torek, 25 februarja, 2020

Marjano Van oprostili krive izpovedbe v kazenskem postopku, kjer ji je grozilo do pet let zapora; Skrhani med sosedski odnosi s tem še zdaleč niso zglihani

Ker nekdanja policistka Policijske uprave Maribor, sicer diplomirana varstvoslovka, 36-letna Marjana Van iz Podgradja pri Ljutomeru, na predobravnalnem naroku ni priznala krivde za očitano kaznivo dejanje krive izpovedbe v kazenskem postopku, sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, Stanislavu Jugu ni ostalo drugo, kot da opravi glavno obravnavo. In po dveh obravnavah je zadeva z izrekom oprostilne sodbe bila tudi končana, stroški kazanskega postopka in zagovornika obtožene, odvetnika Dejana Bačiča pa bremenijo državni proračun. Po slišanem na predobravnalnem naroku in dveh glavnih obravnavah je več kot jasno, da je zadeva prišla na sodišče predvsem zaradi močno skrhanih med sosedskih odnosov nekaterih stanovalcev v večstanovanjskem objektu v Podgradju 27, kjer sta v ospredju omenjena Marjana Von in njen 58-letni sosed Darko Bukovec. Prav Bukovec, ki je nastopil kot zadnja in ključna priča, naj bi bil tdi oškodovanec v celotni zadevi, a je sodišče menilo drugače. Po pretehtanih izvedenih dokazih je sodnik Jug v obrazložitvi oprostilne sodbe, med drugim dejal, da sodišče z gotovostjo ni moglo zaključiti, da je obtožena naklepno ali pa sploh storila očitano kaznivo dejanje. Na sodišču je dejansko povedala, kako je Bukovec krvi za njen suspenz v službi, kar je slednjega najbolj bolelo, toda ob tem je omenila tudi druge tožbe, ter tudi delovno-pravni spor, ki je očitno najbolj prispeval omenjeni izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sploh pa je sodnik mnenja, da obtožena ni ničesar skrivala, zlasti mnoge medsebojne spore, ki s to zadevo niso imeli veliko skupnega. Zato, po njegovem drugo kot oprostilno sodbo ni možno izreči. Tožilka je sicer dejala, da bo razmislila o morebitni pritožbi, smo pa neuradno izvedeli, da od pritožbe ne bo nič in je oprostilna sodba skorajda zanesljivo že pravnomočna.

Vanovi, ki je lani prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi na PU Maribor, je sicer tožilka Specializiranega državnega tožilstva Lucija Helbl, očitala storitev kaznivega dejanja krive izpovedbe v kazenskem postopku, za kar je v 3. odstavku 284. člena KZ-1 RS zagroženo do pet let zapora. Zadeva se je nanašala na njeno domnevno krivo pričanje v kazenski zadevi zoper sosedo, katero je ovadil drugi sosed (Bukovec), in sicer na Okrajnem sodišču v Lendavi. Tožilka je že v predobravnalnem naroku povedala, da bo v primeru priznanja krivde za obtoženo predlagala polletno zaporno kazen pogojno na dve leti. Kljub predlagani mili sankciji, ki v nobenem primeru ob priznanju ne bi smela biti višja, Marjana Van krivde ni priznala. In očitno je vedela, da ni kriva, kar se je na koncu tudi potrdilo, čeprav je tožilka tudi po opravljenem dokaznem postopku sodišču predlagala enako sankcijo.

Da obtožba ne drži drži vodo je bilo jasno že po zaslišanju nekaterih drugih prič, še preden je nastopil Bukovec, ki je na sodišču, podobno kot v ovadbi, široko razložil kaj vse hudega naj bi mu povzročila soseda, še posebej pa so v prid obtožene govorili tudi listinski dokazi, ki jih je sodišče pridobilo, zlasti o tem koliko tožb je zoper Vanovo vložil Bukovec in koliko jih je bilo uspešnih. Ob tem ni zaključena niti kazenska zadeva na kateri naj bi obtožena krivo pričala. Zaradi tega sodnik ni mogel slediti predlogu tožilke Helblove v zaključnem govoru, s katerim se je strinjal tudi Bukovec, je pa skorajda v celoti sledil zagovorniku obtožene, odvetniku Dejanu Bačiču, ki je temeljito pojasnil celotno dogajanje, in odločno zatrdil, da ni dokazano, da bi njegova varovanka storila očitano kaznivo dejanje.

Sicer pa, obtožena Marjana Van, mati triletnega in petmesečnega otroka, je zelo dobro znana širši slovenski javnosti, še posebej po dogajanju v resničnostnem šovu Kmetija išče lastnika, ko so se tudi mnogi policijski kolegi sramovali ob njenem početju. Seveda naj bi se njene nečednosti nadaljevale tudi pozneje, še zlasti predlani in v lanskem letu, ko naj bi zlorabila položaj policistke, predvsem izmišljevala prometne prekrške državljanov in jih sankcionirala, zaradi česar so jo najprej suspendirali nato pa z njo prekinili sodelovanje. Ker na Slovenski policiji velja ničelna toleranca do goljufivih sodelavcev, ki naj bi jih povzročila, so na mariborski policijski upravi hitro izvedli hitri postopek in ji izrekli izredno odpoved delovnega razmerja. Policijsko uniformo je slekla, a menda s pritožbami in tožbami skuša priti nazaj v službo. Takoj po odpovedi delovnega razmerja na PU Maribor, si je Vanova poiskala službo v sosednji Avstriji. Od lanskega septembra pa je na porodniškem dopustu in pogosto obiskuje različna sodišča po severovzhodu države…

Zanj sicer z oprostilo sodbo v tej zadevi mukotrpnega zagovarjanja na sodiščih še zdaleč ni konec, kajti po naših podatkih je vloženih še kar nekaj kazenskih ovadb, ne le s strani Darka Bukovca, temveč tudi nekaterih drugih ter tudi Specializiranega tožilstva. Še bolj je jasno, da tokratna sodba še zdaleč ne bo poglihala skrajnje skrhanih medsosedskih odnosov v Podgradju 27 pri Ljutomeru.

Tags: , ,

0 Comments

Leave a Comment

error: