četrtek, 20 februarja, 2020

V Srbiji že sedem dni iščejo 12-letnico, možnosti vedno manj

Že od prejšnjega petka, 20. decembra, več sto srbskih policistov, kriminalistov in pripadnikov žandarmerije že več dni neuspešno išče 12-letno deklico Moniko Karimanović iz Suhega Dola pri Nišu, in njenega ugrabitelja, znanega pedofila Ninoslava Jovanovića, ki je že doslej približno polovico svojega življenja prebil po zaporih, največ za posilstva in predofilijo. Po poročanju srbskih medijev bodo organi pregona iskalno akcijo nadaljevali tudi jutri, z več kot 300 oboroženih ljudi. Organi pregona na širšem območju južne in vzhodne Srbije vstopa v hiše in preverja vsako luknjo. Ugrabitelj Ninoslav Jovanović, v Srbiji znan tudi kot „Malčanski berberin“ (Malčanski brivec), se je očitno skril v nekakšno „mišjo luknjo“, saj mu sled ne najdejo niti službeni psi, ki so že sedem ni na terenu, enako kot tudi helikopterji.

Včeraj, na božični dan, naj bi ga policisti izsledili v vasi Orašac v bližini Asranđelovca, a se je izpostavilo, da je kraj zapustil. Policisti v neki hiši, kjer je bilo vlomljeno, odkrili ženske lase, kar je dokaz, kako sta Jovanović in deklica bili tam, kajti pedofil je vse svoje predhodne žrtve ostrigel, ker da ga to spolno vzburja. Policisti domnevajo, da sta iskani osebi tam prespali. Že pred tem, v torek naj bi iskani Jovanović bil opažen tudi v neki trgovini, kjer naj bi ga prepoznala mlajša žensa in to takoj prijavila policiji. Toda, ko so policisti prišli v gozd v bližini Malče, kjer Jovanović živi, so našli le dekličin nahrbtnik. In ker se je Jovanović znova izmuznil policiji je Notranje ministrstvo Srbije iskanje 12-letne Monike razglasilo za prvo prioriteto v državi. Za iskanje je aktiviranih čez 300 organov pregona, od policistov, kriminalistov, specialcev in pripadnikov žandarmerije, ki imajo na razpolago vse najbolj sodobne kamere in drugi pripomočki, poleg že omenjenih službenih psov, helikopterjev ipd. Teritorij iskanja za obsojenim posiljevalcem se iz dneva v dan širi na več vasi.

V sredo in četrtek so pripadniki policije in žandarmerija prečesali tudi območje ob železniški progi Niš – Zaječar, kjer naj bi ljudje „srečali“ malčansekega brivca z deklico. V vasi Glogovac so policijski psi odkrili sledi, a žal, kot poroča Espreso.rs, očitno gre za starejše sledi in „satanski brivec“, kot ga že imenujejo nekateri v Srbiji, je spet ušel. Toda policisti in drugi tudi ne bodo odnehali, saj nadaljujejo iskanje, vedno več državljanov Srbije pa skuša pomagati pri iskanju preko družbenih omrežij. Po znanih podatkih je 12-letna Monika nazadnje bila videna v petek, 20. decembra nekaj po po 7. uri zjutraj, ko se je odpravila v šolo. Poleg omenjene njene šolske torbe, so policisti našli pa so tudi suknjič, ki naj bi pripadal pedofilu in posiljevalcu Jovanoviću. Ker vedo, kaj je vse zmožen osumljenec, poteka obsežna iskalna akcija vse od trenutka, ko so odkrili znake, da bi lahko bil z izginotjem deklice povezan prav on. Kljub takšnemu številu iskalcev in uporabi vse razpoložljive tehnike, so zadnje novice z območja Knjaževca, sila zaskrbljujoče. A kot poročata Kurir in Blic, ki se sklicujeta na neimenovan vir s terena, naj bi Jovanovića in ugrabljeno Moniko z območja odpeljal tovornjak z registrskimi tablicami Bosne in Hercegovine. Blic je tudi poročal, da so nato izven naselja vendarle našli dva para stopinj, kar jim je vlilo nekaj novega upanja, da bodo deklico le našli.

Ninoslav Jovanović, ki se je rodil v vasi Malča, se je že pred četrt stoletja zaradi posilstva ženske in deklice znašel v zaporu, iz katerega so ga izpustili leta 2005. Še istega leta je napadel dve 12-letnici, pri čemer mu je eno uspelo posiliti, obe pa je ostrigel. Znova so ga leta 2006 poslali v zapor. Najprej je bil obsojen na 15 let, a je Vrhovno sodišče Srbije kazen znižalo na 13 let. Lani so ga pogojno izpustili, a ga očitno ni nič izšolalo. Poleg nekaj posilstev, pedofilije in še nekaterih spolnih deliktov, je Jovanović obtožen tudi najmanj 25 goljufij, skupaj je že bil 22,5 let v zaporu, po nekaterih informacijah, več kot polovico svojega življenja. Če ga bodo sedaj prijeli pa nikoli več ne bo prišel na prostost, kajti v Srbiji so pred nedavnim uvedli dosmrtni zapor tudi za posiljevalce deklic. Prav zaradi tega se poznavalci bojijo, da ga živega ne bodo prijeli, ker tako nima kaj izgubiti. In to bi lahko bilo usodno tudi za nesrečno, 12-letno Moniko.

Fotografije: Eksperso.rs in Telegraf

Tags: , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: