Znova zagorelo v mariborski Surovini, škode za tri milijone evrov

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo prebivalce na previdnost

Danes okoli 12,44 ure se je začel iz industrijske cone v mariborski četrti Tezno viti gost črn dim. Ponovno je namreč zagorelo v družbi za ravnanje z odpadki Surovina, kjer je gorelo že pred tednom dni. Tudi tokrat po navedbah vodstva podjetja gorijo nenevarni odpadki. Kot je za STA povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer, je „zagorelo je v hali, kjer skladiščijo mešane odpadke. Gre za podobno zadevo kot pretekli teden, torej požar na isti lokaciji, a je ogenj zajel še več materiala. Gasilci so uspeli preprečiti nadaljnje širjenje ognja, zdaj pa se bodo lotili gašenja tudi v sami hali“. Gasilcem otežuje delo veter, a vsemo: „Zadeve so pod kontrolo, toda zagotovo bo intervencija trajala dlje časa, da vse razkopljemo in pogasimo posamezna žarišča,“je dodal Ciringer.

Direktor Surovine Jure Fišer pa je za STA povedal, da je zagorelo v skladišču nenevarnih odpadkov, pripravljenih za trdno gorivo. „Prihaja tudi do onesnaženja zraka zaradi dima, ki je nastal pri gorenju skladiščenih snovi. Požar gasijo intervencijske ekipe in skrbijo, da se požar ne bo razširil na okolje. Vse prebivalce naprošamo, da se ne približujejo in zadržujejo v območju požara, ker lahko pride tudi do eksplozij. Zaradi dušljivih plinov, ki nastajajo pri gorenju, vas prosimo, da ostanete v stanovanjih ter da zaprete okna in poslušate obvestila po lokalni radijski postaji, kjer vas bomo tudi obvestili, ko bo gibanje spet varno“. Tudi vodja mariborske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič opozarja, da naj se ljudje ne zadržujejo v neposredni bližini in naj ne hodijo v okolico intervencije ter naj zaprejo okna v stanovanjih, pisarnah in drugih objektih.

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so sporočili, da bo inšpektor izvedel inšpekcijski nadzor takoj, ko bodo na požarišču končale z delom interventne skupine. Pred tednom dni se je v Surovini vnelo okoli 300 kubičnih metrov mešanega odpadnega materiala. Najbolj obsežen je bil požar leta 2013, ko je gorelo več dni. Na svoji spletni strani so tudi na NIJZ objavili splošne napotke za ravnanje ob požaru: https://www.nijz.si/sl/napotki-za-ravnanje-ob-pozaru. Na socialnih omrežjih TW, Instagram in FB pa so objavili video Napotki prebivalcem ob požaru.

„Ob 12.44 uri smo bili obveščeni o požaru, ki je izbruhnil v podjetju Surovina v Mariboru. Na kraj so bili takoj napoteni gasilci in policisti. Prve informacije kažejo na to, da gori v skladišču predelanih bioloških odpadkov, velikosti okoli 50 x 70 m. Gasilci so požar omejili, vendar ga še

gasijo. Nevarnosti za okoliške stavbe ni več, saj imajo gasilci požar pod nadzorom. Po doslej zbranih podatkih ni bilo nihče poškodovan. Po prvih nestrokovnih ocenah je nastalo za okoli 3.000.000 evrov materialne škode“, je sporočil tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl, ki je dodal, da so policisti omejili dostop do kraja požara. Ta je dovoljen samo interventnim službam. Vseeno pa se na dovoznih poteh in v okolici kraja požara zbirajo radovedneži, ki pa s tem ovirajo delo gasilcev. Zaradi tega prosijo, da naj se ljudi, ki tam niso zaradi gašenja, umaknejo s pločnikov in cestišč in naj ne ovirajo dela interventnih služb. Predvsem gasilci so na nujnih vožnjah, saj morajo s cisternami dovažati vodo za gašenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: