Poklical je in dejal, da je človek padel v hruško za beton!

Policisti zaradi lažne prijave in nepotrebnega aktiviranja gasilcev, reševalcev in policistov, ovadili domačina z območja Gornje Radgone.

Saj ni res, pa je, bi lahko dejali ob tem, da je v torek, 3.9.2019, 14 gasilcev s tremi vozili, reševalci in policisti po nepotrebnem hitelo iz Gornje Radgone v Negovo. Neznanec jih je namreč poklical na intervencijsko telefonsko številko in sporočil, da je pri družini Bratuša v Negovi, kjer betonirajo silos, človek padel v priklopnik-hruško polno betona. K sreči to ni bilo res, saj je šlo za lažno prijavo. Zaradi dejstva, da nihče ni umrl so bili veseli tudi gasilci PGD Gornja Radgona, ki pogosto imajo veliko dela na območju severovzhodne Slovenije, a so se naslednje jutro prebujali ožaloščeno in razočarano. Upravičeno so namreč bili ogorčeni nad početjem državljana, ki jih je po nepotrebnem aktiviral ne le njih, temveč tudi policiste in reševalce. Operativci OKC PU Murska Sobota so namreč tisto sredo zjutraj, med naštevanjem kaznivih dejanj s področja kriminalitete, ki so jih obravnavali v minulih 24 ur, zapisali tudi, da so imeli v delu KD zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost.

Radgonski gasilci so namreč bili tisti torek ob 20.13 uri aktivirani na intervencijo, kjer naj bi po trditvah očitno anonimnega klicatelja, oseba padla v “hruško” za mešanje betona, ki je v tistem trenutku obratovala. Gasilci, njih 14, so nemudoma izvozili s tremi gasilskimi vozili, a jih je na kraju v kakšnih 15 kilometrov oddaljeni Negovi čakalo žalostno presenečanje, kajti ugotovili so, da je bila prijava lažna, čeprav naj bi na kraju dogodka dejansko potekalo betoniranje. Mogoče je šlo za znano nevoščljivost, zakaj bi sosed nekaj gradil, če že jaz ne morem. Žal pa klicatelj, ki se je operaterju na številki Uprave RS za zaščito in reševanje – 112 menda predstavil, a najverjetneje z lažnim priimkom, ni pomisli, da lahko marsikomu povzroči veliko škodo. Kaj bi namreč bilo, če bi v tistem času, ko so reševalci z zdravnico, Martino Lukač, dr. med., vred hiteli v Negovo, prišlo do kakšnega drugega dogodka, kjer bi resnično morali biti. Enako, kaj bi se zgodilo, če bi nekje resnično bila potrebna nujna intervencija gasilcev, a je glavnina operativcev po nepotrebnem odhitela v Negovo…Čeprav vsega vajeni, ne gasilci, ne reševalci in ne policisti upravičeno ne razumejo takšnih neslanosti oz. bolje neumnosti.

„Štirinajst gasilk in gasilcev ter reševalci NMP Gornja Radgona je spet postavilo življenje drugega pred svoje, torej pomagati sočloveku. A kaj, ko se to nekomu zdi “smešno”. Ko smo izvozili smo na poti tja v glavi imeli različne scenarije nesreče, kar se gasilcem in reševalcem roji po glavi. Tudi tisti z najhujšimi posledicami. Ob prihodu na kraj smo ugotovili, da je bila prijava lažna. In kako ne bi bili jezni in ogorčeni, čeprav smo vseeno lahko veseli, da ni bilo nobenega tragičnega dogodka“, nam je takrat žalostno razložil poveljnik PGD Gornja Radgona, Rajko Lipič, ki je dodal, kako se k sreči tovrstne lažne prijave ne dogajajo pogosto, saj se sam ne spomni, kdaj so nazadnje doživeli kaj takega. „To nikakor ni šala, tudi neslana, kot si nekateri predstavljajo. Niti pomisliti si ne upam, kaj bi se zgodilo, če bi dežurna ekipa morala na intervenirati kje drugje, kjer prijavitelju zadeva ne bi bila smešna. Zato bom stopil v kontakt s komandirjem PP Gornja Radgona, naj skušajo odkriti storilca tega nehumanega in neumnega početja, ki se v danem trenutku očitno ni zavedal morebitnih posledic“, nam je naslednje jutro povedal direktor Zdravstvenega doma Gornja Radgona, Jože Primožič, dr. med.

In policisti so očitno svoje opravili, počasi, a najverjetneje temeljito, kajti po štirih mesecih preiskave je na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti bila vložena kazenska ovadba zoper domnevnega storilca tega gnusnega kaznivega dejanja. „Policisti PP Gornja Radgona so podali kazensko ovadbo zoper storilca kaznivega dejanja zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost,

po prvem odstavku 309. člena KZ-1“, nam je potrdila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš. Sedaj je na vrsti murskosoboško tožilstvo, kjer so nam potrdili, da so prejeli kazensko ovadbo, toda tožilstvo še ni sprejelo nadaljnjih korakov. „Obveščam vas, da smo v zvezi z obravnavanim dogodkom z dne 3.9.2019 v naselju Negova, s strani PP Gornja Radgona prejeli kazensko ovadbo zoper znanega storilca z območja UE Gornja Radgona, zaradi suma storitve kaznivega dejanja zloraba znamenj za pomoč in nevarnost po prvem odstavku 309. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). V zvezi s prejeto ovadbo še ni bila sprejeta tožilska odločitev“, nam je po pooblastilu vodje murskosoboškega tožilstva, zatrdila Manuela Frumen, okrožna državna tožilka.

Mimogrede, po 1. odstavku 309. člena KZ-1, ki obravnava zlorabo znamenj za pomoč in nevarnost, grozi osumljencu do treh let zaporne kazni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: