Kradla sta na morju, obsojena v Prekmurju!

Madžaroma pogojna zaporna kazen, povrnitev povzročene škode in pet oziroma triletni izgon iz države

Sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti, Natalija Goldinskij Husar, je že po predobravnalnem naroku, z izrekom sankcij, zaključila postopek zoper 61-letnega Tamasa Kuna in 64-letno Iren Takacs iz okolice Balatona (Blatnega jezera) na Madžarskem. Državni tožilec Matej Kučan je madžarskima državljanoma očital premoženjski kaznivi dejanji, obema veliko tatvino, Kunu pa še nedokončano dejanje velike tatvine, obe dejanji pa sta storjeni na slovenski Obali. Tako sta omenjena 11.10.2016 v Izoli okradla kitajska turista, saj sta v njuni odsotnosti vlomila v avtodom iz katerega so ukradli različne predmete v vrednosti 3.500 evrov. V drugem primeru, v začetku leta 2017, pa je samo Tomas Kun, v Kopru vlomil v osebni avtomobil in iz njega skušal ukrasti prenosni računalnik in še nekatere reči. Ker pa se je pojavil lastnik in ga pregnal, je ostalo pri nedokončanem kaznivem dejanju.

Upoštevajoč vse okoliščine, še zlasti dejstvo, da je Kun stari znanec pravosodja, tudi pri nas, saj je že bi obsojen v Murski Soboti, je državni tožilec Kučan za primer priznanja krivde predlagal, da mu sodišče izreče, za obe kaznivi dejanji enotno kazen leto dni zapora pogojno na pet let. Ob tem je predlagal, da brezpogojno kitajskim oškodovancem povrne nastalo škodo v znesku 3.500 evrov, ter ga za pet let izženejo iz Slovenije. Za Iren Takacs, ki je sodelovala pri enem kaznivem dejanju pa je v primeru priznanja krivde in ob dejstvu, da še ni bila kaznovana predlagal osem mesecev zapora pogojno na tri mesece in prav tako izgon iz države za tri leta. S takšnim predlogom se je strinjal tudi zagovornik obtoženega Kuna (odvetnica Irma Hrelja Császár je preklicala pooblastilo obtožene Iren Takacs, op.p.), odvetnik Zlatko Herceg, ki je vse skupaj usklajeval pri dogovoru s tožilstvom. Ob tem je zagotovil, da je njegov varovanec s seboj prinesel 3.500 evrov predvidene odškodnine, katero je nato uradno izročil sodišču.

Tudi oba obtožena sta se strinjala s predlagano sankcijo, tako da sodnica Natalija Goldinskij Husar ni imela težjega dela. V celoti je potrdila predlagane sankcije, torej za Kuna eno leto zapora pogojno na pet let in prav tolikšni izgon iz Slovenije, seveda tudi povrnitev škode. Za Iren pa osem mesecev zapora pogojno na tri leta in tudi triletni izgon iz naše države. Ob tem je sodnica upoštevala predlog odvetnika Hercega ter je oba obtožena oprostila plačila stroškov kazanskega postopka. Oba sta namreč po prihodkih v okviru socialne podpore v Sloveniji, in sicer Kun, ki je zaposlen v izposojevalnici avtomobilov prejema nekaj več kot 500 evrov, ona pa je v pokoju in prejema 300 evrov pokojnine.

Ker sta se obtožena odpovedala pritožbi in sta to podpisala, je sodba postala pravnomočna in že od 27. februarja obsojenca za tri oziroma pet let ne smeta priti na slovenska tla…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: