V Mariboru je bilo zelo vroče zaradi “navijačev” Maribora in Olimpije

Veliko dela za mariborske policiste pi pripadnike posebnih policijskih enot iz vse Slovenije, ki so med drugim reševali tudi množičen pretep

Minulo „pustno“ soboto se je začela prvoligaška nogometna sezona v letu 2020, in med drugimi spopadi, bo je 20.15 na stadionu Ljudski vrt v Mariboru odigrana prvenstvena nogometna tekma 21. kroga Prve lige Telekom Slovenija, največji slovenski derbi med NK Maribor in NK Olimpija. Zato so tudi policisti bili še posebej aktivni. „Mariborski policisti, ki so jim v skladu z vnaprej izdelanimi načrti, na pomoč prišli pripadniki posebnih policijskih enot iz praktično vse Slovenije, kar je sicer stalnica ob varovanju tako rizičnih tekem, so imeli v zvezi z varovanjem javne prireditve – nogometne tekme 21. kroga Prve lige Telekom Slovenija med ekipama NK Maribor in NK Olimpija, res veliko dela“, je potrdil tiskovni predsatvnik PU Maribor, Miran Šadl, ki je dodal, da si je tekmo sicer ogledalo okoli 9.500 gledalcev.

„Policisti so se na varovanje te tekme dobro pripravili in pravilno načrtovali svoje naloge, zato so s svojim odločnim ukrepanjem, ob absolutnem zagotavljanju vseh človekovih pravic, uspešno vzpostavili javni red in mir, ko je bil ta kršen. Na tak način so prebivalcem in obiskovalcem

Maribora zagotovili varnost, kršitelje pa primerno sankcionirali. V zvezi s tem lahko dodamo še, da smo naknadno obravnavali še dve kaznivi dejanji poškodovanje tuje stvari – enega osebnega avtomobila in zunanjih gostilniških stolov“, je dejal Šadl.

Sicer so policisti pred tekmo obravnavali 12 kršiteljev, ki so na stadion skušali vnesti pirotehnične izdelke. Zoper vse bodo podali obdolžilne predloge pristojnim sodiščem. Dvema med njimi so izrekli dva ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah so izrekli še enemu kršitelju, ki se je nedostojno vedel na javnem kraju in ni upošteval ukazov policistov. Zaradi tega so ga policisti tudi pridržali in mu izdali plačilni nalog. Med opisanim postopkom pa je drugi občan napadel policista. Policisti so uporabili telesno silo, ga prijeli in pridržali po določilih 157/2 člena Zakona o kazenskem postopku. Kazensko ga bodo ovadili pristojnemu tožilstvu. Izrekli so mu tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Po zaključenem postopku so ga izpustili na prostost. Pred tekmo so policisti izdali plačilna naloga še dvema kršiteljema, ki sta se nedostojno vedla in žalila policiste. Enemu kršitelju so policisti zasegli posušene rastlinske delce, za katere sumijo, da so prepovedna droga konoplja. Poslali so jih na preliminarno testiranje. Če bo test pozitiven, mu bodo v t.i. hitrem postopku izdali odločbo o prekršku. Še enega kršitelja pa so policisti pridržali, saj najprej ni upošteval navodil varnostnika, nato se je nedostojno vedel do policistov, na koncu pa ni upošteval niti njihovih ukazov. Za nameček so policisti med varnostnim pregledom pri njemu našli še pirotehnične izdelke. Zaradi omenjenih kršitev je prejel plačilni nalog, zaradi posesti pirotehnike pa bo zoper njega podan obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

„Zaradi večkratne uporabe pirotehničnih sredstev na stadionu med nogometno tekmo bo prekrškovni organ PP Maribor I, zoper organizatorja, uvedel hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku zaradi kršitev določil 2. odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih. Po tekmi so policisti zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju izdali plačilna naloga še dvema kršiteljema. Enemu od njiju, ki ni upošteval ukazov policistov, so izdali plačilni nalog tudi zaradi te kršitve in mu izrekli ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Še en plačilni nalog so po tekmi izdali enemu kršitelju, ker se je nedostojno vedel do policistov. Plačilni nalog pa je prejel tudi kršitelj, ki je po tekmi želel preskočiti ograjo, varnostniku strgal jopič, se nedostojno vedel do policista in ga pozival k pretepu, zraven tega pa ni upošteval ukazov policistov“, je povedal Šadl.

Že osem ur pred tekmo, okoli 12.15 ure, je v mestu Maribor prišlo do množičnega pretepa okoli 100 navijačev navijaških skupin Green Dragons in Viole. Med pretepom so uporabljali tudi različne rekvizite in palice. Policisti so, kot poroča tiskovni predstavnik PU Maribor, Miran Šadl, z odločnim interveniranjem vzpostavili javni red in mir. Mnogi izmed omenjenih „navijačev“ pa gotovo ne bodo videli nogometnega derbija pod Kalvarijo. „Večina pretepačev se je ob interveniranju policije razbežala, 52 navijačem navijaške skupine iz Ljubljane pa so policisti izrekli ukrep prekinitev potovanja na športno prireditev. Vsi kršitelji prepoved upoštevajo in se z 14 osebnimi vozili že vračajo proti Ljubljani. Policisti bodo zoper enega kršitelja izvedli tudi t.i. hitri prekrškovni postopek po zakonu o orožju, je še dodal Šadl.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: