Kar 553 jih je telefoniralo med vožnjo!

Kljub opozorilom, da poteka poostren nadzor, enim je malo mar

V obdobju od 13. do 26.1.2020 so tudi na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nazoru nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter drugih naprav ali opreme, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje voznikov. Nadzor nad tovrstno problematiko so izvali tako ob rednem delu kot tudi v okviru poostrenih nadzorov cestnega prometa.

In v omenjenem času so pri nadzoru cestnega prometa ugotovili skupaj kar 553 kršitev nepravilne uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje voznikov med vožnjo, zaradi katerih je bila 527 kršiteljem izrečena predpisana globa, zoper enega kršitelja je bil podan obdolžilni predlog, 25 kršiteljev pa je bilo opozorjenih.

Ne uporabljajte telefona med vožnjo

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja v zadnjih letih razširjena. Ključno  sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila, voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na:

  • slabši reakcijski čas voznika (50% slabši kot vožnja v normalnih pogojih),
  • počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,
  • daljši zavorni čas,
  • zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,
  • večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo

Zakonske določbe

  • Skladno z Zakonom o pravilih cestnega prometa je pri nas med vožnjo uporaba mobilnega telefona v roki prepovedana, predpisana kazen znaša 120,00 eur.  Sem sodi tako telefoniranje, pisanje sms sporočil, brskanje po spletu itd.
  • Dovoljena je le uporaba prostoročnega telefoniranja. Ob tem poudarimo, da tudi prostoročna uporaba zmanjšuje pozornost voznika na samo vožnjo zaradi vsebine pogovora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: