četrtek, 27 februarja, 2020

Zavzel se je za stolnega župnika Gorana Kuharja in razžalil vernico Lidijo Turk Klemenčič, katero je razglasil za neprištevno. Zaradi tega ga je kazensko ovadila in sedaj lahko dobi do pol leta zapora

Nekaterim slovenskim škofom se leto 2020 gotovo ni začelo srečno in veselo. Poleg zahteve nekaterih organizacij po odstopu nadškofa Zoreta, se škof Štumpf pripravlja na srečanje s sodniki. Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin, je namreč za Slovenske novice potrdil, da se bo na omenjenem sodišču kmalu začel kazenski postopek zoper murskosoboškega škofa, mnsg. dr. Petra Štumpfa. „V zadevi je vložena zasebna tožba zaradi storitve kaznivega dejanja razžalitve po drugem v zvezi s prvim odstavkom 158. člena Kazenskega zakonika -1. V zadevi je vložen ugovor in je kazenski postopek v fazi odločanja o ugovoru. Po odločitvi o ugovoru bo razpisan predobravnavni narok ali pa narok za glavno obravnavo. Zadeva je dodeljena sodniku Stanislavu Jugu“, nam je potrdil Branko Palatin, predsednik Okrožnega sodišča v Murski Soboti. In kot smo neuradno izvedeli, obtoženi škof menda ni niti zanikal, da je s tem, ko je vernico Lidijo Turk Klemenčič razglasil „za neprištevno žensko“, slednjo tudi javno razžalil. Zato lahko pričakujemo, da se na murskosoboškem okrožnem sodišču kmalu dejansko začel odmeven dogodek, saj se ne zgodi pogosto, da se sodi tako visokemu cerkvenemu dostojanstveniku.

Kakorkoli že, sedaj je povsem jasno, da domnevna ljubezenska pravljica med murskosoboškim stolnim župnikom Goranom Kuharjem in 30 let starejšo vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki je konec julija in v začetku avgusta lani odmevala zlasti v Pomurju, a tudi širše po Sloveniji in celo tujini, še zdaleč ni končana. Najkrajšo naj bi očitno potegnil soboški škof Peter Štumpf, ki je v času omenjene afere povsem verjel župniku Kuharju, katerega je pričakovano, odkrito podpiral in ga še vedno podpira. Toda med podpiranjem je očitno močno razžalil omenjeno vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki ga je kazensko ovadila. Sprva naj bi se nekateri pomurski odvetniki izogibali zastopati Lidijo, a ji je septembra lani uspela prepričati znanega murskosoboškega odvetnika, Dejana Bačiča, ki je v njenem imelu vložil ovadbo.

V ovadbi škofu predvsem očitajo, da je v javnosti Lidijo Turk Klemenčič, med drugim razglasil, za neprištevno. V našem časniku Slovenske novice je namreč izjavil: Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo… Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah (mislil je na ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji… op.p.), ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti… Torej, če ne bo morebitne kakšne izvensodne poravnave, kar je težko verjeti in je sedaj že nekoliko prepozno, se bo moral najvišji dostojanstvenik rimsko katoliške cerkve v Pomurju, zagovarjati pred sodniki. V primeru, da ga spoznajo za krivega zaradi razžalitve zoper čast in dobro ime, pa mu po 2. odstavku grozi v zvezi s 1. odstavkom 158. člena KZ-1, škofu grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Tako torej, sprva navidezno nedolžna zgodbica o domnevni ljubezenski avanturi med murskosoboškim stolnim župnikom, prodekanom dekanije Murska Sobota in ekonomom tamkajšnje škofije, Goranom Kuharjem, in 30 let od njega starejšo vernico Lidija Turk Klemenčič iz Murske Sobote, dobiva vedno večje razsežnosti.

Spomnimo; Po sporočilu v Župnijskem listu julija 2019, ko je župnik Kuhar obvestil vernike in javnost o domnevnem zalezovanju in tudi nadlegovanju, ter burnem odzivu Lidije Turk Klemenčič, se je s podporo župniku odzval škof, dr. Peter Štumpf. Po njegovem mnenju bi resnico v celotni zadevi lahko razodenemo samo tako, da vsa natolcevanja in grda obrekovanja gospe Lidije pustimo ob strani, saj se je med drugim sama razkrila, ker da župnik Goran Kuhar in nihče od njegovih sodelavcev ni za noben medij povedal, za katero žensko gre. Škof nam je takrat razkril, da Lidija sploh ni hodila v cerkev do pogreba nekoga od njenih bližnjih, na katerem je videla župnika Kuharja. „Od tedaj je začela prihajati v cerkev, župniku nastavljala darila, pisala pisma, ga poskušala doklicati z različnih številk, krožila z avtom v okolici cerkve in župnišča itd. G. župnik jo je od prvega trenutka dalje zavračal, njeno vsiljevanje, ki traja že nekaj let in se stopnjuje, pa njemu predstavlja veliko obremenitev. Sam osebno sem župnika Gorana kar nekajkrat moral v zadnjem trenutku zamenjati pri maševanju v stolnici zaradi prisotnosti te ženske zalezovalke, ki je prišla v cerkev v prepričanju, da bo maševal župnik. Prav tako sem se sam osebno prepričal, kako ga z avtom zalezuje, kam se bo iz župnišča odpeljal. Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo. G. župnik ji nikoli ni napisal nobenega pisma. To je le del njene fantazije. Naj jih pokaže, če jih ima oz., če jih kaže, jih je napisala sama ali kdo od njenih zaveznikov, zagotovo pa ne g. župnik. Tako je tudi vse, kar govori o župnikovih sodelavcih oz. sodelavkah stvar njene bolne fantazije. Vse to si izmišljuje iz bolestnega ljubosumja. Govori, da ima zvezo z g. župnikom, kar v resnici ni nikoli obstajalo niti za trenutek“, je bil prepričan škof Štumpf.

Zatrdil nam je tudi, da se stalno in dolgotrajno zalezovanje je za župnika hud psihični napor, vse pa je preseglo svoje meje, ko je začela groziti in v nevarnost spravljati nekatere ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji. „Te ženske se ne čutijo več varne pred njo na cesti, ena od njih je bila že deležna fizičnega napada z njene strani. Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah, ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti. Stojim za g. župnikom Goranom Kuharjem in župnijskimi sodelavkami, da svoj poklic živijo zvesto in neoporečno. Prosim tudi vas, da s svojim poročanjem in s svojimi prispevki pomagate k razodevanju resnice in k temu, da se konča ta mučna zgodba dolgotrajnega psihičnega nasilja, ki se je začelo preobračati tudi v fizično“, nam je takrat še zagotovil murskosoboški škof, dr. Peter Štumpf.

Tags: , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: