avtor tega prispevka in naš časnik Slovenske novice, prejela ločeni zahvalnici s podpisom Toje, Bradyja in Stanislava. Kot je znano je Tojino in Bradyjevo življenjsko in zlasti športno idilo presekala bolezen, ki je močno ogrozila Bradyjevo športno kariero. Bilo je celo tako hudo, da sta že razmišljala o tem, s čim se bo Brady preživljal, ko ne bo mogel več prožiti loka, ali bo delal v rudniku, ki je v bližini njihovega kraja bivanja, ali pa bo stregel hitro hrano pri McDonald’su, kot sta povedala na pogovoru v Svetem Juriju ob Ščavnici. Prognoze številnih zdravnikov, vsaj pet vrhunskih strokovnjakov iz ZDA je bilo prepričano, da mora zaradi težav s ščitnico in poškodbo prsta, prekiniti športno pot, a se Bradi ni dal, še zlasti ker Toja verjame v alternativno medicino. Preko njene mame Deje, ki je že poznala Stanka, je hitro prišlo do srečanja, resnost zadeve pa je mlada športnika pripeljala v majhno prleško vasico Precetince. Bioenergetik Filipič jima nič ni obljubil, razen tega, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, največ pa bo odvisno od sodelovanja zdravljenca. Je pa bilo že ob prvem stiku med njimi veliko pozitivne energije in medsebojnega zaupanja, kar je v veliki meri prispevalo k pozitivnim učinkom terapije. Med njimi so se od prvotnih znancev stkale tudi pristne prijateljske, na koncu celo družinske vezi, saj Brady in Toja pravita, da sta v Prlekiji dobila še eno družino. Njihovo sodelovanje še vedno traja, predvsem s terapijami na daljavo, Brady je spet v odlični formi in sredi priprav na olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu, kjer spet cilja na eno izmed medalj, seveda kot vsak vrhunski športnik potiho upa na zlato.

Na srečanju v Svetem Jurij ob Ščavnici je Filipič, ki pravi, da mora najprej svoje narediti uradna medicina, predstavil ves potek zdravljenja Ellisona, kateremu so najprej pozdravili prst, nato pa še ščitnico, katero zdravijo tudi sedaj. „Alternativna medicina je le rešitev, ko uradna medicina odpove“, je skromno ugotovil Filipič. Toja pa je v svojem imenu in imenu svojega moža dodala: „Stanko je rešil našo družinski zvezo in športno kariero. Tega mu nikoli ne moremo in bomo pozabili, ne njem, ne njegovi družini“. Tudi Brady je dejal, da ga zelo veseli, da je spoznal Filipiča, ki mu je rešil kariero in sedaj spet prihaja proti svetovnemu vrhu med lokostrelci. Vedno, ko Ellisonova prideta v Slovenijo, vsaj en dan namenita obisku Prlekije in družine Filipičevih. Tudi letošnji prednovoletni čas ni nič drugače, s tem, da je Stanko Filipič, v sodelovanju z županom občine Sv. Jurij ob Ščavnici Antonom Slano, za športnika in športnico svetovnega formata, pripravil dogodek, kateri bo ostal v nepozabnem spominu športnikoma in vsem prisotnim. V Kocbekovi dvorani KUS se je poleg sprejema, odvila posebna konferenca, na kateri sta Brady in Toja vsem prisotnim predstavila svojo skupno življenjsko in športno pot in predvsem sodelovanje z bioenergetikom Stankom Filipičem, ki jima je omogočilo uspešno nadaljevanje njunih športnih poti.

Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program, v katerem so plesalke plesne skupine Katja dance company iz Ljubljane, odplesale nekaj plesov iz predstave Življenje je vrednota, nekaj prleških pa so zaigrali in zapeli domačini Bos.si., pod vodstvom Petra Kiriča so nastopili tudi Prleški rogisti. Za odlične kulinarične dobrote in vse kar sodi zraven pa je poskrbel Mesožar – Damjan Lackovič. Z velikim zanimanjem so si mnogi obiskovalci, tudi domači šolarji, ogledali streljanje z lokom na šolskem igrišču, saj so lahko videli na delu dva izmed trenutno najuspešnejših lokostrelcev na svetu in od njiju izvedeli številne podrobnosti o tej, za nekatere dokaj nepoznani športni disciplini. Zaradi Bradyja bo gotovo veliko prebivalcev Prlekije in Slovencev sploh med 24.7. in 9.8.2020 na OI v Tokiu spremljalo tudi lokostrelstvo. Obeti so dobri in niso redki, ki napovedujejo, da bo Ellison osvojil zlato medaljo, katero bo, kot sta s Tojo obljubila, proslavil tudi v Prlekiji.