Zdravniki Jolankino smrt povezujejo z ropom, policisti (še) ne!

Če ne bi bilo roparja v njeni hiši bi 86-letna Jolanka Fujs najverjetneje še živela, saj je bila zdrava in brez težav, so prepričani svojci

Danes popoldan so se svojci, prijatelji, sosedje in znanci, na krajevnem pokopališču v Beznovci, poslovili od Jolanke Fujs, ki bi čez dva tedna, prav na kulturni praznik napolnila 87 let. Priljubljena domačinka, ki je kljub zrelim letom, še vedno čila, brihtna in zdrava, kuhala in še marsikaj postorila v hiši in okrog nje, je žal morala prehitro končati svoje življenje. Če jo v torek, 14. januarja ne bi napadel, poškodoval in oropal neznanec, ki ga policisti še vedno iščejo, bi nesrečna ženica, mama dveh otrok, babica štirih pravnukov in prababica sedmih pravnukov, gotovo še danes živela. Tako pa je nesrečna Jolanka, žrtev ropa v lastni hiši, čez nekaj dni umrla v murskosoboški bolnišnici. Zdravniki so razkrili, da je doživela zlom srca, ki je posledica hudega čustvenega stresa, torej je njena smrt vsaj posredno povezana z omenjenim ropom.

Vse skupaj se je začelo v torek, 14.1.2020, ko je sredi belega dne prišlo do ropa v Beznovcih v občini Puconci. Ko mu v hišo ni uspelo priti skozi zadnja vrata, ki jih je poškodoval s „pajserjem“, je neznanec vstopil v hišo skozi glavni vhod, zvezal 86-letno gospodinjo, ter ukradel nekaj več kot 200 evrov. Neznanec, ki se je odpeljal s temnejšim vozilom, je še vedno na begu. Policisti so izdelali fotorobot mogočega storilca, s pomočjo katerega naj bi jim pomagali tudi državljani. „Policisti za neznanim storilcem zbiramo obvestila. Prilagamo sliko fotorobota in pozivamo vse, ki bi imeli kakršne koli informacije o kaznivem dejanju, da pokličejo na policijsko intervencijsko številko 113 oz.na anonimni telefon policije: 080 1200“, je dva dni po ropu, v četrtek, 16.1., sporočila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Žal pa nesrečna Jolanka ne bo dočakala, da bi prijeli osumljenca. Lahko pa se zgodi, da bodo storilcu, če ga bodo odkrili pripisali še kakšno dodatno kaznivo dejanje, celo bistveno hujše od samega ropa. Jolanka je namreč peti dan po ropu, v nedeljo zjutraj umrla. Kot rečeno ropar je pokojno med ropom zvezal, ukradel pa ji je le nekaj več kot 200 evrov. Težko je ugibati, ali je šestinosemdesetletnica umrla s posledicami ropa, kajti v sredo zjutraj je menda doživela srčni infarkt, soboto pa v bolnišnici izgubila življenje. Zdravniki so po besedah svojcev skoraj povsem prepričani, da je infarkt posledica dogodkov dan prej, saj menda prej ni imela srčnih težav. In tudi nam so v soboški bolnišnici potrdila, da je ženica umrla zaradi zlomljenega srca. „Ženska je v bolnišnico prišla v dokaj resnem stanju, nakazovale so se težave s srcem, ki jih je bilo treba ustrezno diagnosticirati in tudi takoj začeti z intenzivnim zdravljenjem. Tekom obravnave se je potrdila diagnoza sindroma popuščanja srca oziroma sindrom zlomljenega srca, do česar pripelje stresna kardiomiopatija“, je pojasnil Daniel Grabar, dr.med., strokovni direktor SB Murska Sobota, ki dodaja: „Mi lahko zaključimo, da so takšna stanja največkrat posledica hudega čustvenega stresa, ki se je zgodil v nekem obdobju, preden se je to stanje razvilo“. Po njegovem bodo morali strokovnjaki vseeno ugotoviti ali je res šlo za neposredno povezavo z ropom, kajti največkrat je v takšnem stanju težava hud duševni oziroma čustveni pretres, ki predvsem pri ženskih osebah lahko privede do tako hudega stanja, ki zna biti za bolnika tudi usodno“.

Zaenkrat povsem drugače razmišljajo preiskovalci zločina, kajti na naše poizvedovanje nam je tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš odgovorila: „Neznani storilec dejanja v Beznovcih je osumljen kaznivega dejanja ropa po 206. členu KZ-1. Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota intenzivno zbirajo obvestila, kot ste seznanjeni, smo med drugim javnost preko medijev in družbenih omrežij tudi pozvali, naj nam sporočijo morebitne uporabne informacije, ki bi nam pomagale odkriti storilca. Po trenutno razpoložljivih podatkih, smrti pokojne oškodovanke ne moremo povezati z dogodkom ropa, a kot rečeno, preiskava je še v teku“. Torej policistom in kriminalistom bo zelo težko dokazati vzročno zvezo med storitvijo kaznivega dejanja in krivdo storilca za Jolankino smrt. Svojci pa so prepričani, da temu ni tako. „Mama je bila v polni moči, čila, vesela in zadovoljna. Doma je kot običajno opravljala svoje ‘obveznosti’, predvsem je rada kuhala. In če ne bi prišlo do ropa, bi počasi razmišljali o praznovanju njenega rojstnega dneva, ne pa o pogrebu“, nam je žalostno razložil sin pokojne Branko Fujs.

Po znanih podatkih se je ženici sicer po ropu nekako le uspelo izviti iz primeža spalne srajce, s katero jo je storilec zvezal, in je v mrazu bosa stekla po pomoč do prvih sosedov, ki so poklicali policijo. Po naših podatkih še isti dan ni kazala prav nobenih posledic ropa, naslednje jutro pa je potrebovala nujno medicinsko pomoč, kajti zadel naj bi jo srčni infarkt. V času, ko je od srede naprej bila v bolnišnični oskrbi, je vmes zbolela še za pljučnico. Nato je izgubila boj za življenje.

Spomnimo; ropar je v torek po gnusnem napadu na starejšo žensko, ki je doma bila sama, pobegnil v temnejšem avtomobilu, katerega so opazili nekateri mimoidoči, zlasti voznik, ki se je prav v trenutku njegovega zapuščanja mesta kaznivega dejanja, tod pripeljal, tako da se roparju najverjetneje ne obeta nič dobrega. Doslej se mu je uspelo skrivati. Že v torek po samem ropu, so vse razpoložljive policijske patrulje, ki so bile takrat na terenu, začele takoj po prijavi iskati storilca, a neuspešno, čeprav so celo postavile več cestnih blokad po širšem območju Pomurja.

Uradne informacije o ropu so resda skope, kar je zaradi poteka preiskave tudi razumljivo, toda v javnosti so se pojavile nekatere podrobnosti, ki so pa prav srhljive. Ropar, ki se je tisto dopoldne spravil na 86-letnico, naj bi bil brutalen, saj je ženico, ko je nasilno vstopil v stanovanjsko hišo, brutalno podrl na tla, in jo zvezal s spalno srajco, da se ni mogla premikati. V hiši naj bi se bil mudil vsaj 20 minut, v tem času pa je preiskal vse prostore. Šel je celo tako daleč, da je pretaknil sleherni predal in je celo pometal vzmetnice iz postelj. Domnevno pa je našel in ukradel le nekaj več kot 200 evrov. Poleg, da ga je opazil najmanj en državljan, ki je menda policijskim preiskovalcem pomagal izdelati fotorobota domnevnega roparja, je storilec pustil še nekaj sledi…, sedaj ko je žrtev umrla pa bo tudi sam gotovo še bolj nemirno spal in…

Sindrom zlomljenega srca?

Sindrom zlomljenega srca ali strokovno poimenovana stresna kardiomiopatija v povprečju prizadene večje število žensk, kot moških. Gre za stanje, ki se pojavi ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce pa se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko ostale funkcije srca delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob kateremkoli težkem fizičnem ali čustvenem stresu. Ženske pa prizadene drugače kot moške, saj imajo moški več receptorjev za adrenalin, kot ženske, zato se tudi v stresnih situacijah ponavadi lažje znajdejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: