V štirih urah ugotovili 95 kršitev

Za neuporabo varnostnega pasu 92 glob in dve opozorili

V okviru evropsko usklajenega nadzora nad uporabo varnostnih pasov »Seatbelt« so policisti na območju Policijske uprave Maribor v sredo, 11.3.2020, med 7. in 11. uro izvedli poostren nadzor cestnega prometa. Poudarek so namenili ugotavljanju kršitev neuporabe varnostnih pasov in prevoza otrok brez ustreznih zadrževalnih sistemov, ugotavljali pa smo tudi druge kršitve cestno-prometnih predpisov. V omenjenem času so pri nadzoru cestnega prometa ugotovili 54 kršitev neuporabe varnostnih pasov in eno kršitev prevoza otroka brez ustreznega zadrževalnega sistema. Prav tako so med poostrenim nadzorom ugotovili 40 kršitev nepravilne uporabe naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Za vse omenjene kršitve so policisti 93 kršiteljem izrekli predpisano globo, dva kršitelja pa so opozorili.

V letu 2020 se je na območju PU Maribor sicer poslabšalo stanje prometne varnosti pešcev, saj je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta v prometnih nesrečah udeleženih 26 (14) pešcev, od katerih sta se 2 (1) hudo telesno poškodovala in 22 (13) lahko telesno poškodovalo. Negativen trend se nadaljuje tudi v marcu 2020, ko so prav tako obravnavali več hujših prometnih nesreč z udeležbo pešcev. „Poleg jesenskih in zimskih mesecev so tudi v zgodnjih spomladanskih mesecih

pešci posebej ogrožena kategorija udeležencev cestnega prometa, saj so pogosteje v prometu udeleženi v časih, ko so vozne razmere na cestah slabše (npr. slabša vidljivost, spolzko vozišče). Največ lahko za svojo varnost storijo udeleženci cestnega prometa sami, zato jim ponovno svetujemo, voznikom: upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost; hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti; na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih); izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču; v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne vozite vozila v cestnem prometu (v tem primeru uporabite javni prevoz ali naj vozi nekdo, ki alkoholnih pijač ni užival). Pešcem svetujemo: poskrbite, da boste v prometu vidni: nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke); upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste; predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu“, poudarja Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: