Udor zemlje v Prlekiji prestrašil domačine!

Ali je tudi ta udor povezan z opuščenim rudnikom nad Ormožem

Nekateri prebivalci Prlekije, zlasti tisti v Podgorcih in okoliših vasi, današnjo nedeljo niso preživeli mirno in spokojno. Ob 12.10 uri je namreč v kraju Podgorci v občini Ormož, prišlo do udora zemlje na površini približno štirih kvadratnih metrov in prav tako štiri metre v globino. Dogodek je seveda prestrašil nekatere domačine, saj jim je jasno, da to ni naključno. Kot so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, so gasilci PGD Podgorci zavarovali kraj udora in prekrili luknjo, mnogi pa se sedaj sprašujejo, kaj se vse lahko zgodi, če se bo nadaljevalo deževje.

Ne smemo namreč prezreti, da se je tokratni udor pripetil na območju, kjer je pred desetletji bil rudnik, ki ob zaprtju ni bil ustrezno saniran, gromozanska luknja pa že šesto leto golta zemljo, drevesa, vinograde, še posebej na Vičanskem Vrhu, ki se nahaja nekako nad Podgorci. Tam so že močno ogrožene številne hiše in vikendi, sanacija pa se kljub obljubam še ni začela. Poznavalci so prepričani, da je v nevarnosti širše območje. Plazišče je sicer zdaj dokaj mirno, a je že čisto blizu hiše mame in hčerke Vlašičevih, ki se enako kot tudi številne mlade družine iz soseščine bojijo bližajočega se močnega jesenskega deževja.

Tudi v minulih letih, v času nekoliko močnejših deževij in nalivov, se je na omenjenem območju Prlekije sprožilo veliko manjših in večjih plazov, ki grenijo življenje lastnikom zemljišč, nekaterim pa ogrožajo tudi nepremičnine in celo življenja. In med njimi je kar nekaj prebivalcev zgornjega dela vasi Vičanci oz. Vičanski Vrh pri Veliki Nedelji v občini Ormož, še posebej mirnih in spokojnih noči nimata Jasna Vlašič in njene hčerka Jasmina, ki živita na naslovu Vičanci 61a, kjer plaz počasi odnaša vse nad seboj, a ne kot navadni plazovi, temveč se zemlja in vse kar je zraven, enostavno pogrezne v globino…

Fotografije udora v Podgorcih (Foto: PGD Podgorci), ostale fotografije: Admin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: