torek, 18 februarja, 2020

Nezaslišano in skrajnje neodgovorno trpinčenje nedolžnega štirinožca dokler so drugi praznovali

Čeprav so veterinarji, policisti, društva za zaščito živali, ljubitelji živali in sploh mnogi ljudje dobre na vse načine opozarjali, da nepotrebno praznično pokanje v veliki meri straši in ogroža živali, tako hišne ljubljence, kot rejne in prostoživeče živali, to mnogim ljudem, žal tudi lastnikom živali, ne pomaga. Tako je bilo tudi letos, ko je kar nekaj žival zelo trpelo. Posebej odmeva primer trpinčenja štirinožca iz Maribora, ki se je odvijal na javni prireditvi, ob glasnem pokanju petard in druge pirotehnike je bil ubog pes popolnoma prestrašen in celo življenjsko ogrožen.

Na družbenem omrežju Facebook, v skupini društva Srce za bulle, je namreč zaokrožila fotografija privezanega psa na silvestrovanju na Trgu Leona Štuklja Mariboru. Žalostno ampak resnično, da je v času silvestrovanja nekdo svojega psa privezal na ograjo pri glavnem vhodu pred Novo KBM in ga tam pustil sredi samega dogajanja ter pokanja vse do jutra. Kot je mogoče razbrati iz komentarjev pod objavljeno fotografijo, naj bi starejši moški okoli 21. ure skupaj s psom po imenu Čarli, prišel na trg, ga privezal in prosil skupino ljudi, da popazijo nanj, saj gre na stranišče, od koder se ni vrnil. Mimoidoči so ob pogledu na prestrašenega Čarlija kontaktirali dežurni azil za živali, nekdo pa mu je nato prerezal povodec in ga proti jutru tudi spustil in bog ve kam je pobegnil.

Sicer pa, uporaba pirotehnike se pri nas veseno iz leta v leto sicer zmanjšuje, a je še vedno zelo prisotna. Kljub ozaveščanjem in kampanjam so velikokrat prazniki zaradi človeške afinitete do pokanja in svetlobnih učinkov za pse presneto stresni. Namesto, da bi denar namesto za „raketen, namenili za brikete“, kot so ves december poudarjali ljubitelji živali.

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment