Bo pravnica in sindikalistka Tatjana odnesla direktorja Bojana?

Ker je Tatjana Petek uspela na sodišču „premagati“ soboško bolnišnico, minister Šebeder na poziv sindikata odredil izredni nadzor nad delom direktorja Korošca

Potem, ko je pred dnevi Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani pravnomočno presodilo, da je Mestna občina Murska Sobota neupravičeno odpustilo svojo nekdanjo uslužbenko Sabino Gutalj, kateri mora izplačati plače, prispevke in vse kar sodi zraven vse od aprila 2015, je v Murski Soboti „padla“ še ena javna ustanova. Gre za Splošno bolnišnico Murska Sobota, saj je Delovno in socialno sodišče Maribor, enota v Murski Soboti razsodilo, da je regijska bolnišnica v Murski Soboti, nekdanjo uslužbenko pravno-kadrovske službe in tamkajšnjo sindikalistko Tatjano Petek odpustila nezakonito. Po omenjeni sodbi bo bolnišnica morala Petkovo, ki so jo odpustili 15. marca 2018, vzeti nazaj v službo, in ji povrniti vse obveznosti iz delovnega razmerja od 15. marca 2018 dalje do dneva realizacije sodbe, ki pa še ni pravnomočna, saj ima nezadovoljna stranka možnost pritožbe na Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. In to bodo, kot pravi Bojan Korošec, direktor SB Murska Sobota, tudi storili saj meni, da so pri odpovedi ravnali zakonito in kot dober gospodar. Dodal je, da je to v domeni odvetniške družbe (Miro Senica op.p.), ki v delovnem sporu zastopa bolnišnico.

Povsem drugače razpoloženje je pri Tatjani Petek, ki pa prav tako ne želi ničesar komentirati, saj da sodba ni pravnomočna. Dejala nam je samo, kako je s sodbo zadovoljna, saj je takšen epilog vseskozi tudi čakala. Kot je znano, SB Murska Sobota je Tatjano Petek, katero na sodišču zastopa odvetnica Vesna Zakeršnik, odpustila 15. marca lani, prav na dan, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neporabljen dopust. Uprava bolnišnice je v izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki so jo Petkovi izročili osem ur po kriminalistični preiskavi, navedla, da je eden od razlogov, zaradi katerih je prepričana, da je bila nujna odstranitev Petkove z delovnega mesta, da je avtorica anonimnega pisma, poslanega Policijski upravi Murska Sobota, ki naj bi bilo povod za kriminalistično preiskavo. To je Petkova na obravnavah vseskozi zanikala je pa dejala, kako je vodstvo bolnišnice opozarjala na nepravilnosti v primeru izplačil za neporabljeni dopust nekaterih zaposlenih, predvsem vodilnih v bolnišnici. Vodstvo bolnišnice je ob razkritju domnevno nezakonitih izplačil neporabljenega dopusta v sporočilu za javnost zapisalo, da so bila izplačila izvedena v skladu z veljavno zakonodajo in sodno prakso pa tudi po nasvetu vodje pravno-kadrovske službe, to je bila takrat Petkova. Ta je zaradi izjav SBMS v medijih objavila drugačna dejstva, navedla je, da je opozarjala na nezakonitosti, priložila pa je tudi kopijo elektronske pošte, v kateri piše, da izplačila nadomestil za neizrabljen dopust odsvetuje.

Po prespani noči in preučitvi sodbe, so se v SB Murska Sobota uradno odzvali na izgubljeno tožbo proti nekdanji vodji kadrovsko-pravne službe Tatjani Petek: »Sporočamo vam, da smo sodbo prejeli, vendar, ker ta še ni pravnomočna in izvršljiva, je v tej fazi ne moremo komentirati. Prav tako jo moramo najprej podrobneje preučiti. Sodba namreč dopušča morebitno pritožbo, ki jo bomo zagotovo uveljavili. Menimo namreč, da smo v danem trenutku v letu 2018 glede na informacije in podatke, ki so nam bili na voljo, v primeru tožnice ravnali pravilno, v skladu z zakonodajo in kot dober gospodar. Ker živimo in delamo v pravni državi, pa bomo po končanju vseh pravnih postopkov dokončno odločitev sodišča spoštovali,« nam je sporočil direktor bolnišnice Bojan Korošec, dr. med., nad čigavim delom je minister za zdravje Aleš Šebeder, na predlog sindikata, odredil izredni nadzor.

V luči dobljene tožbe odpuščene Tatjane Petek je namreč Sindikat zdravstva Slovenije, kjer so pozdravili sodbo sodišča, ministra za zdravje Aleša Šebedra pozval k izrednemu nadzoru nad delom uprave bolnišnice in sveta zavoda. Tako so med drugim zapisal: „V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC pozdravljamo sodbo delovnega sodišča v primeru tožbe naše članice in sindikalne zaupnice Tatjane Petek zoper vodstvo SB Murska Sobota zaradi nezakonite izredne odpovedi delovnega razmerja. Še posebej nas veseli dejstvo, da je sodišče v celoti pritrdilo tožbi, s čemer je vodstvu zavoda naloženo vračilo vseh nastalih stroškov ter ponovna zaposlitev naše članice. Vodstvo SB Murska Sobota je Tatjano Petek odpustilo pred dobrim letom in pol, ravno v času, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neizrabljen dopust, zaradi česar je bila kasneje tudi vložena kazenska ovadba zoper direktorja in nekatere njegove najožje sodelavce. V Sindikatu zdravstva Slovenije smo že tedaj opozarjali na nedopustno ravnanje vodstva bolnišnice, temu pa je 1. stopenjsko sodišče sedaj tudi pritrdilo. In čeprav sodba še ni pravnomočna, v Sindikatu javno pozivamo ministra za zdravje g. Aleša Šabedra, da odredi izredni nadzor nad upravljanjem SB Murska Sobota, vključno z delovanjem Sveta zavoda, ki kot organ nadzora nad vodstvom ves ta čas ni opravljal svoje naloge. Leto in pol gonje proti uslužbenki bolnišnice in hkrati sindikalni zaupnici predstavniki vlade v Svetu zavoda niso hoteli prisluhniti argumentom našega sindikata, da gre za neutemeljene obtožbe na podlagi nedokazanih in izmišljenih dejstev. Po drugi strani, pa se tem istim članom Sveta zavoda nikoli niso zdele sporne kazenske ovadbe zoper vodstvo zavoda, niti se niso z njimi seznanili ali celo zahtevali, da direktor ali njegovi sodelavci zanje prevzamejo odgovornost z odstopom z vodstvenih položajev bolnišnice. Ob tem v sindikatu dodatno opozarjamo na drastično poslabšanje delovnih razmer, ustrahovanje, mobigiranje in iztrošenost zdravstvenih delavcev in sodelavcev, za kar sta prav tako v prvi vrsti odgovorna vodstvo zavoda in (posredno) Svet zavoda kot njegov nadzorni organ.“

Kakorkoli že, čeprav je sodišče svoje povedalo, bo na relaciji: SB Murska Sobota – Tatjana Petek – sindikat – ministrstvo za zdravje, še zelo vroče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: