Škofu Petru Štumpfu grozi zaporna ali denarna kazen!

Zavzel se je za stolnega župnika Gorana Kuharja in razžalil vernico Lidijo Turk Klemenčič, katero je razglasil za neprištevno; Očitanega kaznivega dejanja ni priznal

Sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboto Stanislav Jug je danes opravil odmeven predobrvnalni narok zoper murskosoboškega škoda, Petra Štumpfa, ki ga zaradi razžalitve zasebno toži vernica, Lidija Turk Klemenčič. Po drugem v zvezi s prvim odstavkom 158. člena KZ-1 RS, lahko sodišče škofa kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Ker ni bilo nobene možnosti za izvensodno poravnavo ali dogovor, je zagovornik tožnice, odvetnik Dean Bačič predlagal, da sodišče v primeru priznanja očitanega kaznivega dejanja, obtoženemu izreče z zakonom predvideno sankcijo ter mu določi plačilo stroškov kazenskega postopka. Ker pa 57-letni Štumpf, ki je v predstavitvi svoje osebnosti zatrdil, da je neporočen in brez otrok, kaznivega dejanja ni priznal, saj je dejal, da se je v skladu s cerkvenim pravom zavzel za osebje škofije, mu bodo sodili na glavni obravnavi, ko bodo izvedli predvidene dokazne postopke. Škof katoliške cerkve in ordinarij soboške škofije, brez premoženje (razen avtomobila), s 600 evrov mesečnih prihodkov od maš ter darov v župnijah in v škofiji, je dodal, da z besedami v našem časniku Slovenske novice „Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo…“, zasebno tožnico ni želel užaliti.

Ker torej dejanja ni priznal, sta se stranki strinjali, da bo glavno obravnavo opravil sodnik posameznik, Stanislav Jug, ki bo na prvem naroku glavne obravnave zaslišal tako obtoženega kot tožnico. Šele pozneje se bo sodnik odločil, ali bo zaslišal še nekatere priče ter izvedel še nekatere dokaze, ki jih je na predobravnalnem naroku predlagal Štumpfov zagovornik, odvetnik Ronnie Christopher Horvat. „Sploh obdolženi ni razkril za koga v celotni zadevi gre, temveč se je v medijih in sploh javnosti, razkrila sama“, kot je dejal odvetnik Horvat. Slednji je med drugim predlagal, da sodišče pritegne tudi izvedenca nevropsihiatrične stroke, ki naj bi ocenil, ali je tožnica dejansko bila prištevna v kritičnem času. Temu, kot tudi številnim drugim dokaznim predlogom obrambe je nasprotoval zastopnik tožnice Bačič, ki je dejal, da se ne sodi njegovi varovanki, in so takšni predlogi skrajnje nizkotni, neprimerni in žaljivi. Dodal je, da se tukaj ne „sodi po cerkvenem pravu“. Zavrnitvi dokazov je pozneje posredno potrdil tudi sodnik, čeprav je možno, da bo v nadaljevanju le izvedel kakšen izmed predlaganih dokazov. Več bo znanega že 18. marca, ko se bo začela glavna obravnava.

Kakorkoli že, sedaj je povsem jasno, da bo domnevna ljubezenska pravljica med soboškim stolnim župnikom Goranom Kuharjem in 30 let starejšo vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki je konec julija in v začetku avgusta lani odmevala zlasti v Pomurju, a tudi širše po Sloveniji in celo tujini, le kmalu končana. Najkrajšo naj bi očitno potegnil soboški škof Peter Štumpf, ki je v času omenjene afere povsem verjel župniku Kuharju, katerega je pričakovano, odkrito podpiral in ga še vedno podpira. Toda med podpiranjem je očitno močno razžalil omenjeno vernico Lidijo Turk Klemenčič, ki ga je kazensko ovadila. Sprva naj bi se nekateri pomurski odvetniki izogibali zastopati Lidijo, a ji je septembra lani uspela prepričati znanega murskosoboškega odvetnika, Deana Bačiča, ki je v njenem imenu vložil ovadbo. V ovadbi škofu predvsem očitajo, da je v javnosti Lidijo Turk Klemenčič, med drugim razglasil, za neprištevno. V našem časniku Slovenske novice je namreč izjavil: Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo… Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah (mislil je na ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji… op.p.), ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti… V primeru, da ga spoznajo za krivega zaradi razžalitve zoper čast in dobro ime, pa mu po 2. odstavku grozi v zvezi s 1. odstavkom 158. člena KZ-1, škofu grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Spomnimo; Po sporočilu v Župnijskem listu julija 2019, ko je župnik Kuhar obvestil vernike in javnost o domnevnem zalezovanju in tudi nadlegovanju, ter burnem odzivu Lidije Turk Klemenčič, se je s podporo župniku odzval škof, dr. Peter Štumpf. Po njegovem mnenju bi resnico v celotni zadevi lahko razodenemo samo tako, da vsa natolcevanja in grda obrekovanja gospe Lidije pustimo ob strani, saj se je med drugim sama razkrila, ker da župnik Goran Kuhar in nihče od njegovih sodelavcev ni za noben medij povedal, za katero žensko gre. Škof nam je takrat razkril, da Lidija sploh ni hodila v cerkev do pogreba nekoga od njenih bližnjih, na katerem je videla župnika Kuharja. „Od tedaj je začela prihajati v cerkev, župniku nastavljala darila, pisala pisma, ga poskušala doklicati z različnih številk, krožila z avtom v okolici cerkve in župnišča itd. G. župnik jo je od prvega trenutka dalje zavračal, njeno vsiljevanje, ki traja že nekaj let in se stopnjuje, pa njemu predstavlja veliko obremenitev. Sam osebno sem župnika Gorana kar nekajkrat moral v zadnjem trenutku zamenjati pri maševanju v stolnici zaradi prisotnosti te ženske zalezovalke, ki je prišla v cerkev v prepričanju, da bo maševal župnik. Prav tako sem se sam osebno prepričal, kako ga z avtom zalezuje, kam se bo iz župnišča odpeljal. Glede na vse, kar se dogaja, ne moremo zaključiti drugače, kot da je ženska neprištevna in da nima stika z realnostjo. G. župnik ji nikoli ni napisal nobenega pisma. To je le del njene fantazije. Naj jih pokaže, če jih ima oz., če jih kaže, jih je napisala sama ali kdo od njenih zaveznikov, zagotovo pa ne g. župnik. Tako je tudi vse, kar govori o župnikovih sodelavcih oz. sodelavkah stvar njene bolne fantazije. Vse to si izmišljuje iz bolestnega ljubosumja. Govori, da ima zvezo z g. župnikom, kar v resnici ni nikoli obstajalo niti za trenutek“, je bil prepričan škof Štumpf.

Zatrdil nam je tudi, da se stalno in dolgotrajno zalezovanje je za župnika hud psihični napor, vse pa je preseglo svoje meje, ko je začela groziti in v nevarnost spravljati nekatere ženske, ki se z župnikom pogovarjajo ali sodelujejo v župniji. „Te ženske se ne čutijo več varne pred njo na cesti, ena od njih je bila že deležna fizičnega napada z njene strani. Po Murski Soboti in zdaj očitno že novinarjem govori res podle zgodbe o teh ženskah, ki so popolnoma izmišljene, zopet stvar njene bolne domišljije, ljubosumja in neprištevnosti. Stojim za g. župnikom Goranom Kuharjem in župnijskimi sodelavkami, da svoj poklic živijo zvesto in neoporečno. Prosim tudi vas, da s svojim poročanjem in s svojimi prispevki pomagate k razodevanju resnice in k temu, da se konča ta mučna zgodba dolgotrajnega psihičnega nasilja, ki se je začelo preobračati tudi v fizično“, nam je takrat še zagotovil murskosoboški škof, dr. Peter Štumpf.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: