Skip to content

Bakos.si

Mejni policisti prepričani, da so neupravičeno ostali brez službe

Trije izmed petih policistov osumljenih jemanja podkupnine in nedovoljenega prehajanja državne meje, tožijo policijo oz. državo; Teoretično jim grozi do 13 let zapora in povrhu denarna kazen

Pred dobrim letom, v soboto, 8. februarja 2020, ko smo v Sloveniji praznovali kulturni praznik, za številne slovenske policiste in kriminaliste ni bilo praznovanja, eni so bili v službi, drugi pa so bili preiskovani kot osumljenci. Več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva je namreč izvedlo več preiskovalnih aktivnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja. Šlo je za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki „smo jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljene so bile hišne preiskave in druga preiskovalna opravila pri osumljencih, nekatere tudi na območju Avstrije, izvajajo pa se tudi drugi ukrepi za zagotavljanje notranje varnosti v policiji“, kot so takrat sporočili iz Generalne policijske uprave RS. Potrdili so tudi, da je bilo zaseženo več dokaznega gradiva, med drugim pa so zasegli tudi 90 tisoč evrov umazanega denarja, ki naj bi izhajal iz podkupovanja. Takratna generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v omenjeni zadevi, je ob tem, poleg ostalega, odredila tudi izredni strokovni nadzor z namenom preveritve učinkovitosti izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

Policija je torej na podlagi notranje varnostnih ukrepov in lastno dejavnostjo odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju Schengna. „Pri teh aktivnostih smo zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so proti plačilu državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. S tem so državljanom tretjih držav omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju Schengna, v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni v katerem koli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju Schengna biva nezakonito“, so takrat potrdili na Policiji. Že naslednji dan so preiskovalci specializiranega državnega tožilstva pred dežurnega preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča na Ptuju privedli vseh pet policistov (sedaj, 48-letni A.L. iz PMP Zavrč ter 50-letni V.C., 41-letni S.H., 41-letni S.L. in 36-letni D.Ž., vsi štirje so iz PMP Gruškovje), osumljenih vpletenosti v mednarodno kriminalno združbo, ki je osebam iz držav Zahodnega Balkana, na nezakonit način omogočala bivanje v schengenskem območju. Zoper vseh pet je bilo odrejeno sodno pridržanje, nato pripor, ki pa je pozneje bil odpravljen. Vsem petim je bil takoj izrečen tudi suspenz, kateremu je sledila izredno odpovedana pogodba o zaposlitvi, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti.
Po letu dni odkar se je vse skupaj začelo, smo na Policijski upravi Maribor in Specializirane državnem tožilstvu povprašali, kako deleč je zadeva. „V
sem policistom, ki so bili osumljeni storitve kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, po četrtem odstavku 308. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), v zvezi z 38. členom KZ-1 in kaznivega dejanja prejemanje podkupnine, po prvem odstavku 261. člena KZ-1, v zvezi z 20. členom KZ-1, smo: prepovedali opravljanje dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi; potem, ko so podali zagovore, jim je bila izredno odpovedana pogodba o zaposlitvi. Zakonitost ukrepov je potrdila Komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi Republike Slovenije, ki je odločala o pritožbah uslužbencev. Zraven postopkov, ki jih vodi Oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije, poteka tudi delovno-pravni spor pred Delovnim sodiščem v Mariboru, v katerem trije policisti tožijo Policijo, zaradi domnevno nezakonite odpovedi delovnega razmerja“, nam je zatrdil Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor.

S Specializiranega državnega tožilstva so nam potrdili, da na Okrožnem državnem sodišču v Mariboru trenutno poteka sodna preiskava in sicer, kot so zapisali, le ne proti petim policistom (Lesar, Cafuta, Hozjan, Lipovec, Žunko), temveč proti še šestim drugim osumljencem (Cvijetić, Gajić, Lučić, Bogičević, Bošnjaković, Mandić). Dodali so tudi, da nihče od osumljencev ni v priporu in bodo sodno obravnavo počakali na prostosti.

Okvirček – Kaj pravi kazenski zakonik?
Policistom grozi do 13 let zapora in denarna kazen

Ko gre za kaznivo dejanje j
emanje podkupnine, je v 1. odstavku 261. člena KZ-1 zapisano: Uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zase ali za koga drugega zahteva ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo take koristi, da bi v mejah svojih uradnih pravic opravila uradno dejanje, ki ga ne bi smela opraviti, ali da ne bi opravila dejanja, ki bi ga morala ali smela opraviti ali kako drugače zlorabila svoj položaj, ali kdor posreduje pri takem podkupovanju, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo.

Za KD prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države, po 4. odstavku 308. člena KZ – 1 RS pa je zapisano: S kaznijo zapora do petih let in denarno kaznijo, se kaznuje uradna oseba, ki z zlorabo uradnega položaja ali pravic omogoči tujcu nezakonit vstop na ozemlje Republike Slovenije ali nezakonito prebivanje na njem.

Preiskovalci so lani zasegli tudi nekaj potnih listov (Foto: Policija)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: