Skip to content

Bakos.si

Po mariborski „Pekarni“, tudi radgonski „Peko“

Vandali so v središču Gornje Radgone pustili svojo „sliko“: Smrt Janšizmu, Svoboda narodu

Naperjenost nekaterih, očitno nezadovoljnih državljanov, nad vladanjem Janeza Janše, se po največjih slovenskih mestih, Ljubljani in Mariboru, očitno seli tudi na obrobje. Nič nenavadnega, saj so nekateri ljudje v demokraciji vedno proti vladajoči strukturi, vsekakor pa moti uničevanje skupne ali zasebne lastnine. In prav se je to zgodilo v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni, kjer so vandali, očitno s pripravljeno šablono izrisali „svojo žalostno podobo“, kot je dejal starejših Radgončan, ko je na steni, med nekdanjim hotelom Grozd in prav tako nekdanjo prodajalno „Peko“, v samem središču mesta, pri avtobusni postaji, in ob glavni prometnici proti Mariboru in Murski Soboti, zagledal „grafit“, na katerem je s črnimi črkami napisano: Smrt Janšizmu, z rdečimi pa: Svoboda narodu. Težko je verjeti, da se bo na takšen način, z vandalskimi dejanji, zgodila omenjena „svoboda“.

Kakorkoli že, po nedavnem napadu na mariborski Kulturni center Pekarna, kjer se je neko jutro zbudi grafit s podobo Janeza Janše in napisom “smrt narodu svoboda fašizmu”, se je prav na praznik dela, v popoldanskih urah, nekaj podobnega zgodilo v Gornji Radgoni, ki je sicer bolj kot ne znana po toleranci, čeprav vandalov in objestnežev nikoli ne zmanjka. Nesramne grafite so sedaj najverjetneje fotografirali policisti, ki bodo skušali odkriti neznanega storilca ali storilce, lokalna skupnost pa bo bržkone imela nekaj stroškov z odstranjevanjem napisanega ter prepleskanjem omenjenega grafita. Materialna škoda sicer naj ne bi bila velika, a kljub temu ne smemo pozabiti niti na občutke drugih ter nastanek sovraštva med ljudmi.

Da zadeva ni povsem nedolžna lahko potrdi tudi razmišljanje enega izmed državljanov, ki je na spletni strani dobesedno zapisal: „V Radgoni smo leta 91 tako misleče imeli tudi v svojih vrstah…, poleg takšnih, ki smo jih morali paziti, da nam ne bi škode delali… In sedaj, ko gledam ta zmazek pa se sprašujem: Kako se lahko mesto heroj (misli na Gornjo Radgono iz osamosvojitvene vojne, op.p.) hitro spremeni v mesto gnoj?“ Nekdo drugi pa je pripisal: Če bi imel jajca bi se danes tukaj postavil s plakatom v rokah…

Fotografije: D.K. & D.Z.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: