V Srbiji za umor otroka odslej dosmrtna ječa!

Srbi želijo zaščititi otroke, saj spremenjeni kazenski zakonik za umor otroka predvideva dosmrtno ječo, zelo visoke kazni pa tudi za preprodajalce drog mladoletnikom in nasilje v družini.

Glede na to, da je v zadnjih letih v Srbiji bilo storjenih več najhujših kaznivih dejanj zoper otroke, med drugimi tudi kar nekaj posilstev in umorov, storilce pa pogosto ne najdejo in so jih običajno blago kaznovali, se je s prvim letošnjim decembrom, na tem področju veliko spremenilo. Na pobudo Fundacije “Tijana Jurić”, kjer poudarjajo, da je varnost otrok „odgovornost vseh nas“ so dosedanje kazni za umor otroka v Srbiji (kazen je znašala med 30 in 40 let zapora) spremenjene ali uvedene nove, ki v nekaterih primerih predvidevajo tudi dosmrtno ječo. Predlog za spremembo omenjenega člena srbskega kazenskega zakonika s strani očeta umorjene deklice oz. Fundacije „Tijana Jurić“ v kratkem času podprlo skoraj 160 (bilo bi jih veliko več, a jih niso potrebovali op.p.) tisoč ljudi, in temu so pritrdili tudi na oblasti. Kot je ob tem dejal srbski notranji minister Nebojša Stefanović poslej bodo vsi monstrumi, ki umorijo otroka ali povzročijo drugo podobno težko kaznivo dejanje, dobili odgovarjajočo kazen, s čemer želijo preprečiti, da bi se take vrste težkih kaznivih dejanj ponavljala.

Do spremembe kazenskega zakonika, ki so ga sprejeli pred pol leta, je sicer pripeljal grozovit in monstruozni umor komaj 15-letne Tijane Jurić, ki jo je leta 2014 v Somborju ugrabil, posilil, zadavil, naposled pa še zakopal 34-letni mesar. Tako po novem “Tijaninem zakonu”, do katerega je prišlo zaradi zbiranja podpisov s strani iniciative Fondacija ‘Tijana Jurić’, od 1.12.2019 predvidena dosmrtna zaporna kazen za posiljevalce in morilce otrok, nosečnic in nemočnih oseb, brez možnosti pritožbe oziroma skrajšanja kazni. Pobudnik za spremembo zakonika je bil prav oče umorjenega dekleta, Igor Jurič, ki se je pet let boril za spremembo zakona. Njegovo hčer so sicer našli pozneje, ko je morilec priznal svoje dejanje. Nova srbska kazenska zakonodaja pa je močno poostrena tudi za nekatera druga kazniva dejanja povezana z otroci in mladostniki. Posebej so na meti preprodajalci prepovedanih drog, saj drugi del zakona potrjuje, da t.i. »narkodilerji« ne bodo mogli več računati za pogojne ali blage kazni, ampak na dolge zaporne kazni. Zakon bo posebej kaznoval povratnike, v kolikor bo dejanje ponovil tretjič, bo kazen minimalno polovična od največje maksimalne.

Srbski notranji minister Stefanović je še dejal, da ne bo več blagih kazni, niti pogojnih izpustov za spolno nasilje nad otroci. Izrečene bodo visoke kazni za umor po nasilju v družini, ki se je do sedaj obravnavalo kot lažje kaznivo dejanje. Z novim zakonom bo to od sedaj obravnavano kot težek umor. Kar se tiče preprodajalcev drog je predvidena kazen od 3 do 12 let za vse, ki bodo poskusili prodajati drogo mladoletnikom, še posebej, če bodo to počeli v bližini šol. V kolikor bodo angažirali mladoletnike za preprodajo drog jim preti kazen 15 let zapora.

Kakorkoli že, Srbija je spremenili kazensko zakonodajo in sprejela tako imenovani „Tijanin zakon“, kar bo gotovo znižalo najhujša kazniva dejanja povezana z otroci v tej državi. Spomniti se kaže, da je do tega pripeljal omenjeni umor 15-letne Tijane, ki ga je storil 34-letni mesar Dragan Đurić iz beograjskega naselja Surčin (Letališče Nikola Tesla op.p.), ki pa ne bo do smrti v zaporu, saj so mu sodili po prejšnji zakonodaji. Đurić je sprva negiral, da bi ugrabil in umoril Tijano Jurić, toda padel je na poligrafskem testiranju, kjer se je zlomil in priznal svoj grozljivi zločin. Po njegovi zgodbi naj bi vinjen vozil in z vozilom zadel deklic, ki da je začela jokati in klicati na pomoč. Zato jo je večkrat udaril v glavo, jo vrgel v avtomobil in odpeljal na polje, kjer jo je najverjetneje slekel in poskusil posiliti. Nato jo je zadavil z njeno majico ter truplo vrnil v avtomobil in ga odpeljal kakšnih deset kilometrov od Somborja oz. 23 km od kraja kjer jo je ugrabil. Tam jo je zakopal na divjem smetišču. Pozneje je v prtljažniku njegovega avtomobila najdena tudi lopata s katero jo je zakopal. Pred tem se je menda zaustavil v lokalni krčmi, kjer je nadaljeval s pitjem. Policija pa je utrdila, da Đurić svojo žrtev sploh ni udaril z avtomobilomob tem je najprej zanikal, nato pa priznal, da je deklico spolno zlorabil. Tožilstvo je na sodišču tudi dokazalo, da je Tijano ubil, s čem je skril poskus posilstva. Na koncu je bil obsojen na 52 let zapora, in sicer 40 let za težek umor, ter 12 let za poskus posilstva. Nato je bila izrečena enotna kazen v trajanju 40 let, kar je doslej bila najvišja možna kazen v Srbiji. Če bi mu sodili sedaj bi gotovo moral za zapahe do konca življenja, saj pomilostitev več ni možna…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: