Krvava je bežala iz bloka in klicala policijo

Makedoncu albanskega rodu za nedokončan uboj pet let zapora in triletni izgon iz Slovenije

Le dobra ura časa je bila potrebna okrožni sodnici Nataliji Goldinskij Husar, da je že na predobravnalnem naroku zaključila postopek zoper 32 – letnega Shkjjkjima Ilseinija, državljana Severne Makedonije albanskega rodu z urejenim bivališčem v Murski Soboti. In mladenič iz okolice Tetova v Severni Makedoniji, bo sedaj pet let v slovenskem zaporu razmišljal o svoji neumnosti, ki jo je 26. julija letos povzročil v Murski Soboti. Okrožni državni tožilec Borut Horvat mu je namreč očital, da se je omenjenega dne v popoldanskih urah v stanovanjskem bloku na Vrtni ulici v prekmurski prestolnici lotil svoje žene Zane, sicer mame njune dojenčice. Tožilec mu je očital, da je z nočem svoji soprogi prizadejal številne rane predvsem po vratu in drugih delih telesa, najhuje pa je bilo v otroški sobici, kjer se je odločil svoje delo dokončati. Zana je utrpela številne poškodbe in bi lahko tudi umrla, vsekakor bi se to zgodilo, če se mu nekako ne bi izmuznila in pobegnila, najprej pred blok, nato pa proti policijski postaji. V tem času je tudi klicala na pomoč in hitro so jo rešili policisti, obtoženi pa je pobegnil, a so ga policisti kmalu odkrili.

Za primer priznanja kaznivega dejanja nedokončanega uboja, za kar je zagroženih do 15 let zapora, je tožilec Horvat predlagal pet let in šest mesecev zapora, podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe ter izgon iz Slovenije za dobo treh let. Obtoženi, ki je dejal, da je predlagana sankcija kljub vsemu prestorga, je nato priznal kaznivo dejanje, ga obžaloval in se opravičil oškodovanki, ki pa ni bila zadovoljna s predlagano sankcijo. Preko svojega zagovornika, odvetnika Jožeta Šafariča je terjala višjo kazen, ker da ji je grozil s smrtjo tudi po prijetju, saj jo je klical po telefonu in ji grozil, enako tudi njeni mami. Zaradi tega so podane že nove ovadbe zoper njega, kar pomeni, da mu pri nas grozijo še dodatni kazenski postopki. Obtoženčev zagovornik, odvetnik Danilo Hari je sodišču predlagal, da sodišče teh dokazov ne upošteva ker da s bo (če bo) o tem odločalo na ločenih obravnavah. In dokler je tožilec Horvat predlagal, da sodišče upošteva vse okoliščine, ki govorijo, da je obtoženi nevaren za okolje, zlasti za oškodovanko, vztrajnost pri izvrševanju kaznivega dejanja, med drugim so dobili zajeten spis o njegovem početju iz Okraja Tetovo v Severni Makedoniji, pa je odvetnik Hari skušal vse skupaj omiliti in je sodišču predlagal, da upošteva sodno prakso iz nekaterih zadnjih postopkov, zlasti sodbe zoper Eritrejca in Iranca, ki sta v zadnjem času za podobna ali še hujša kazniva dejanja obsojena z nižjo kaznijo. Zlasti je Hari predlagal, da se sodišče opredeli glede izgona iz Slovenije, ker da njegov varovanec želi videvati svojo hčerkico, kar mu bo z izgonom onemogočeno. Ob tem je v teku postopek zakonske razveze, kar je vložila oškodovanka.

Sodnica je nato večinoma sledila državnemu tožilcu in Shkjjkjimu Ilseiniju, katerega so v sodni dvorani spremljali tudi najbližji svojci (oče, mama, sestra…) iz Severne Makedonije, izrekla petletno zaporno kazen, ob tem bo izgnan iz Slovenije za tri leta, do pravnomočnosti sodbe pa bo obtoženi ostal v priporu. Zastopnik oškodovanke Jože Šafarič je napovedal, da bo v ločenem postopku terjal odškodnino za svojo varovanko, ki še ni končala z zdravljenje, in je tudi na sodišče priša s povoji in upornicami. Bila je sicer močno iznakažena in prestrašena, njeno življenje pa dejansko ogroženo. Sodba še ni pravnomočna, saj se stranki nista opredelili do pritožbe.

Spomnimo; Bilo je v petek, 26.7.2019, ko je velika vročina pritiskala nad pomursko ravnico, je močno sonce očitno vplivalo tudi na ljudi, saj je v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote skorajda prišlo do tragedije. Ob 13,45 uri je namreč OKC Policijske uprave Murska Sobota prejel nujni klic oškodovanke iz Murske Sobote, ki je povedala, da jo je partner, po predhodnem prepiru z nožem porezal po telesu in da močno krvavi. „Na kraj so bili napoteni policisti in obveščeni reševalci, ki so poškodovanki nudili prvo pomoč, nakar je bila odpeljana v murskosoboško bolnišnico. Osumljeni 32-letni državljan Severne Makedonije je s kraja dejanja pobegnil in so ga policisti po intenzivni akciji, po dejanju izsledili, ter mu odvzeli prostost“, je takrat javnosti sporočil vodja OKC PU Murska Sobota Dejan Bagari, ki je dodal, da so zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa umora, osumljenega privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti, takrat pa stopnje poškodbe še niso bile znane, a oškodovanka ni v življenjski nevarnosti.

Policisti in kriminalisti so 32 – letnega Shkjjkjima Ilseinija pridržali ter hitro zbrali potrebne podatke in ga že nedeljo, 28.7. privedli pred dežurnega preiskovanega sodnika Branka Palatina, ki mu je v navzočnosti okrožnega državnega tožilca Boruta Horvata, in zagovornika po uradni dolžnosti, odvetnika Danila Harija, zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, odredil pripor, kjer je tako počakal na predobravalni narok. Konec julijski krvavi incident, v katerem je bila poškodovana omenjena mlajša ženska, se je pripetil v blokovskem naselju v središču Murske Sobote. V enem od stanovanjskih blokov so še nekaj časa bile vidne krvave sledi. Po pričanju očividcev sta iz bloka na Vrtni ulici 6 pritekla okrvavljena ženska in moški, ki se je podal na beg. Takoj zatem in vse tja do 16. ure se je na kraju nahajalo več kriminalistov ter rešilnih in policijskih vozil. Prišlo naj bi tudi vozilo pomurskega Centra z socialno delo, ker partnerja vpletena v spor imata majhnega otročka. Po naših neuradnih podatkih naj bi prišlo do spora med mladim parom, pri čemer je moški, svojo partnerko, albansko sonarodnjakinjo, z ostrim predmetom porezal po vratu, nato pa pobegnil, a so ga policisti kar hitro prijeli…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: