petek, 3 aprila, 2020

»Slovenija piha 0,0« – Ob martinovanjih oziroma „prihodu“ mladega vina ne počivajo niti možje v modrem; Svetujejo tudi pešcem

Kot je znano, v času od 4. do vključno 10.11.2019, na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike, povezane s psihofizičnim stanjem voznikov, in akcija »Slovenija piha 0,0«. Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v cestnem prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami. In kot je sporočili Miran Šadl, tiskovna predstavnik PU Maribor, bodo v sklopu teh aktivnosti tudi na območju PU Maribor, v času od sobote, 9.11.2019, od 22.00, do nedelje, 10.11.2019, do 5.00 ure zjutraj , izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji »PROMIL«. Seveda bodo podobne aktivnosti potekale tudi na območju cele države, predvsem tam, kjer je veliko vinogradov in kleti. Vožnja pod vplivom alkohola še vedno predstavlja ključni sekundarni dejavnik prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se je na območju PU Maribor v letu 2019 nekoliko povečal v primerjavi s preteklim letom in je znašal 8,8 % (8,5 %).

„Še vedno je delež alkoholiziranih povzročiteljev izrazito visok pri prometnih nesrečah s hujšimi posledicami, saj je pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom znašal 50,0 % (47,1 %), pri prometnih nesrečah s hudo telesno poškodovanimi pa 21,9 % (17,8 %). Najpogosteje so bili povzročitelji pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani/smeri vožnje. Povprečna stopnja alkoholiziranosti med povzročitelji prometnih nesreč je znašala 1,51 (1,50) g alkohola na kg krvi. Predstavnike medijev naprošamo, da o izvajanju poostrenega nadzora obvestijo javnost ter voznike pozovejo k spoštovanju cestno prometnih predpisov. Pri tem voznikom svetujemo, da se primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo v cestnem prometu. S tem bodo prispevali k svoji varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnega prometa“, poudarjajo na PU Maribor.

Ob tem policisti poudarjajo, da so v jesenskih, zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih še posebej ogrožena kategorija udeležencev cestnega prometa pešci, saj so pogosteje v prometu udeleženi v časih, ko so vozne razmere na cestah slabše (npr. slabša vidljivost, spolzko vozišče). Največ lahko za svojo varnost storijo udeleženci cestnega prometa sami, zato jim svetujemo naslednje: „Upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost; hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti; na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih); izven naselij vozite po sredini prometnega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču. Ob tem pešcem svetujemo: poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešca (odsevne trakove, kresničke); upoštevajte prometne predpise: prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu ceste; predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu“, je še poudail Šadl.

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment

error: