sobota, 4 aprila, 2020

Madžar Krisztian Tököli naj bi služil kazen v svoji državi, priznava krivdo za eno največjih tatvin v Prekmurju sploh, prosi za „humano“ sodbo!

Tudi v četrto sodniku soboškega okrožnega sodišča Stanislavu Jugu ni uspelo opraviti predobravnalni narok zoper, 41 – letnega Krisztiana Tökölija iz okolice rokometno znanega madžarskega mesta Veszprém. Očitajo mu namreč, da je skupaj z najmanj še dvema sodržavljanoma Petrom Farkašem in Tamašom Erdelyjem, ki sta pozneje prijeta in je tudi zoper njiju spisana obtožnica, storil eno največjih tatvin v Pomurju v zadnjih letih sploh, saj je škoda znašala najmanj 220.000 evrov, a ker se ne odziva vabilom murskosoboškega sodišča, sodnik Stanislav Jug ne more jasno slišati, ali bo priznal krivdo ali pa mu bodo sodili v rednem postopku. Je pa sodnik že pred dobrim mesecem prejel Tökölijevo pismo, zraven katerega je priložil tudi nekaj medicinske dokumentacije. Kot je pojasnil sodnik, obtoženi priznava vse očitke in sodišču predlaga, da mu izrečejo sankcijo brez njegove prisotnosti. S tem bi, kot pravi želel sodišču olajšati delo in zadevo čim prej zaključiti, hkrati sodišče prosi „za humano sodbo, katero bo sprejel“. S takšno odločitvijo se ne strinjajo na tožilstvu, ker da pisno soglasje ni dovolj, ter da se obtoženi mora udeležiti predobravnalnega naroka in na tem naroku izjasniti glede krivde.

Tudi tokrat ni bilo nič drugega, saj je sodnik Jug, ki je dejal, da niti vabilo obtoženemu ni bilo vročeno. Lahko je prisotne, tožilca Draga Fariča, zagovornika obtoženega, odvetnika Zvonka Brenčiča, in zastopnika oškodovanca, odvetnika Ignaca Horvata, le seznanil o tem, da je sodišče s strani Pravosodnega ministrstva Madžarske prejelo dopis, v katerem je zapisano, da je obtoženi na prestajanju zaporne kazni na Madžarskem in se zato ni mogel udeležiti niti predhodnega naroka v Murski Soboti, ki bi moral biti 16.9.2019. Ob tem so priložili tudi registracijski obrazec zapora. S tem je bilo jasno, da je odpadel še en narok. In na predlog višjega državnega tožilca Draga Fariča je sodnik Stanislav Jug sklenil, da bo sodišče skušalo na Madžarskem izvedeti glede tega, ali obtoženi dejansko prestaja zaporno kazen v svoji državi. Prav tako se bodo pozanimali, ali obstaja možnost, da bi ga izročili Sloveniji zaradi tega kazenskega postopka. Zato je naslednji narok preložen na nedoločen čas.

V vsakem primeru pa je bolj kot ne jasno, da bodo na soboškem sodišču le čakali na prihod obtoženega, kajti že pred časom je pooblaščenec oškodovanca, odvetnik Ignac Horvat zavrnil predlog, da bi sojenje odstopili madžarskim pravosodnim organom, kajti na našem sodišču bržkone zahteval ali vsaj napovedal visoko odškodnino. Kakorkoli že, zaenkrat je tudi po zaslugi madžarskih organov pregona, ki so dobro sodelovali z našimi organi, znana in pravnomočna le obtožnica zoper Krisztiana Tökölija, ki ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Zvonko Brenčič iz Murske Sobote, ki še ni komuniciral z njim. Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Drago Farič mu očita, da je je v zavestnem sodelovanju z drugimi osebami, v noči med 15.3. od 23,15 ure, in 16.3.2017 do 3,03 ure, vlomil v poslovne prostore družbe za proizvodnjo vozil Kutsenits International na Lendavski ulici v Murski Soboti. Najprej so vlomili v krog tovarne, nato pa še v prostore podjetja, iz katerih so ukradli različne materiale, orodje, opremo in razne dele od avtomobilov in avtobusov, last družbe Kutsenits International. Hkrati je odtujil tudi dve neregistrirani kombinirani vozili znamke VW Transporter, last podjetja Raiffeisen – Impuls Fuhrparkmanagement GmbH & Co KG. S tem sta omenjeni podjetji oškodovali za skupno 220.000 (prvo za 165.000 in drugo za 55.000) evrov. Tožilstvo Madžarom očita tudi, da so že pred v bližini kraja dogodka ukradli tudi registrske tablice z dveh avtomobilov, in sicer s parkiranega osebnega avtomobila znamke citroen Berlingo, last podjetja Služba protokola iz Ljubljane (LJ 880 – KR) in osebnega avtomobila znamke BMW 320 (MS NS 783), last Uroša Golinarja iz Dankovcev, ki sta tako tudi utrpela manjšo materialno škodo.

Seveda v celotni zadevi kaže pohvaliti dobro sodelovanje slovenskih in madžarskih varnostnih organov, saj se sprva ni vedelo niti, ali so bili na delu domači storilci ali morda iz tujine. Vsekakor pa so bili tatovi zelo drzni, saj so ukradena vozila varovana z alarmom, ta naj bi se sprožil, vendar varnostnik službe, ki varuje tovarno, ob prihodu na kraj ni našel ali opazil ničesar sumljivega. V vsakem primeru tatovi podjetje za predelavo vozil in izdelavo mestnih avtobusov Kutsenits International v Murski Soboti, gre za slovensko izpostavo avstrijske družbe Kutsenits z več kot 70-letno tradicijo, marca 2017 niso obiskali prvič…

0 Comments

Leave a Comment

error: