Ugrabitelj zvezano žensko več kot en dan prevažal v prtljažniku avtomobila

PU Maribor razkrila, da je na območju Maribora odkrila novo, 3. ugrabitev, ki jo je storil 26-letni Hrvat, katerega bremenijo najmanj 15 kaznivih dejanj

Kriminalisti in policisti PU Maribor so raziskali serijo različnih kaznivih dejanj, ki naj bi jih bil storil 26-letni državljan Hrvaške, s stalnim bivališčem v BiH in od maja letos začasnim v Sloveniji. Najmanj petnajst različnih hudih kaznivih dejanj je obtožen, kriminalisti pa še vedno pozivajo morebitne oškodovance, da se jim javijo, saj obstaja sum, da je Hrvat storil še več različnih KD. Že v začetku oktobra smo podrobneje poročali, da je omenjeni osumljen dveh ropov, ugrabitve in kaznivega dejanja v zvezi s spolno nedotakljivostjo, toda to ni bilo vse, kajti pozneje so se oglasile nove in nove žrtve 26-letnika, in kriminalisti so v tem času podrobneje preiskovali nekaj še ne raziskanih tatvin, ugrabitev in ropov. Na srečanju z novinarji je Beno Meglič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor, da je omenjeni Hrvat sedaj osumljen vsaj 15 KD, in treh kaznivih dejanj ugrabitve, enega KD zoper spolno nedotakljivost, po enega lahke telesne poškodbe, tatvine in velike tatvine, ene tatvine osebnega vozila in petih KD tatvin registrskih tablic.

Zgodba zase je vsekakor nečlovšeko ravnanje z ugrabljeno maljšo žensko, ki se je zgodila 2. oktobra letos. Nočna mora za 22-letnico iz Dupleka se je namreč pričela tisto sredo, 2.10. v večernih urah. Ko je končala delo v gostinskem lokalu v Miklavžu, je sedla v svoj avtomobil in se napotila proti domu. Šestindvajsetletni državljan osumljenec ji je v enem trenutku z avtom zaprl pot. „Zamaskiran je prisedel v njeno vozilo, vanjo uperil pištolo in ji ukazal, naj pelje. Med vožnjo jo je oropal, vzel ji je denarnico in mobilni telefon,“ so po aretaciji javnosti pojasnili na mariborski policijski upravi in še dodali, da je bila mlada ženska tudi žrtev spolnega delikta, k čemur jo je 26-letnik prisilil s pištolo. Moški je nato žrtev odpeljal nazaj na kraj ugrabitve, jo vrgel iz vozila in ji zagrozil, naj niti ne pomisli, da bi ga prijavila policiji. Bil je celo tako predrzen, da ji je povedal, kje bo našla svoj avto, če ga ne bo izdala. A ženska je dejanje in moškega prijavila, policisti pa so ga aretirali čez nekaj ur na naslovu, kjer je bival. Policisti so po prijetju 26-letnega Hrvata že tedaj povedali, da ga sumijo še ene ugrabitve, ki naj bi jo bil storil v sostorilstvu s še dvema slovenskima državljanoma že 23. avgusta letos v središču Maribora, a tedaj podrobnosti niso predstavili javnosti. Tako je inšpektor Meglič pojasnil, da naj bi bil to dejanje storil 26-letni osumljenec skupaj z 42-letno državljanko Slovenije in pet let mlajšim državljanom Slovenije, pri tem pa so žrtev lažje poškodovali. V tem primeru je, tako policisti, šlo za razreševanje dolžniško-upniškega razmerja med vpletenimi. Kot je pojasnil prvi mariborski kriminalist, so Hrvata zaradi ugrabitve in lahke telesne poškodbe policisti aretirali že 27. avgusta, prav tako tudi njegova domnevna sostorilca, a so nato vse tri izpustili, saj, kot pojasnjuje Beno Meglič, po mnenju tožilstva niso bili podani priporni razlogi.

To je bila voda na mlin osumljenega Hrvata, ki je kriminalne dejavnosti nadaljeval, saj je med 25. in 26. septembrom letos ugrabil še eno žensko. Žrtvi je grozil s pištolo in tako od nje izsilil plačilno kartico in PIN-kodo. S tem je pri bankomatu dvignil denar. Odvzel ji je tudi osebni računalnik in dokumente. Z orožjem v roki jo je tudi prisili, da je nanj prepisala osebni avtomobil. Meglič je poudaril, da je 26-letni osumljenec s svojo žrtvijo ravnal zelo nečloveško. Več kot dan jo je imel zvezano z vezicami, jo skrival in jo naokoli prevažal v prtljažniku vozila. Žrtev je nato izpustil in se odpeljal. Avto je policija nekaj dni kasneje našla v Ljubljani, kjer ga je zasegla moškemu, ki ga je uporabljal, in ga vrnila lastnici. Ta dogajanja ni prijavila policiji, saj je bila preveč prestrašena. Hrvatu so pripisali tudi rop trgovine v Mariboru 11. septembra, ko je z nožem zagrozil prodajalki in mu je ta izročila nekaj gotovine, pa tudi veliko tatvino, potem ko je iz prostorov koprskega nogometnega kluba odnesel več predmetov. Teden dni po ropu prodajalne v Mariboru je odpeljal osebni avto VW Beetle, v katerem so bili kontaktni ključi, a so ga policisti hitro našli in ga vrnili lastnici. Sicer pa je osumljenec kradel tudi registrske tablice in jih nameščal na ukradena vozila, s katerimi se je potem vozil po Sloveniji.

Isti osumljenec je osumljen tudi ropa, ki se je zgodil 30. septembra, v poznih večernih urah, v Miklavžu. Osumljenec je prehitel 36-letno voznico, jo z avtomobilom zablokiral in z uporabo orožja, pištole, zahteval od nje denar. Ko je ugotovil, da je denarnica prazna, jo je odvrgel v kanal. Kakorkoli že, 26-letni državljan Hrvaške, ki na sojenje čaka v priporu, če mu bodo tožilci uspeli dokazati vsa očitana kazniva dejanja, ne bo kmalu na prostosti. Poleg na Štajerskem je Hrvat „deloval“ rudi na Obali. Med kriminalistično preiskavo so namreč kriminalisti ugotovili, da je 26-letni osumljenec utemeljeno osumljen tudi storitve kaznivega dejanja velike tatvine, ker je 29.9.2019, v nočnem času vlomil v prostore nogometnega kluba na območju PU Koper, od koder je odtujil več različnih predmetov. Nekaj teh je bilo najdenih in zaseženih pri hišni preiskavi osumljenca in bodo po končanih kriminalistično tehničnih opravilih vrnjeni oškodovanemu društvu. Osumljen je tudi petih kaznivih dejanj tatvin, ker je v obdobju med 17. in 28. 9. 2019, iz različnih osebnih vozil odtujil registrske tablice, ki jih je uporabljal pri izvrševanju posameznih kaznivih dejanjih. Za vsa omenjena kazniva dejanja so kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazenske ovadbe. „Tako je 26-letni osumljenec, ki se nahaja v priporu, do sedaj utemeljeno osumljen: treh kaznivih dejanj ugrabitve, kaznivega dejanja iz poglavja zoper spolno nedotakljivost, enega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe, treh kaznivih dejanj ropa, med katerimi je odtujil tudi osebno vozilo, enega kaznivega dejanja velike tatvine (vloma), enega kaznivega dejanja tatvine vozila in petih kaznivih dejanj tatvine registrskih tablic“, je dejal prvi mariborski kriminalist Beno Meglič, ki je ponovno pozval vse morebitne oškodovance, če so morda bili žrtev KD, naj jim to sporočijo in naj ne molčijo. Prav tako kriminalisti prosijo vse, ki bi karkoli vedeli o podobnih dejanjih, da jim to sporočijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200. „Ponovno pa izpostavljamo tudi to, da čeprav gre za sume več hudih, med seboj povezanih kaznivih dejanj iz poglavja zoper človekove pravice in svoboščine, zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zoper premoženje, je policija z odločnim ukrepanjem ter hitro preiskavo 26-letnega osumljenca prijela. Slednji se nahaja v priporu, zato se lahko ljudje še naprej počutijo varno“, je še dodal Meglič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: