petek, 21 februarja, 2020

Ker že drugič ni prišel na predobravnalni narok je sodnica zagrozila, da bodo murskosoboškega stolnega župnika Gorana Kuharja privedli policisti

V teh jesenskih dnevih, med drugimi, poteka na murskosoboškem okrajnem sodišču tudi predobravnalni narok zoper Blanko Ambruž, nekdanjo direktorico Zavoda sv. Cirila in Metoda, za socialno varstveno, zdravstveno in vzgojno izobraževalno dejavnost Beltinci, ter tudi zoper sam Zavod. Okrožna državna tožilka Manuela Frumen ju bremeni kaznivega dejanja Preprečitev vrnitve na delo, po 289. členu KZ-1 RS, kjer se skupaj sodi pravni osebi in odgovorni osebi pravne osebe. Do sem vse dobro in prav, toda problem je, da sodnici Simoni Vinkovič Škalič, niti po drugem predobravnalnem naroku ni uspelo slišati izrek o krivdi, čemur je predobravnalni narok tudi namenjen. Na prvem naroku je sicer direktorica, ki je Zavod vodila v spornem času, Blanka Ambruž dejala, da ne priznava krivde za očitano kaznivo dejanje.

Po drugi strani, ne na prvi in ne na tokratni, drugi predobravnalni narok ni prišel sedanji direktor Zavoda, ki tako zastopa odgovornost omenjene pravne osebe, sicer razvpiti murskosoboški župnik Goran Kuhar. Slednji je namreč slovenski javnosti postal znan predvsem po domnevni „ljubezenski aferi“, s starejšo vernico. A ker soboški škof, Peter Štumpf, ima v murskosoboškega stolnega župnika, neomajno zaupanje, mu je poleg vodenja soboške župnije, zaupal tudi vodenje omenjenega pomembnega zavoda v Beltincih, v okviru katerega, med drugim deluje dom za starejše ter tudi glasbena šola. Prav v glasbeni šoli je kot profesorica violine bila zaposlena Sanja Mihić iz Murske Sobote, s katero je Zavod že 30.11.2015 prekinil pogodbo o zaposlitvi. Toda Mihićeva se ni dala in je s pomočjo zagovornice, odvetnice Tanje Koračin Bohar, na Delovnem in socialnem sodišču dosegla, da jo morajo sprejeti nazaj v službo in ji plačati vse osebne dohodke, različne prispevke in davke za ves čas nazaj. Takšna odločba je bila pravnomočna 27.6.2018 in ker jo niso sprejeli nazaj v službo, je stekel tudi kazenski postopek, kjer bo sodnica skušala ugotoviti morebitno krivdo pred nedavnim zamenjane direktorice Zavoda Blanke Ambruž, ter samega Zavoda, ki ga po naših neuradnih podatkih utegne kmalu, namesto Gorana Kuharja, voditi nova direktorica, in sicer iz Maribora.

Kljub temu se bo Goran Kuhar na Martinovo, v ponedeljek, 11.11.2019, pred sodiščem izjasniti o krivdi. Nikakor ne bo smel izostati, kajti v nasprotnem ga bodo na naslednji narok privedli policisti. Sodnica Simona Vinkovič Škalič mu je namreč dala še eno možnost, čeprav je bilo tokratno Kuharjevo opravičilo, ki ga je na njeno vprašanje prenesel zagovornik Zavoda, odvetnik Ronnie Christopher Horvat, ki je dejal, da Kuhar ni mogel priti na sodišče, ker da nekaj deset metrov stran od sodišča, ima uro verouka. Ker bi gotovo lahko našel nadomestnega kaheteta in prišel na narok, je nasprotna stran, odvetnica Tanja Koračin Bohar predlagala, da naj sodišču Kuharju naprti vse stroške neopravljenega naroka.

Res je sicer, da Kuhar ni kriv za tisto, kar so njegovi predhodniki delali pred dobrimi štirimi leti, vsekakor pa se vsak državljan mora odzvati povabilu sodišča na obravnavo, še posebej pa mora upoštevati pravnomočno sodno odločbo, torej oškodovanko Sanjo Mihič ponovno zaposliti na isto delovno mesto, ter ji plačati obveznosti za nazaj, kot je to določilo Delovno in socialno sodišče. Sicer pa v 289. členu KZ-1 Republike Slovenije, ki obravnava omenjeno kaznivo dejanje preprečitve vrnitve na delu, je zapisano: Kdor zavestno ne ravna po pravnomočni sodni odločbi, s katero je bilo odločeno o vrnitvi delavca na delo, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment

error: