Za 143 ljudi zaslužili 1,3 milijona evrov

Kriminalna združba je dobro služila s tihotapljenjem Kitajcev v Italijo

Maribor – Kriminalisti SKP PU Maribor so, v sodelovanju s kolegi iz Celja, Murske Sobote, Kranja in Ptuja, pred dobrim tednom zaključili kriminalistično preiskavo organizirane kriminalne združbe, ki jo je sestavljalo dvanajst osumljenih, od tega osem državljanov Kitajske. Celoten predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo na Ptuju, v preiskavi omenjene organizirane kriminalne združbe pa so s koordinacijo Europola, naši kriminalisti sodelovali z varnostnimi organi Srbije, Italije in Hrvaške. so mariborski kriminalisti razkrili dobro organizirano kriminalno združbo, ki je v dobrem letu in pol s Kitajske v Italijo spravila 143 državljanov Kitajske, ki so na vsak način želeli v schengensko območje. A ker niso imeli potrebnih vizumov, je za pot poskrbela združba, ki je na račun ilegalnih prebežnikov s Kitajske v Evropo dobro zaslužila. Vsak, ki je želel v tako želeno zahodno Evropo, je namreč združbi moral plačati od devet do 13 tisoč evrov, tako da se je v žep kriminalne skupine steklo okoli 1,3 milijona evrov. Tako so člani omenjene združbe utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1, saj so v letu in pol, iz Kitajske preko Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške na ozemlje Slovenije, proti plačilu, nezakonito spravili najmanj 143 tujcev, državljanov Kitajske, ki niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo in prebivanje v njej.

Kot je na srečanju z novinarji povedal Beno Meglič, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor, je združba bila zelo dobro organizirana. „Tujce so z letalskimi prevozi iz Kitajske večinoma preko Moskve (Rusije) spravili v Beograd (Srbijo), od tam pa nezakonito čez Hrvaško in občasno čez Bosno in Hercegovino, v Slovenijo. Nezakonite prevoze tujcev čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo je združba opravljala na območju naselij Paradiž in Mali Okič (občina Cirkulane). Tujce so po nezakonitem prehodu državne meje odpeljali do Ptuja, kjer so jih predali voznikom »TAXI« vozil, le-ti pa so jih nato odpeljali do bližine državne meje z Italijo oz. v Italijo, kjer so jih prevzeli drugi člani hudodelske združbe. Za prevoze po Sloveniji, do Italije so najemali različne voznike TAXI vozil, nato pa tujce nezakonito spravili še čez državno mejo med Slovenijo in Italijo. Štirje osumljenci so vozniki TAXI vozil, ki so prevoze opravljali pod pretvezo javnih prevozov potnikov, za katere je bilo z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov ugotovljeno, da so navedene prevoze opravljali kot člani kriminalne združbe, v kateri so imeli točno določeno vlogo“ je pot kitajskih državljanov – ilegalnih prebežnikov opisal Meglič. Vseh 143 Kitajcev je zdaj v obravnavi pred italijansko policijo. Policija je pet od skupno dvanajst osumljencev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države privedla tudi na zaslišanje pred dežurnega preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča na Ptuju in ta je zoper tri odredil pripor, zoper dva pa hišni pripor. Izmed vseh osumljencev jih je osem državljanov Kitajske, ki so v Sloveniji zaposleni in imajo urejeno bivališčem eden od njih je v Sloveniji tudi rojen. Ostali štirje osumljeni so državljani Slovenije.

Člani organizirane kriminalne združbe so delovali na način, da so bile njihove vloge pri izvrševanju kaznivih dejanj jasno razdeljene – vse z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi. V okviru zaključne akcije so kriminalisti opravili 5 osebnih preiskav, 10 hišnih preiskav in 6 preiskav osebnih avtomobilov. „V preiskavah, pri katerih je sodelovalo 75 kriminalistov PU Maribor, Celje, Murska Sobota, Ljubljana in Kranj, smo zasegli okoli 39.000 evrov gotovine, potne liste in več elektronskih naprav.“ je še povedal vodja mariborskih kriminalistov. Z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da so tujci za pot iz Kitajske do Italije organizatorjem nezakonitih prehodov plačali od 9.000 do 14.000 evrov po osebi. Hudodelska združba si je tako v nadzorovanem obdobju pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1.287.000 €.

Za očitano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen. Na območju Policijske uprave Maribor so sicer v letošnjem letu zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države obravnavali 44 osumljencev zaradi storitve 30 kaznivih dejanj. „Od tega smo 40 osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vseh 40 odredil pripor. V celotnem lanskem letu pa smo na območju PU Maribor zaradi storitve 13 kaznivih dejanj obravnavali 16 osumljencev, od katerih je zoper 12 oseb bil odrejen pripor“, je še dodal prvi mariborski kriminalist.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: