Skip to content

Bakos.si

Adventni čas – priprave na božič!

V nedeljo, 28. novembra, se začne novo cerkveno leto

Zadnjo nedeljo v tem mesecu, 28. novembra bodo katoliški verniki pričeli z adventnim časom. Za kristjane je namreč adventni čas, čas priprav na božič. Ta priprava pa ni toliko v čiščenju stanovanj, še manj v nakupih; ta priprava je predvsem v molitvi, v dobrih delih, kar je v tem koronavirosnem času, še kako potrebno. Priprave potekajo v tihi zbranosti, kajti če se božični dogodek ne zgodi v kristjanovem srcu, je bil ves advent in vse božično slavje zaman – navadna potrata časa. Tudi zaradi epidemioloških razmer bo letošnji adventni čas minil bistveno drugače, kot običajno. Tudi različnih delavnic, kjer skupaj izdelujejo adventne vence je malo ali pa nič. Kakorkoli že, s prvo adventno nedeljo, bo za katoliške vernike nastopilo novo cerkveno, ali liturgično oz. bogoslužno leto, ko na mize prihaja adventni venec. Na vencu, ki je spleten iz med seboj povezanih zimzelenih vejic ali suhega cvetja, mahu ali česa podobnega, so štiri sveče. Prva se prižge na prvo adventno nedeljo in nato vsako naslednjo nedeljo po ena dodatno. Kdaj so adventne nedelje ? Prva je v času med 27. novembrom in 3. decembrom; druga med 3. in 10. decembrom; tretja med 10. in 17. decembrom in četrta med 17. in 24. decembrom. Letos je prva adventna nedelja, 28. novembra, naslednje pa bodo 5., 12. in 19. decembra.

Iz kronologije o adventnem vencu povzemamo, da začetki tega segajo v leto 1839. Evangeličanski pastor Johann Henrich Wichern je v neki šoli v revni hamburški četrti na staro leseno kolo postavil 19 majhnih rdečih sveč in 4 velike bele. Vsak dan je z otroki prižgal eno svečo več; med tednom rdečo, ob nedeljah belo. Tako so otroci šteli dneve do božiča. Kmalu so začele to navado uvajati evangeličanske družine. Nemški katoličani so to navado prevzeli okrog leta 1920, v tridesetih letih, pa se je ta običaj razširil tudi po severni Ameriki. V Sloveniji so bili prvi adventni venci v cerkvah, družine pa po svojih domovih začele uvajati te šele okrog leta 1980. Ob koncu adventa se postavijo jaslice, ki ostajajo do svečnice, to je do 2. februarja prihodnjega leta.

Ker omenjeni korona virus posega v vse življenjske pore, in ker ni večjih druženj, tudi članice Župnijska karitas Gornja Radgona letos izdelujejo adventne vence individualno na svojih domovih, dokler je v preteklih letih skupinsko izdelovanje potekalo v Trstenjakovem domu, ob domačem župnišču. Vsakič so izdelale preko 100 tovrstnih vencev, najbrž pa tudi letos ne bo drugače. Vence, ki jih izdelujejo članica karitasa bodo verniki radgonske župnije letos lahko kupili pri vseh svetih maša na prvo adventno nedeljo. Ob tem bo blagoslov kupljenih in drugih adventnih vencev. (F.K.)

Fotografije: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: