torek, 25 februarja, 2020

Cerkveno sodišče ga je spoznalo za krivega spolnega nasilja nad otroci in odraslimi

Razvpiti ljutomerski župnik in dekan ljutomerske dekanije, Andrej Zrim, ki ga je murskosoboški škof, mnsg. Peter Štumpf, že aprila lani odstranil iz te prleške župnije, se očitno nikoli več ne bo vrnil na svoje „delovno mesto“ v župniji sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. S strani metropolitanskega cerkvenega sodišča in v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere je namreč v izvensodnem upravnem kazenskem postopku bil spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Zadeva v zvezi s sumom spolnega nasilja, katerega naj bi bil pred dvajsetimi meseci osumljen zdaj že bivši ljutomerski župnik Andrej Zrim in zaradi tega bil s strani murskosoboškega škofa Petra Štumpfa tudi uradno odpoklican, je v teh dneh dobila končno svoj epilog. Tako se je izpostavilo, da je cerkveno sodišče delalo počasi, a temeljito in sankcije so že tukaj. Na spletni strani Župnije Ljutomer je namreč že v nedeljo, 8.12.2019 objavljeno oznanilo, iz katerega je razvidno, da naj bi bil Andrej Zrim s strani metropolitanskega cerkvenega sodišča in v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami.

„Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija,“ se glasi obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča, zapisano v oznanilu ljutomerske župnije. Primer domnevnih spolnih zlorab s strani omenjenega župnika je lani aprila v župniji Ljutomer in tudi drugod dvignil precej prahu, župnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival, nihče pa uradni niti ni vedel, kaj in kje počne. Takrat se je sicer več staršev pritožilo, da nadleguje njihove otroke, a koliko je bilo znano uradnih pritožb ni bilo, pa tudi morebitnih dokazov za uradni pregon nekdanjega župnika. Tudi sedaj, o tem, ali naj bi zoper bivšega župnika bil sprožen tudi kakšen civilni kazenski pregon, zaenkrat ni informacij. Še več, dobili smo namige župnikovih znancev, da „ničesar ni kriv“ in da bo „sedaj lahko zahteval odškodnine…“. Temu očitno ni tako, saj je cerkveno sodišče svoje povedalo in tukaj pritožbe ni. Zrim je sicer v preteklosti že bil obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. To je bilo v času, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, kjer se je pri verouku fizično lotil takrat 12-letnega učenca OŠ Gornja Radgona. Obsojen je bil na pogojno zaporno kazen.

Spomnimo: Ljutomerski župnik Andrej Zrim, je v nedeljo, 8.4.2018, po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo, in sicer ker naj bi se več staršev pritožilo, da nadleguje njihove otroke. Za kakšno nadlegovanje naj bi šlo, zaenkrat ni znano. Najprej se je govorilo, da naj bi do konca postopka bil premeščen v drugo župnijo, kar se po znanih podatkih ni zgodilo. Obveznosti župnika v Ljutomeru je do nato opravljal kaplan Zoran Car. Podobno kot tokrat je škof Štumpf objavil tudi javno obvestilo na spletni strani župnije Ljutomer. Zapis je dan pozneje bil objavljen tudi na spletnih straneh soboške škofije, kjer pa se nekoliko razlikoval od prvega, saj je tam navajal, da se je župnik moral umakniti “po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci“.

Dragi verniki, sestre in bratje v Kristusu!

Sporočam, da se je moral po navodilih Zakonika cerkvenega prava in Ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci dosedanji gospod župnik Andrej Zrim zaradi suma kaznivega dejanja umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže. Po cerkvenih navodilih bo upravo prevzel gospod Zoran Car, dosedanji kaplan župnije, ki ima tudi vsa pooblastila za pastoralno oskrbo župnije, zato ga z dnem 8. aprila 2018 imenujem za upravitelja župnije. Vse lepo vabim in prosim, da se vzdržimo nepotrebnih komentarjev in veliko molimo v ta namen, da se bo izkazala resnica in bo prav poskrbljeno za duhovni blagor župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Naj naša prizadevanja za rešitev tega vprašanja spremlja Božji blagoslov.

Pozdrav v Gospodu!

Murska Sobota, 8. aprila 2018

Dr. Peter Štumpf, soboški škof

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: