Skip to content

Še šest vozil končalo na policijski deponiji

V preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 215 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 40 nanašalo na kriminaliteto, 48 na javni red in mir, ter 89 na prometno varnost. Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali poskus drzne tatvine, 11 tatvin, 6 vlomov (v dveh primerih je ostalo pri poskusu) in 5 primerov poškodovanja tuje stvari. Pri prometni varnosti so obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in 7 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 6 vozil. Glede javnega reda in miru so intervenirali 11 krat na javnem kraju in 4 krat v zasebnem prostoru. Med opravljanjem nalog varovanja državne meje niso zaznali nedovoljenih prehodov državne meje.

Kriminaliteta-vlomi:

V Kočevju je neznani storilec vlomil v garažo in iz vozila odtujil katalizator. Lastnika je oškodoval za okoli 400 evrov. V Mostah je neznani storilec vlomil v klet in odtujil treking kolo

Specialized, črne barve. Lastnika je oškodoval za okoli 700 evrov. V Šiški so neznanci vlomili v skladiščne prostore podjetja, od koder so odtujili električne vodnike. Podjetje je oškodovano za nekaj tisoč evrov. V Šiški je neznani storilec vlomil v poslovne prostore in odtujil prenosni računalnik. Podjetje je oškodoval za okoli 800 evrov.

Poskus drzne tatvine

Policisti so bili včeraj obveščeni o poskusu drzne tatvine v okolici Domžal. Neznani storilec je na domu skušal zamotiti starejšo oškodovanko o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Oškodovanka je prepoznala sumljive okoliščine pogovora in osumljencu povedala, da bo obvestila sorodnike in policijo. Osumljenec je nato hišo zapustil in se odpeljal z osebnim vozilom. Opis osumljenca: moški manjše postave s črnimi očali. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Ponovno opažamo, da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš. Posebej je zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Svojce starejših oseb, sosede ali druge ki so v stiku z njimi, prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. Eden izmed osnovnih je, da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo stanovanja, da zahtevamo da se indentificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo. V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega ali pa smo postali žrtev kaznivega dejanja pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na št. 113. Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. Pripomorejo tudi fotografije ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju je, da o tem že prej obvestijo javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka “nenapovedana” dela res izjema.

Glede na to da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto mine precej časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena. Tako je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato prosimo vse, da nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede…, da bodo njihovi prihranki varni.

Več preventivnih ukrepih na: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/100133-policisti-opozarjamo-na-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Prometna varnost – prometne nesreče:

Včeraj, okoli 21. ure se je v Grmu pri Ivančni Gorici zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik traktorja, ki je zaradi vožnje preblizu roba zapeljal s ceste in se prevrnil. Pri tem se je voznik lažje telesno poškodoval. V postopku je preizkus alkoholiziranosti pri njem pokazal 0.66 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj, nekaj po 14. uri se je na Celovški cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in kolesar. Do prometne nesreče je prišlo, ker je kolesar vozil v napačni smeri po kolesarski stezi in trčil v vozilo, ki je zavijalo pri zeleni luči. Pri tem se je kolesar lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Pripravil: Tomaž Tomaževic, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

Simbolična fotografija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: