Domačini ogorčeni: Nevarne gradbene odpadke kar v naravo

Novo divje odlagališče se je pojavilo v bližini čebelarskega doma v Bakovcih

Čeprav je v deželi ob reki Muri, kjer je veliko vrelcev mineralne in pitne vode, dobro poskrbljeno za zbiranje kosovnih in nevarnih odpadkov, se na skrajnjem severovzhodu države pogosto najdejo večja in manjša divja odlagališča, ki ne le, da motijo tako krajane, kot druge sprehajalce, ki nanje naletijo med sprehodom, temveč nevarno ogrožajo naravno okolje in tudi vrelce pitne vode. Seveda je ogrožena tudi podtalnica, da o živalih, ki tam živijo niti ne govorimo. Te dni so na nič kaj lep prizor naleteli krajani Bakovcev blizu Murske Sobote. Slednji so namreč lahko ugotovili, da se neposredno ob Čebelarskem domu Bakovci, nahaja večje divje odlagališče, kjer je neznanec odvrgel predvsem nevarne gradbene odpadke s salonitkami vred, a tudi nekaj drugih odpadkov, ki nikakor ne sodijo v naravno okolje. O dogodku je seveda bila obveščena tudi Nives Cajnko, prizadevna predsednica Krajevne skupnosti Bakovci, ki je zapis o divjem odlagališču delila tudi na facebooku, seveda pa je obvestila ustrezne inšpekcijske službe, ki glede na sestavo odpadkov, najverjetneje skupaj s policisti, lahko odkrijejo uničevalca narave in okolja.

Po besedah Nives Cajnko, divja odlagališča imajo skupno to, da nastajajo brez dovoljenj, običajno v gozdu, daleč od oči krajanov in z namenom, da se jih ne odkrije. Tisti, ki jih odvaža pa si denar, ki ga je „pobral za odvoz gradbenega odpada“, dodatno pospravi v žep. „Nezakonito odlaganje odpadkov v naravo je prepovedano in gre za prekršek ali celo kaznivo dejanje. Prav tako pa ima negativne ekološke, zdravstvene, ekonomske in socialne posledice za celotno lokalno okolje. Velik problem tega področja je neodkritost storilcev, kar velja tudi za omenjeno odlagališče v Bakovcih“, nam je povedala Nives Cajnko, ki nadaljuje: „Ob Čebelarskem domu Bakovci, kjer se ljudje sestajajo in družijo v čistem naravnem okolju, je žal sedaj nastalo dokaj veliko divje odlagališče, ki se razprostira čez tri parcele različnih lastnikov. Na omenjenem odlagališču lahko najdemo gradbene odpadke, staro železo, beton, plastiko, pločevinke ter še marsikaj drugega“.

Kot je povedala Cajnkova, ima odlaganje odpadkov v naravo dodatne posledice, saj če ne odkrijejo storilca, ki je deležen globe in sanacije divjega odlagališča, potem ga mora, v v skladu z odločbo pristojne inšpekcije ali nalogom pristojnega organa, sanirati lastnik zemljišča. „Kdor odloži odpadke, ki bi jih moral predati izvajalcu javne službe ali druge odpadke izven za to določenih odlagališč odpadkov, oziroma za to določenih krajih, je dolžan poravnati stroške sanacije. Če povzročiteljev ni mogoče ugotoviti, odredi odstranitev komunalnih odpadkov pristojni nadzorstveni organ, na stroške lastnike ali posestnika zemljišča. Tako je zapisano v Odloku o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota“, dodaja naša sogovornica Nives Cajnko, ki jo skrbi, da bodo glede na to najkrajše potegnili lastniki zemljišč, ki pri tem niso prav nič krivi. Nato pa še pove: „Kako lepo se nekdo poigrava z naravo! Ljudje božji kaj to pomeni? Pri čebelarskem domu…ni čudno da pridejo virusi, ta planet sigurno ne bo dolgo živel, le kaj bo z našimi otroci? To bo naša dediščina…“

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: