sobota, 4 aprila, 2020

Izmed dvajsetih kaznivih dejanj poškodovanja kombajnov, ki so jih obravnavali na območju Slovenskih Goric, petina odpade na istega lastnika

Največja žrtev neznanca, ki na območju Gornje Radgone in Slovenskih goric uničuje kombajne za siliranje in žetev koruze, je gotovo Feliks Kramberger iz Negove, kjer počiva njegov soimenjak – dobrotnik Ivek. Ob tem kaj se na širšem radgonskem območju dogaja to jesen se gotovo tudi nesrečni dobrotnik obrača v grobu. A je to je očitno malo mar neznancu, ki bo prej ali slej zanesljivo odgovarjal za svoje nehumano, nečloveško in skrajnje nesramno početje. Prav tako mu je malo mar kaj drugi mislijo o njem in kakšne aktivnosti za njegovo odkritje izvajajo organi pregona. Predvsem pa mu je malo mar, ali oškodovani kmetovalci in lastniki kmetijske mehanizacije, ki na vse načine želijo samo mirno delo in pospraviti pridelke e svojih kmetij, vedo kako bodo prehranjevali živino. Čeprav je uničevanja kombajnov bilo tudi v prejšnjih letih (mimogrede radgonski policisti še vedno iščejo neznanca, ki je lansko jesen uničil pet kombajnov op.p.), toda letošnje leto je prestopilo vse meje. Ker je v prejšnjih letih uničevalec uporabljal nekakšne „mehkejše“ ovire, katere je kombajn presekal in razkosal, je neznanec letos uporabljal posebno, močnejšo cev, katero ob tem „zamaskira“ pred morebitnim senzorskim odkritjem.

In letos je na območju Slovenskih Goric bilo obravnavanih kar 20 uničenj kombajnov, 13 na območju PP Gornja Radgona, ter sedem na območju PP Lenart. Oškodovanih je bilo najmanj 15 lastnikov kombajnov, kajti v dveh primerih sta lastnika bila oškodovana po dvakrat, največji oškodovanec pa je omenjeni Feliks Kramberger, ki se s soprogo Anico tudi sam ukvarja z govedorejo. Njegov kombajn, s katerim upravlja vnuk Jernej je v slabem mesecu dni bil uničen kar štirikrat, najprej pri Karlojevih v Radvencih, nato pri Frasu v Lomanošah, konec minulega tedna pa še dvakrat pri Geratičevih v Trotkovi. Tokrat je bilo najhuje, saj so po prvem uničenju komajda popravili (zamenjali) nože in lopute ter tudi pleh, in želeli dokončati delo pri omenjenem kmetovalcu, ko je spet naletel na mino. Ob obisku v Negovi nam je Kramberger povedal, da dejansko ne ve kaj naj počne. Zanj in za njegovo družino je kmetovanje edini vir preživetja, poleg reje živine in krmil zanj, tudi strojne storitve. Sedaj pa so izgubili več deset tisoč evrov, kajti štirikrat popravljati kombajn je poleg škod na samem stroju, kjer je popravilo zelo drago, je izgubil tudi lep znesek zaslužka, kajti odpadla je silaža in žetev pri drugih pridelovalcih.

„Nikakor mi ni jasno, kaj se posameznikom roji v glavi, ko gredo v koruzo postavljati kovinske predmete, ki ne le, da uničijo kombajn in drugo kmetijsko mehanizacijo, temveč so ti predmeti lahko tudi sila nevarni za ljudi, ki so v bližini, zlasti za strojnika-voznika. Vse kar se je dogajalo lani, še posebej letos pa dejansko ne more biti nobeno naključje in očitno je, da se bo morali zgoditi nekaj hudega, da bi odgovorni z nekoliko več resnosti zadevo začeli preiskovati. Vsi mi, ki se ukvarjamo s kmetijstvom in nam je to edini vri prihodkov smo večkratno odškodovani. Najprej nam uničijo mehanizacijo, kjer moramo sami kriti vso škodo, ki je vedno merjena v tisočih in tudi deset tisoči evrov. Po drugi strani imamo dodatno izgubo, ker ne moremo izvajati medsosedske strojne pomoči, kjer imamo dodatno izgubo prihodkov“, nam pove Feliks Kramberger iz Negove, ki je jezen tudi na organe pregona, ki da nikakor ne morejo odkriti storilca, čeprav naj bi se bolj ali manj vedelo za koga gre. Dodal je tudi, da ga je strah, da ne bi storilca, pred policisti, odkrili sami kmetje, potem bi zanesljivo „tekla kri“. Spomnil se je Kramberger tudi dogodkov, ko je goveja živina poginjala, ker je med silažo pojedla kakšno v koruzo nastavljeno kovino, toda letošnje leto naj bi vseeno bilo najhuje.

Pred dnevi je kmetovalce v Gornji Radgoni, obiskala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki je sprav za dogajanje na tem območju izvedela iz medijev. Povedala je, kako se je problematika izkazala za veliko bolj perečo, kot si je predstavljala. „Gre za izjemno občutljivo področje, za področje pridelave hrane, za področje skrbi za obdelanost kmetijskih zemljišč. In to, da ljudje tega ne morejo opravljati oziroma so pri tem moteni, mislim, da si zasluži vso pozornost in tudi skrajno hitro ukrepanje“. Zato je ministrskega kolega za notranje zadeva zaprosila, da se kmetom zagotovi vsa pomoč v smislu zaščite. „Ne gre nenazadnje samo za to, da ne morejo kmetovati in da ne morejo spraviti svojega pridelka. Gre posredno seveda za škodo, povzročeno s tem, da ne morejo nahraniti živine in na policah zagotavljati zadostnih količin hrane in da so na nek način ogrožena tudi človeška življenja. Gre namreč za izjemno nevarnost, da se s temi kosi železa, ki pri tem nastajajo, ko se palice razkosajo, lahko ogrozijo tudi življenje bodisi človeka, ki dela na kombajnu, ali pa tistega, ki ga spremlja na traktorju.“ Ob tem je ministrica Pivčeva nadaljevala; „Danes smo priča številnim konfliktom, takšnim in drugačnim, ki nasprotujejo različnim oblikam in različnim vidikom v kmetijstvu in mislim, da so tovrstne stvari izjemno škodljive in jih je treba strogo obsoditi ter seveda z zakonom oziroma primernim načinom kaznovati in sankcionirati, predvsem je potrebno ugotoviti, kako namerno povzročeno škodo nemudoma ustaviti“. Ob tem je opozorila, da ne gre samo za to, da kmetje ne morejo kmetovati in pospraviti svojega pridelka, ampak je pomembno tudi dejstvo, da ne bodo mogli nahraniti živine, ogrožena pa so tudi človeška življenja. „Tovrstna dejanja strogo obsojamo in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in da kmetom omogočimo in jim damo pravico da varno kmetujejo,“ je še poudarila.

„Tovrstna dejanja strogo obsojamo in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da jih preprečimo in da kmetom seveda omogočimo in jim damo pravico, da varno kmetujejo in počnejo tisto, kar na svojih njivah in v hlevih morajo početi. O vsem, kar bo nastalo posledično, se bomo seveda pogovarjali takrat, ko bo za to čas. Sem pa, na skrajno resnost situacije že opozorila ministrstvo za notranje zadeve“, je dodala ministrica, ki je slišala, da so kmetje samo na strojih utrpeli več kot sto tisoč evrov, kolikšna pa je posredna škoda zaradi pomanjkanja silaže in neopravljenih del na poljih pa še ni znano.

Po besedah komandirja PP Gornja Radgona Aleksandra Kreslina je materialna škoda visoka, vendar še ni točno ocenjena, saj popravila nekaterih kombajnov še niso končana. Kreslin je dejal, da policisti skušajo pridobiti materialne dokaze, da bodo lahko na sodišču uspešno zagovarjali svojo morebitno kazensko ovadbo. Policisti, ki so v fazi intenzivnega zbiranja obvestil, sicer niso opravili še nobene hišne preiskave, je pa menda steklo več informativnih razgovorov, v preiskavo pa so vključeni tudi kriminalisti ter forenziki. Sicer pa se policisti že pripravljajo na naslednjo leto in svoje aktivnosti usmerjajo v to, da do podobnih primerov ne bi več prišlo. Na kakšen način se pripravljajo, še ne želijo razkriti, saj kot pravi Kreslin, če bi povedali javno, bi to izvedeli tudi morebitni storilci. Prvi radgonski policist je spomnil, da je že v lanskem letu bilo prijavljenih pet kaznivih dejanj poškodovanj kmetijske mehanizacije oziroma kombajnov, ki prav tako niso preiskani. „Kmetom lahko sporočimo, da smo na njihovi strani in se aktivno vključujemo v zadevo oziroma skušamo narediti vse, da bi prišli na sled storilcu kaznivega dejanja“, je zagotovil Kreslin.

Samo uničenje kombajnov na tem območju Slovenskih Goric je sicer že vse od 10. septembra ena glavnih tem vseh pogovorov, zlasti kmetijcev, a tudi drugih, bodisi ob gostilniških pultih, bodisi kje drugje. In največkrat je skorajda javna tajna, da naj bi vse gorje kmetovalcem in lastnikom kombajnov povzročila ena in ista oseba. Govori se o moškem z območja občine Radenci, a brez kakršnihkoli materialnih dokazov policija ne more na tožilstvo in pozneje na sodišče. Tega se policisti in kriminalisti zavedajo, in ker očitno „v igri“ imajo prebrisanega storilca, lahko bi dejali pravega profesionalca, ga je težko odkriti in spraviti za zapahe…

Tags: , ,